Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2020 14:08
Čas čtení 1:01
Adam Novosad

„Very nice!“ Kazachstán si osvojil Boratovu frázi, protože prý stručně a jasně vystihuje krásy krajiny

NEWS KAZACHSTÁN
Uložit Uložené

Borat si z Kazachstánu odjakživa utahoval, ale tentokrát vzala otěže do svých rukou organizace na podporu místního turismu. Z populární fráze chce udělat oficiální motto kazašského cestovního ruchu.

Kazachstán proměňuje negativní publicitu na pozitivní kampaň. I když si z této země, odkud pochází filmový Borat, herec Sacha Baron Cohen utahoval a vykresloval ji jako zaostalou, rasistickou či antisemitskou, tamní vláda se rozhodla využít jednu z nejznámějších frází filmového reportéra, informuje The Guardian.

Doporučeno
Recenze: Při sledování Borata 2 jsem smíchy spadl ze židle. Ultimátní komedie zesměšňuje USA v neuvěřitelných scénách Recenze: Při sledování Borata 2 jsem smíchy spadl ze židle. Ultimátní komedie zesměšňuje USA v neuvěřitelných scénách 24. října 2020 14:30

Borat Sagdijev propůjčil svou frázi „Very nice!“ nové kampani na podporu cestovního ruchu. Kazachstán si zřejmě většina lidí zejména ve Spojených státech amerických spojuje výlučně se záběry, které viděli ve filmu, ale vláda chce upozornit, že Kazachstán je moderní, pohostinný a nabízí krásnou přírodu.

Zástupce organizace Kazakh Tourism Kairat Sadvakassov vysvětlil, že Boratova fráze „Very nice!“ ve skutečnosti výborně vystihuje obrovský kazašský turistický potenciál krátkým a zapamatovatelným způsobem. „Kazašská příroda je velmi pěkná, jídlo je velmi dobré a tamní lidé, navzdory Boratovým vtipům naznačujícím opak, jsou mezi nejmilejšími na světě,“ konstatoval.

Všechny chce prostřednictvím nové kampaně pozvat vyzkoušet si Kazachstán na vlastní kůži už příští rok, kdy bude pandemie koronaviru více či méně zažehnána. „Aby mohli vidět, že Boratova domovina je krásnější, než mohli slyšet,“ dodal Sadvakassov. Venkovské scény z filmu Borat byly přitom od začátku natáčeny v Rumunsku, a ne v Kazachstánu.

Doporučeno
Studio Disney na něm prodělalo 200 milionů dolarů. John Carter měl být obrovským hitem a nastartovat novou sci-fi sérii Studio Disney na něm prodělalo 200 milionů dolarů. John Carter měl být obrovským hitem a nastartovat novou sci-fi sérii 24. října 2020 14:30

Ve videu ke kampani se turisté procházejí po kazašských horách, popíjejí fermentované koňské mléko, oceňují místní architekturu nebo se fotí s místními obyvateli v tradičních krojích, od kterých rovnou dostali pozvání na svatbu.

Kampaň přitom vymyslel Američan Dennis Keen, který momentálně žije ve městě Almaty, a nápad s kamarády poslali turistické organizaci, od níž hned dostali zelenou.

Domů
Sdílet
Diskuse