Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2020 10:23
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Druhé kolo Senátních voleb je tu. Volit můžeš v pátek odpoledne nebo v sobotu do oběda

POLITIKA ČESKO
Uložit Uložené

Češi si o víkendu rozhodnou o složení třetiny Senátu. Buď u toho taky.

Druhé kolo Senátních voleb je tu. Po uzavření volebních místností v sobotu ve 14 hodin se začnou sčítat hlasy, které rozhodnou, jak bude vypadat třetina horní komory Parlamentu České republiky po dobu dalších šesti let. Volební místnosti, ve kterých se nachází volební lístky, se otevřou už v pátek po obědě.

Doporučeno
Jdi volit, vyzval Yzomandias a skryl všechny ostatní příspěvky na svém Instagramu Jdi volit, vyzval Yzomandias a skryl všechny ostatní příspěvky na svém Instagramu 2. října 2020 19:28

Pokračování voleb, které v historii České republiky kvůli hygienickým podmínkám nemají obdoby, začne ve 26 senátních obvodech v pátek od 14 hodin a skončí ve 22 hodin večer. Ti, kterým to nevychází, si mohou odvolit ještě v sobotu od 8 do 14 hodin, následně se dveře k urnám zavřou a začne sčítání hlasů. Lidé, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě, a volili takzvanou drive-in metodou, už svou občanskou povinnost, pokud chtěli, splnili.

Jestli máš obavy z toho, že ti do schránky nepřišel žádný lístek, neměj strach. K volbě ve druhém kole dostaneš lístek na místě. A ve kterých obvodech můžeš jít volit? Jedná se o obvod Praha 1, Praha 5, Praha 9, Brno-město, Ostrava-město, Cheb, Louny, Plzeň-město, Kladno, Příbram, Strakonice, Česká Lípa, Kolín, Pelhřimov, Hradec Králové, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Vyškov, Olomouc, Přerov, Karviná, Frýdek-Místek, Uherské Hradiště a Zlín.

Volební obvod Děčín už svého vítěze zná, kandidát Starostů Zbyněk Linhart dostal nadpoloviční počet hlasů už v prvním kole. Pokud by tě zajímalo, kdo všechno se vlastně dostal do druhého kola voleb, přehlednou mapu najdeš na webu ČT24

Doporučeno
Tento týden zemřelo v Česku s Covidem-19 už 111 lidí Tento týden zemřelo v Česku s Covidem-19 už 111 lidí 9. října 2020 9:39

Senát České republiky je horní komora Parlamentu České republiky, která tvoří zákonodárnou dvojici s dolní komorou, kterou je Poslanecká sněmovna. Úkolem Senátu je projednávat návrhy zákonů z Poslanecké sněmovny, které jsou v případe schválení podstoupeny prezidentovi. Skládá se z 81 senátorů, kteří jsou voleni na šestileté období tak, že se vždy jedna třetina z nich po dvou letech obmění. Senát se nedá rozpustit.

Nejvíce viditelnou personou Senátu byl v posledních týdnech jeho předseda Miloš Vystrčil, který si svou oficiální zahraniční cestou na Tchaj-wan vysloužil pozornost celého světa a výhrůžky čínských politiků. 

Anketa:
Půjdeš k volbám?
Ano
Ne
Ano
75 %
Ne
25 %
Domů
Sdílet
Diskuse