Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2020 15:16
Čas čtení 8:55
Vojtěch Vanda

Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor)

REFRESHER ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

S psychologem Danielem Štroblem jsme se pobavili o tom, jestli, a popřípadě jak, zamával koronavirus s lidskou psychikou.

Tvrdá protikoronavirová opatření platí již několik týdnů. Lidé se dostanou ven maximálně za prací, jinak sedí doma mezi čtyřmi stěnami, buď sami, nebo se svými blízkými, a vyčkávají. Po nějakém čase se sedavý životní styl začne na těle projevovat; nejen přibývajícími kily na displejích osobních vah, ale třeba i duševní nepohodou.

REFRESHER proto kontaktoval psychologa Daniela Štrobla, aby objasnil, jakým způsobem se Češi s izolací vyrovnávají. V nemocnicích se dveře netrhnou, vidíme stejný obrázek v i terapeutických ordinacích? Jak ubránit svou hlavu proti koronaviru? A co si například myslí o distanční výuce a zrušení letních prázdnin? Více se dozvíš v rozhovoru.

V tomto článku si přečteš:
  • Zda lidé vyhledávají během koronaviru psychologickou pomoc častěji
  • S jakými potížemi se nyní lidé na psychology obrací
  • Jak izolace působí na seniory
  • Co si myslí o distanční výuce školáků
  • Jak je online terapie efektivní
  • Jak se v době pandemie udržet v psychické pohodě
Daniel Štrobl, psycholog
Zdroj: Archiv Daniela Štrobla
Doporučeno
Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) 11. listopadu 2020 13:21

Lékařští pracovníci po celé zemi jsou v permanenci. Nestíhají se starat o pacienty s nákazou covid-19, dochází personál, lůžka, a situace vypadá bledě. Jak to je s terapeuty, kteří se starají o psychické zdraví? Také zažíváte neobvyklý nával?

Ano. Situace je výrazně jiná, než byla zjara. Já jsem se tehdy v médiích zmínil o tom, že jarní nárůst psychických potíží jsem nezaznamenal, ale zároveň jsem očekával, že přijde s odstupem. Protože takhle to vždycky při hromadných katastrofách nebo tragédiích bývá. Psychické problémy se objeví třeba v horizontu půl roku, nebo i později.


Netušil jsem, že bude druhá vlna. Nicméně druhá vlna spojila dvě věci: jednak doznívání stresu z jara, a jednak opětovný nárůst úzkosti a strachu z aktuální situace. Do toho působila na psychiku i skutečnost, že skončila zima, a mnoho lidí tušilo, že se stoupajícími teplotami budou virové potíže klesat, takže viděli jakési světlo na konci tunelu. Teď to světlo zatím moc nevidíme. K tomu velmi negativně přispívají i zmatečná a nesrozumitelná vyjádření politiků, ve smyslu zákazů, příkazů, rozvolňování a získání kontroly nad situací. 

Mám pacienta, který covid-19 prodělal. V něm to spustilo jakousi generalizovanou úzkost o život a strach ze smrti. O to, že by mohl umřít, ačkoliv měl průběh slabý a mírný. Přesto říkal, že špatně spí a má psychické potíže. Pacienti tedy přichází s jinými potížemi, které však koronavirus akceleroval.

Rozumím.

Tohle všechno vytváří stav, kdy pacientů v ordinacích psychiatrů a psychologů přibývá. A zdůrazňuji jednu věc: Není to tak, že by pacient přišel, a řekl: „Je koronavirus, a já už to nezvládám.“ Zpravidla to zní tak, že se jim například množí domácí potíže a hroutí se jim vztahy. Nebo se jim otevřou nějaké Pandořiny skříňky.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Já vám uvedu konkrétní příklad. Mám pacienta, který covid-19 prodělal. A v něm to spustilo jakousi generalizovanou úzkost o život a strach ze smrti. O to, že by mohl umřít, ačkoliv měl průběh slabý a mírný. Přesto říkal, že špatně spí a má psychické potíže. Pacienti tedy přichází s jinými potížemi, které však koronavirus akceleroval.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 91112 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • S jakými potížemi se nyní lidé na psychology obrací
  • Jak izolace působí na seniory
  • Co si Daniel Štrobl myslí o distanční výuce školáků
  • Jak je online terapie efektivní
  • Za jak dlouho se lidé vrátí psychicky k normálu
  • Jak se v době pandemie udržet v psychické pohodě
Domů
Sdílet
Diskuse