Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2020 12:00
Čas čtení 0:57
Adam Novosad

Internet baví bizarní název nového léku na Covid-19. Dokážeš jej napoprvé správně vyslovit?

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V USA by lék schválen na nouzové použití u pacientů s vysokým rizikem na rozvinutí závažného stavu onemocnění Covid-19.

Odborníci po celém světě pracují na způsobech, jak porazit pandemii koronaviru. Jedna skupina se věnuje vývoji vakcín, zatímco ostatní se soustředí na výrobu léčiv, které mají redukovat závažnost průběhu onemocnění Covid-19.

Společnost Eli Lilly vyvíjela lék na koronavirus několik měsíců a podařilo se jí vytvořit protilátkový koktejl schopný účinněji předcházet hospitalizacím, informuje The BMJ.

Doporučeno
Naše vakcína dokáže ukončit celou pandemii, prohlásil šéf firmy BioNTech. První pacienti ji mají dostat v prosinci Naše vakcína dokáže ukončit celou pandemii, prohlásil šéf firmy BioNTech. První pacienti ji mají dostat v prosinci 13. listopadu 2020 21:25

Americká Správa potravin a léčiv (FDA) schválila lék pro nouzové použití poté, co ho farmaceutická společnost v jedné studii otestovala na 465 nehospitalizovaných pacientech. Všichni z nich projevovali slabé až mírné symptomy.

Svet zabáva bizarný názov nového lieku na Covid-19. Ak ho správne vyslovíš na prvýkrát, si lepší ako množstvo ľudí
Zdroj: Eli Lilly

Účastníci studie byli rozděleni do několika skupin, ve kterých dostali rozdílnou dávku léčiva a 156 z nich přijalo jen placebo do tří dnů po pozitivním otestování na koronavirus.

Výsledky ukázaly, že hospitalizovat museli 10 procent pacientů s placebem, ale jen 3 procenta pacientů s léčivem, a tak vládní agentura FDA po zanalyzování průběhu studie schválila terapii pro nouzové použití ve Spojených státech amerických.

Nové léčivo na koronavirus se však stalo nečekaným hitem sociálních sítí. Společnost Eli Lilly ho nazvala bamlanivimab, na což lidé reagovali s úsměvem na rtech. Řada z nich název ani nedokázala správně přečíst napoprvé. Jméno ale nevzniklo jen tak náhodou. Jelikož je léčivo založené na monoklonálních protilátkách, tyto protilátky mají vlastní systém pro sestavování názvů.

Doporučeno
Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) 13. listopadu 2020 15:16

V nejbližší době se bamlanivimabem začnou léčit pacienti, u nichž existuje vysoké riziko, že se po pozitivním testu na koronavirus může onemocnění Covid-19 rychle rozvinout do závažného stavu a vynutit hospitalizaci člověka. Užitečný by měl být u pacientů nad 65 let trpících chronickými zdravotními problémy.

Domů
Sdílet
Diskuse