Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2020 13:31
Čas čtení 1:31
Martin Mičuda

Nová Lada Niva se ukázala v moderním kabátě, ale se starou technikou

Nová Lada Niva se ukázala v moderním kabátě, ale se starou technikou
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.lada.ru/en/press-releases/118463.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">lada.ru</a>
TECH
Uložit Uložené

Někdejší Chevrolet Niva prošel rozsáhlou modernizací.

Lada Niva. Auto, které si nemusíme absolutně představovat, protože ho všichni dobře známe. S příchodem právě odhalené modernizace si však samotná automobilka udělala v portfoliu tak trochu nepořádek. Abys tedy pochopil, o čem je vlastně nová Niva, udělejme si menší rekapitulaci.

Pokud se bavíme o ikonickém ruském off-roadu, ten již od roku 2006 nenese oficiálně název Niva, ale prostě 4x4. Je tomu tak kvůli značce Chevrolet, která po snaze vyvinout spolu s automobilkou AvtoVAZ (Lada) 2. generaci legendárního terénního vozidla, získala práva na toto jméno. Stalo se tak poté, co ruská strana kvůli chybějícím financím prodala projekt americké straně.

Doporučeno
Legendární off-road od Lady má za sebou další facelift. Rusové zvýšili zejména komfort kabiny Legendární off-road od Lady má za sebou další facelift. Rusové zvýšili zejména komfort kabiny 18. prosince 2019 12:55

Chevrolet tak „novodobou“ Nivu začal produkovat pod svými křídly, zatímco Rusové starý známý off-road vyrábějí jako model 4x4. Jak ale jistě víš, značka Chevrolet za uplynulé roky ukončila působení v Evropě a tím pádem se „novodobá“ generace dostala do rukou společnosti AvtoVAZ. Už nějaký ten měsíc proto z ruských linek nevychází Chevrolet Niva, ale Lada Niva. No a právě tento počin dostal rozsáhlý facelift.


Nová Lada Niva sa ukázala v modernom kabáte. Pod ním však schováva starú techniku
Zdroj: www.lada.ru

Ten přichází s dodatkem Travel, kterým Lada zároveň chce odlišit novou generaci Nivy od té původní, tedy od modelu 4x4 (VAZ 2121). Základní silueta střechy a boční tvar karosérie sice zůstává identický, oba konce jsou však značně modernizovány

Zatímco ten zadní dostal nová, modernější světla a nárazník, přední partie prošly zásadními změnami. Jejich výsledkem jsou výše umístěná užší světla, nová kapota a masivní nárazník, čímž se novinka tak trochu podobá nové Toyotě RAV4.

Na bocích karoserie přibyly vystupující blatníky, přičemž ve verzi Offroad je exteriér doplněn o další ochranné oplastování. Na přání je možné Nivu osadit přímo z výroby terénními pneumatikami. V interiéru jsou změny jen v detailech – kokpit z 90. let obdržel větší displej infotainmentu, který má slibovat lepší konektivitu.

Nová Lada Niva sa ukázala v modernom kabáte. Pod ním však schováva starú techniku
Zdroj: www.lada.ru

Přesné technické parametry zatím neznáme, pod kapotou má být ale nadále atmosférická benzínová 1,7 s výkonem necelých 59 kW / 80 koní a točivým momentem 127 Nm. Samozřejmě nechybí pohon všech čtyř kol, mechanické uzávěrky diferenciálu, no a o zpřevodování se nadále postará pětistupňový manuál.

Nadále platil, že ani Niva Travel se oficiálně na náš trh nedostane, i když s cenovkou hravě pod 270 tisíc korun by si u nás určitě uplatnění našla. Pro úplnost, Lada bude novou Nivu Travel vyrábět zároveň s modelem 4x4 (původní Nivou), takže se de facto nic nemění – legenda z roku 1977 bez velkých změn žije nadále, akorát její „novodobá“ generace je nově trochu modernější. Ale opravdu jen trochu.

Domů
Sdílet
Diskuse