Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2020 14:32
Čas čtení 6:54
Dominik Vetrák

Ed Wood: Nejhorší filmový režisér na světě, který lhal, zaváděl a pod vojenskou uniformou nosil kalhotky a podprsenku

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Eda Wooda po smrti „poctili“ oceněním za nejhoršího režiséra všech dob.

Ed Wood byl americký režisér, scenárista, producent, herec a spisovatel. Žil v letech 1924 až 1978. Během této doby ho široká veřejnost velmi nevnímala. V Hollywoodu byl známý jako excentrický, netalentovaný režisér, který řemeslo téměř vůbec neznal. Jistě, dokázal natočit ledajaký film, ale jeho kvalita byla podprůměrná.

Natáčel braky, obsazoval špatné (ne)herce a měl svébytný styl režie, protože téměř nikdy netočil scény vícekrát. Už první klapky byly v jeho očích dokonalé, i když v nich diváci mohli najít množství chyb. Vyžíval se v natáčení sci-fi filmů, ačkoli využíval směšné efekty a rekvizity. Jeho filmy propadly u kritiků a v kinech o ně nebyl zájem.

Doporučeno
Ve hře ze světa Harryho Pottera budeš moci hrát za dívku s mužským hlasem. Hogwarts Legacy tak podpoří transgender komunitu Ve hře ze světa Harryho Pottera budeš moci hrát za dívku s mužským hlasem. Hogwarts Legacy tak podpoří transgender komunitu 4. března 2021 22:18

I přesto se mu ale podařilo najít peníze pro svůj další projekt. Častokrát to bylo lžemi, podvody nebo pofidérně vypadajícími návrhy filmů. Ed Wood žil v době bez internetu. Dnes by pravděpodobně po prvním fiasku skončil a nedostal by tolik prostoru.

V Hollywoodu se časem stal nechvalně známým, a tak bylo pro něj získání peněz na rozpočet svých filmů stále náročnější. Po několika celovečerních projektech se tedy musel uchýlit k natáčení porna.

Wood neměl lehké dětství. Jeho matka ho oblékala do dívčích šatů, protože si celý život přála mít dceru. Edovi to narušilo psychiku a do ženských šatů se oblékal po zbytek svého života. Nemělo to nic společného s jeho sexualitou. Byl heterosexuál a líbily se mu ženy.

Útočiště jako dítě hledal v komiksech, v žánru pulp fiction a fascinovalo ho vše spojené s mysticismem, magií a spiritualitou. Miloval westerny a mezi jeho první dětské idoly patřili Buck Jones a Béla Lugosi.

Tim Burton Ed Wood Johnny Depp
Zdroj: Disney

První jmenovaný byl americkým hercem objevujícím se převážně ve westernech. Zemřel jako 50letý, když se údajně pokoušel zachránit lidi během jednoho z velkých požárů v Bostonu. Herec Béla Lugosi měl na Woodův život mnohem větší vliv.

Samotný Ed Wood rychle vyrostl. Postupně sbíral vyhozené záběry z kinofilmů. Když mu bylo 12 let dostal svou první kameru, stal se uvaděčem v kině a hrál i v hudební kapele. Po útocích na Pearl Harbor v roce 1942 narukoval do armády. Tvrdil, že mu jeden z japonských vojáků vyrazil zuby, ale podle vojenských záznamů se bitev příliš neúčastnil.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90244 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se Ed Wood ve válce více bál zranění než smrti.
  • Že na své vtipkování a poroučení své manželce doplatil životem. 
  • Kdo a za jakých bizarních podmínek mu financoval jeho filmy.
  • Jaký měl vztah s Bélou Lugosim, prvním představitelem filmového Draculy, který později propadl drogám.
  • Že byl netalentovaným, ale zaníceným cinefilem, jehož filmy a tvorba si vysloužily přívlastky nejhorší v historii.
  • Ironicky, režisér Tim Burton o něm natočil film, který získal dva Oscary. V jakých to bylo kategoriích?
Domů
Sdílet
Diskuse