Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2020 17:25
Čas čtení 1:31
Vojtěch Vanda

Flegr: S rozvolňováním zažívám déjà vu, to nejhorší nás ještě teprve čeká

NEWS ČESKO JAROSLAV FLEGR KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Profesor Flegr sdělil své myšlenky a obavy sledujícím na Facebooku tradičním způsobem – vzkazem svému Micíkovi.

Profesor Jaroslav Flegr se pravidelně vyjadřuje ke koronavirové situaci skrze osobní profil na Facebooku. Rozpravou s Micíkem, jeho kočkou, obvykle mluví ke svým sledujícím o vládních opatřeních a problémech, které s sebou nesou. Ve středu Flegr napsal, že s rozvolňováním, které by mělo přijít, zažívá déjà vu. Tvrdí, že to nejhorší nás ještě čeká.

Doporučeno
Přehledně: Kdy bude vakcína na Covid-19, které jsou nejnadějnější a kolik budou stát Přehledně: Kdy bude vakcína na Covid-19, které jsou nejnadějnější a kolik budou stát 19. listopadu 2020 15:39

„Milý Micíku, jestlipak víš, co je to déjà vu? Tak já ti to řeknu. Je to pocit, že to, co právě nyní prožíváme, jsme už prožili někdy v minulosti, jen si zrovna nedokážeme uvědomit, kdy a kde to přesně bylo. Tak takové déjà vu nyní zažívám co chvíli, když poslouchám, jak se různí odborníci chystají rozvolňovat,“ jal se Flegr vysvětlovat situaci své kočce.

Flegrovi vadí, že se nějaké rozvolňování vůbec řeší. Uspěchanost by nás, podle něj, mohla dostat do ještě horší situace, než na konci léta. „To si opravdu neuvědomují, že to nejhorší, tedy chřipková sezóna, nás teprve čeká?“ položil řečnickou otázku.

„Pomocí lockdownů jsme si, sakra himlhergot, jen velmi draze koupili čas, abychom se připravili na to horší, co teprve přijde. Teď jsme v poslední minutě zabrzdili volný pád a snášíme se k zemi na padáku. Do těla nás tlačí popruhy, a tak mudrujeme, zda bychom je neměli radši odřezat – vždyť k čemu jsou, každý přeci vidí, že vlastně vůbec nepadáme,“ připodobnil koronavirovou situaci v Česku k problematickému seskoku padákem.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Flegr vidí řešení jinde. Nejdříve se prý musí zmenšit počty denně infikovaných na hodnoty, které je možné dostatečně a hlavně kvalitně dotrasovat. Tím myslel mimo jiné i identifikaci bezpříznakových osob a dětí. Podle něj je nutno trasovat i zpětně, hlavně kvůli superpřenašečům, které je takto možné odhalit. 

Profesor se také domnívá, že se rozvolňování nemůže obejít bez řádných kapacit na „rychlé laciné a spolehlivé hromadné testování.“ Má se uskutečnit pomocí velkokapacitní RT-PCR metody z ústních stěrů, a ne pouhými antigenními testy s malou spolehlivostí. „Takovou metodu už v Česku řadu měsíců máme. Člověk se netestuje kvůli sobě, ale kvůli druhým. Proto veškeré testování musí hradit stát,“ konstatoval.

Doporučeno
Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) Lidé jsou z covidu-19 v úzkostech. Lidská psychika udělá všechno, aby nezkolabovala. Třeba uvěří lžím, říká Štrobl (Rozhovor) 13. listopadu 2020 15:16

Na závěr dodal, že je nutno reálnými čísly potvrdit, že je Česká republika schopna kvalitně dotrasovat všechny osoby a snížit počty infikovaných, než se začne něco rozvolňovat. „Jsme v Česku, proto dodávám – pomocí protiepidemických opatření, nikoli účetními triky a falšováním dat. Pro politiky to může být novinka, ale virus se fakt obalamutit nedá,“ ukončil svou rozpravu s Micíkem.

Domů
Sdílet
Diskuse