Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností DJI.
28. prosince 2020 11:15
Čas čtení 2:20
Vojtěch Vanda

Tato technika točí klipy Yzomandiase, Nik Tenda i Hasana. Jak létající kamerky změnily úhel pohledu na české rapové videoklipy?

TECH ČESKO ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Časy se mění a snímky ze země nestačí. Drony vlétly do videoprodukcí jako uragán, což má za následek, že ani čeští tvůrci rapových videoklipů si bez nich nedokáží svůj set představit.

Záběry z nebes, ze kterých se tají dech. To už dávno není pouze v moci nejmovitějších hollywoodských produkcí, ale klidně i v tvých. Stačí, pokud si ušetříš pár tisíc, a koupíš si malou kvadrokoptéru s kamerou, jíž se obecně říká dron. Proto není náhodou, když se podobné záběry, zachycující krajinu z výšky, normálně objevují i ve snímcích, v nichž to ještě před pár lety nebylo vůbec samozřejmostí. Například v rapových videoklipech.

Ovládání dronu je velice intuitivní, filmařem se proto může stát opravdu každý. Z toho důvodu je tento způsob natáčení oblíben nejen u amatérských filmařů, pro něž byl záběr z výšky spojen s výhledem z rozhledny nebo, v těch extrémnějších případech, se šplháním na strom, ale i u profesionálních videoprodukcí, které tak ušetří spoustu peněz za nákladnou techniku.

Malé vrtulníčky tak přinesly budoucnost do dnešních dní. Něco tak malého s několikanásobně větším výkonem, než se na první pohled může zdát, začaly využívat dokonce i alternativní hudební směry, pro něž je nyní jednodušší se umělecky vyjádřit i obrazem.

Podmínky se tak zlepšily i zpěvákům a lidem, které živí jejich hlas. Jejich umělecké sdělení je sice primárně prezentováno na vlnách, které rozeznají pouze divákovy uši, avšak nyní, s pomocí dronu, vtisknou jejich textům jasné a ostré obrysy i vizuálně. Jedním příkladem za všechny jsou videoklipy předních českých raperů, mezi něž se stoprocentně řadí i zástupci labelu Milion+.

Pánové, v čele s karlovarským rodákem Yzomandiasem, našli řešení v kvadrokoptérách od DJI, jejichž vlastnosti jsou v bledě modrém popsány výše. Možná sis všiml, že jejich tvorba, ať už hudební nebo právě vizuální, je rok od roku posouvána o level výše. A s koronavirem se to s tím posouváním a rozestupy dostalo až do takové míry, že se jejich videoklipy začaly točit z velké výšky.

hasan dji milion+ dron
Zdroj: DJI

Samozřejmě přeháníme. Pravdou však zůstává, že drony se staly čím dál potřebnějším kusem vybavení. Pánové z Milion+ vsadili na dron DJI Mavic Air 2, a ze specifikací ti musí být jasné, proč.

Je totiž vybaven 4K otočnou kamerou, má digitální zoom, vynikající stabilizací obrazu a detekcí objektů, což je vhodné pro manévrování například mezi vysokými stromy. K tomu váží pouze půl kila, takže je lehké, skladný a úplně jednoduše přenosný. 

Toho naposledy využil právě Hasan, pro nějž se dron stal více než jen kamerou. Ve videoklipu Space Blues z nového alba Prototyp, na němž hostuje i Yzomandias, hraje dron dokonce jednu z hlavních rolí, v níž se stal Hasanovým průvodcem po šedé postapokalyptické krajině budoucnosti.

S interpretem mohl stroj klidně ujít dlouhou míli, jelikož má dosah přenosu až 6 kilometrů a ve vzduchu vydrží 34 minut. A když už to dál nejde, zvládá i autopřistání.

Doporučeno
Black Friday je tu, pořiď si Windows 10 zcela zdarma Black Friday je tu, pořiď si Windows 10 zcela zdarma 25. listopadu 2020 18:00

Kamarádství mezi melancholickým hlasem předního českého rapového labelu a vrtulníčkem je pouhou špičkou ledovce. DJI pomohlo i s natáčením dalších ostře sledovaných snímků. Hasan s dronem budovali vztah v rámci stejného alba již dříve, což ti už nyní nejspíš i dává smysl, když zhlédneš videoklip Zítra.

Před objektivem Mavicu Air 2 však stanuli i další. Yzomandias si jej vypůjčil na záběry pro videoklip Jeď tvrdě nebo jeď domu, a Nik Tendo zase za sebe nechal mluvit slova, když spolupráci popsal frází Já to miluju.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený DJI CZ/SK (@dji_czsk)

Doporučeno
Poradíme ti jaké náhradní díly si vybrat, pokud vlastníš telefon značky Samsung Poradíme ti jaké náhradní díly si vybrat, pokud vlastníš telefon značky Samsung 16. prosince 2020 10:45

Kromě zmíněných videoklipů si určitě vzpomeneš i na další, kde figurují záběry z malých létajících kamer, o kterých by sis ještě před pár lety mohl myslet, že se jedná o hračky pro děti. Možnost snímat prostor z velké výšky kvalitně a bez zábran dává jak interpretům, tak obyčejným uživatelům, možnost dotknout se zítřka.

Buďme tedy připravení na změny. Kdo ví, co se na trhu objeví hned třeba příští týden, kdy začíná rok 2021. 

Domů
Sdílet
Diskuse