Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2020 21:25
Čas čtení 3:15
Adam Novosad

Naše vakcína dokáže ukončit celou pandemii, prohlásil šéf firmy BioNTech. První pacienti ji mají dostat v prosinci

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Spolupráce amerického giganta Pfizer s německou firmou BioNTech přinesla plody v boji proti pandemii.

Svět dělí od ukončení pandemie koronaviru možná jen několik měsíců. Začátkem listopadu jsme se dozvěděli fantastickou zprávu, že spolupráce německé firmy BioNTech s americkým gigantem Pfizer přinesla až 90procentní úspěšnost testované vakcíny v závěrečné fázi klinických testů na desítkách tisíc dobrovolníků. Její zakladatelé se rychle stali velmi známými.

Manželé Ugur Sahin a Ozlem Tureci, jejichž životy se spojují s vyrůstáním v německých rodinách s tureckým původem, však nejsou jedinými vědci vyvíjejícími vakcínu proti koronaviru, i když jejich vakcína je momentálně zřejmě nejúspěšnější.

Doporučeno
Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) 13. listopadu 2020 15:16

Desítky nadějných vakcín ve vývoji

Prestižní deník The New York Times v současnosti eviduje desítky vakcín v rozdílných fázích klinického testování. Šest z nich je momentálně schválených na omezené používání poté, co absolvovaly všechny fáze a nyní se vědci snaží zkompletovat potřebná data a podat žádost na příslušné orgány v jednotlivých zemích, které vakcíny mohou schválit pro používání v rámci veřejnosti.

Z ostatních vakcín se 12 vakcín nachází v závěrečné třetí fázi klinických testů, 16 kandidátů v druhé fázi a 38 vakcín je na začátku v první fázi. Do úvodní fáze klinického testování se dokonce koncem října přehoupla i slovenská vakcína proti onemocnění covid-19, kterou vyvíjí biotechnologická společnost Axon Neuroscience, ale má před sebou ještě dlouhou cestu.

Naše vakcína dokáže vrátit život do normálu

Domů
Sdílet
Diskuse