Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2021 11:05
Čas čtení 0:50
Adam Novosad

V Dánsku spustili aplikaci, ve které si milenci udělují souhlas se sexuálním stykem. Je platný na jeden sex a 24 hodin

NEWS DÁNSKO SEX
Uložit Uložené

Zpřísnění legislativy způsobilo v Dánsku spuštění aplikace na udělování souhlasu při pohlavním styku.

V nové aplikaci můžeš svému partnerovi či milenci udělit souhlas se sexem. Tuto funkci obsahuje aplikace iConsent spuštěná v Dánsku, kde loni zpřísnili zákony týkající se znásilnění či sexuálního zneužívání, uvádí Ladbible.

Nová legislativa vyžaduje, aby se sexem před samotným stykem souhlasily obě strany, jinak může být akt považován za znásilnění. Aplikace iConsent tak chce lidem poskytnout způsob, jak takovým nedorozuměním předcházet.

Oba partneři si mohou před sexem udělit souhlas, který aplikace uloží na zabezpečených serverech. Její tvůrci předpokládají, že v budoucnu by mohla posloužit při obviněních ze znásilnění, ale upozorňují, aby se lidé nespoléhali jen na ni. Jeden souhlas je v aplikaci platný na jeden pohlavní styk během 24 hodin, ale můžeš ho kdykoliv zrušit.

Souhlas se podle nich musí otevřeně prodiskutovat přímo s milencem a aplikace by měla sloužit jen jako doplněk.

V Dánsku spustili aplikáciu, v ktorej si milenci udeľujú súhlas so sexuálnym stykom. Je platný na jeden sex a 24 hodín
Zdroj: iConsent

Díky několika klikům se můžeš dostat k historii souhlasů, které jsi různým lidem udělil. Kromě základních funkcí v ní můžeš vyhledat i rady o zdravém sexuálním životě, ale najdeš tam i kontakty na organizace pomáhající obětem sexuálního násilí.

Právě násilí a nátlak vypustil dánský parlament z dosavadní definice znásilnění, neboť v minulosti musela prokuratura dokazovat, že při pohlavním styku bylo použito násilí a oběť se nemohla bránit. Dnes je znásilněním každý styk bez vysloveného souhlasu obou stran.

Domů
Sdílet
Diskuse