Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2021 17:23
Čas čtení 0:59
Adam Novosad

Možná potrvá více než 10 let, než lidstvo dostane koronavirus pod kontrolu, obávají se vědci

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nové mutace koronaviru komplikují boj proti pandemii.

Koronavirus neustále mutuje, a tak na několika místech světa už nové varianty zatlačily původní verzi viru do pozadí. Ve světě začíná dominovat britská mutace, ale obavy odborníkům způsobuje jihoafrická i brazilská varianta. Nyní vědci zjistili, že v Česku a na Slovensku zřejmě koronavirus zmutoval a vytvořil tak vlastní variantu šířící se v obou zemích, informují TV Noviny.

Vědci na těchto rychlých změnách a mutacích ilustrují, jak těžko se s koronavirem bojuje. Nemáme podle nich očekávat, že se svět vrátí do normálu příliš rychle. Profesorka Sharon Peacock z britské iniciativy COVID-19 Genomics UK prohlásila, že to klidně může trvat více než deset let.

Toto prohlášení způsobilo na veřejnosti rozruch. Peacock popisuje situaci, v níž si už koronavirem nebudeme muset lámat hlavu, protože ho dostaneme pod kontrolu natolik, že ani případné mutace nebudou. Ale k takové situaci je podle ní zatím svět vzdálený.

Domů
Sdílet
Diskuse