Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2021 18:52
Čas čtení 0:55
Daniel Mikolášik

Britské úřady nedoporučují kombinovat dva druhy vakcín proti koronaviru

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Odborníci upozorňují, že kombinovat vakcíny je možné pouze v mimořádně výjimečných případech, kdy stejná vakcína není dostupná, nebo když není jasné, jakou vakcínu daný pacient v první dávce dostal.

Anglický úřad veřejného zdraví (PHE) nedoporučuje kombinovat vakcíny proti koronaviru různých druhů. Varování úřadu přichází poté, co Británie avizovala, že v nejbližších dnech bude v zemi dostupná vakcína vyvinutá na Oxfordské univerzitě ve spolupráci s firmou AstraZeneca.

Doporučeno
Jak funguje vakcína proti koronaviru a proč je neškodná? Toto video ti to vysvětlí za pár minut Jak funguje vakcína proti koronaviru a proč je neškodná? Toto video ti to vysvětlí za pár minut 25. prosince 2020 13:24

Jak informuje Sky News, dosud v zemi probíhalo očkování vakcínami od firem Pfizer a BioNTech, které začalo ještě v průběhu prosince 2020. Oba druhy vakcín (Pfizer/BioNTech a Oxford AstraZeneca) vyžadují očkování ve dvou dávkách, ale neměly by se mezi sebou kombinovat.

Britská vláda nejprve uvedla, že pokud občan jde podstoupit druhou fázi očkování a není k dispozici stejná vakcína, jakou dostal při první dávce, mohou mu nabídnout jiný druh. Později však vysvětlili, že takový krok doporučuje pouze v případě, že je dotyčný vysoce ohrožen nákazou a potřebuje se nechat očkovat co nejdříve. Jinak se doporučuje nekombinovat vakcíny.

Domů
Sdílet
Diskuse