Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2021 14:30
Čas čtení 4:13
Lukáš Čelka

Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí

ZDRAVÍ ALKOHOL
Uložit Uložené

Celosvětová výzva Dry January tě vyzkouší, zda máš na to měsíc nekonzumovat žádný alkohol.

„Dry January“ nebo také „Suchý leden“ je výzva, v rámci níž se lidé na měsíc zcela vzdají alkoholu. Tato iniciativa, která motivuje lidi, aby omezili alkohol a žili alespoň jeden měsíc v roce zdravěji, pochází ze Spojeného království, našla si však fanoušky po celém světě. 
 
Aby byla výzva zajímavější, je doprovázena i aplikací, která tě vysloveně motivuje, abys tento challenge zvládl. Kromě zdravotních výhod, které abstinence od alkoholu přináší, se můžeš v appce podívat i na to, kolik peněz jsi za něj v minulosti utrácel a kolik jsi tedy během své „očisty“ ušetřil. Výzva je spojena také s charitou pomáhající lidem, kterým alkohol zničil životy, kam můžeš právě tyto ušetřené peníze darovat.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak zjistíš, že máš problém s alkoholem
  • Jakou souvislost mají lockdown a pandemie se zvýšenou konzumací alkoholu
  • Čemu by ses měl věnovat během izolace, aby ses cítil emočně lépe
  • Kolik peněz loni utratil Evropan v průměru za alkohol
Doporučeno
Lidé během pandemie berou méně drog, ale více pijí alkohol, ukazuje studie Lidé během pandemie berou méně drog, ale více pijí alkohol, ukazuje studie 19. listopadu 2020 16:31

Pokud nedokážeš měsíc nepít, máš zřejmě vážný problém

Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica tvrdí, že se jedná o dobrou iniciativu, kterou vždy plně podporoval a podporuje. Poznamenal však, že se nemusí jednat jen o leden, ale každý si může přizpůsobit měsíc, který mu vyhovuje.

Pokud bys chtěl zjistit, jestli náhodou i ty nemáš problém s alkoholem, přijmout tuto výzvu je to nejlepší, co můžeš udělat. Podle jeho slov by se závislost během měsíce určitě projevila abstinenčními příznaky. „Ať už těžkými s typickým ranním pocením, poruchami spánku, ale i když nejsou výraznější příznaky, je to neodolatelná chuť napít se, co často vede k zvýšenému napětí a problémům soustředit se tehdy na jiné aktivity. A když tomu osoba podlehne a napije se, tak je to známka problému,“ dodal odborník.

I když vydržíš, neznamená to, že nemáš žádný problém

Okruhlica však poznamenal, že i osoba závislá na alkoholu může vydržet nepít. „Někdy vydrží, ale i tak je to známka problému, lehčí nebo středně těžké závislosti, což se projeví pak tím, že po měsíci abstinence se opět rozběhne s nadměrným pitím,“ vysvětlil.

Celosvetová výzva Dry January: Skúsiš vydržať mesiac bez alkoholu?
Zdroj: Flickr / @ambernambrose

Hranice, odkdy se můžeš považovat za alkoholika, začíná podle odborníka tak, že ztratíš kontrolu nad pitím. Problém poznáš tak, že přes rozhodnutí, že přestaneš pít, piješ dál a máš neodolatelnou chuť na alkohol. „I když i takový konzument dokáže na jistý čas přestat s pitím, pociťuje pak silný diskomfort, napětí, nervozitu a silnou chuť na alkohol,“ dodal Okruhlica.

Pokud však měsíc bez alkoholu nevydržíš, máš zřejmě silný sklon k závislosti na alkoholu, resp. už ji asi i máš. „A i v případě, pokud to člověk dokáže, měsíc vydrží nepít, ale první dny, týden se trápí s abstinencí a těší se, kdy už to suché období skončí, jsou to také varovné signály poukazující na přítomnost problémů s alkoholem u člověka,“ dodal odborník na závěr. 

I lockdowny mají souvislost s větší konzumací alkoholu

S příchodem pandemie zůstala většina z nás odříznuta od blízkých přátel, mnozí lidé přišli i o práci a dostali se do finančních potíží. Pro mnoho z nás byl rok 2020 emočně náročný. I toto jsou podle slov psychologa Roberta Krause faktory, proč lidé více začali konzumovat alkohol.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93309 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakou souvislost mají lockdown a pandemie se zvýšenou konzumací alkoholu
  • Čemu by ses měl věnovat během izolace, aby ses cítil emočně lépe
  • Kolik utratil loni Evropan v průměru na alkohol
Domů
Sdílet
Diskuse