Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2021 11:18
Čas čtení 1:57
Viktor Kniš

Vysvětlujeme rozpory v dokumentech o smrti Milana Lučanského: Nekompletní kamerový záznam a střídání cel

NEWS
Uložit Uložené

Ve zveřejněných dokumentech k případu Lučanský se nacházejí také informace, které šiřitelé dezinformací zneužívají, i když mají jednoduché vysvětlení.

Ministerstvo spravedlnosti Slovenské republiky publikovalo řadu dokumentů a zápisů z vyšetřování dvou incidentů v souvislosti s bývalým slovenským policejním prezidentem Milanem Lučanským. Při prvním se zranil, při druhém přišel o život. Dokumenty zachycují dění z posledních týdnů v prešovském ústavu pro výkon vazby a v nemocnicích.

Podrobněji jsme je rozebrali v tomto článku. Veřejnost se chytila i dvou nejasností, které však mají jednoduché vysvětlení.

Doporučeno
V cele měl v den smrti palandu, telefonáty manželce odmítli. Slováci zveřejnili dokumenty o vazbě a sebevraždě Lučanského V cele měl v den smrti palandu, telefonáty manželce odmítli. Slováci zveřejnili dokumenty o vazbě a sebevraždě Lučanského 5. ledna 2021 8:24

Přerušovaný kamerový záznam

„Pro úplnost uvádím, že kamerový záznam není plynulý, byla identifikována 3 přerušení záznamu v nočních hodinách v rozsahu cca 1 hod,“ píše Richard Sviežený, generální ředitel sekce trestního práva ministerstva spravedlnosti v záznamu o provedení kontroly v trenčínské nemocnici pro obviněné a odsouzené. Kontrolu dělali 15. prosince. 

Čtyřčlenná komise, kterou zřídilo ministerstvo spravedlnosti Marie Kolíkové, měla za úkol prověřit okolnosti zranění Milana Lučanského, které vyvolávalo pochybnosti veřejnosti po operaci oka. Proč byl ale záznam na delší dobu přerušený?

Podle mluvčí Sboru vězeňské a justiční stráže Moniky Kacvinské kamera spolupracuje s pohybovým senzorem a zapne se pouze při pohybu osob na obraze, resp. při vyvolání poplachu, informuje deník SME. Pro všechny kamery v tomto ústavu platí, že když se před nimi nic nehýbe, obraz nenahrávají. Modernizace systému přichází v úvahu pouze v případě přidělení dalších financí ze státního rozpočtu.

Domů
Sdílet
Diskuse