Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2021 14:30
Čas čtení 6:41
Daniel Mikolášik

Jak být fit i během karantény? Známých fitness trenérů jsme se ptali, jak cvičit doma a zda jsou online tréninky budoucnost

Jak být fit i během karantény? Známých fitness trenérů jsme se ptali, jak cvičit doma a zda jsou online tréninky budoucnost
Zdroj: Archív fitness trénerov
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Tito fitness trenéři tě dostanou do formy i během lockdownu. Prozradili nám, jak plnohodnotně cvičit i doma.

Fitnescentra a posilovny jsou vzhledem ke koronaviru již několik měsíců zavřená, lidé často pracují na home office, hýbou se méně a v důsledku toho přibírají.

Přestože cvičení venku, v parcích či na workoutových hřištích zakázané není, ne každému vyhovuje trénovat před očima svých sousedů a ještě k tomu v chladném počasí. Mnohým navíc chybí potřebné sportovní pomůcky, a proto pohyb venku vzdají ještě dříve, než ho vůbec zkusí.

Doporučeno
Rosaldo: Nikdy mi nešlo o to, abych byl celebrita. Stačilo mi, že můžu trávit čas s Rytmusem (Rozhovor) Rosaldo: Nikdy mi nešlo o to, abych byl celebrita. Stačilo mi, že můžu trávit čas s Rytmusem (Rozhovor) 5. července 2020 11:55

Cvičení doma — bez jakéhokoliv náčiní, jen s vlastní vahou — však může být mnohdy efektivnější než těžké strojové tréninky ve fitcentru. Jak být fit i během karantény radí i mnozí osobní trenéři, kteří museli vzhledem k pandemické situaci své aktivity přesunout do online prostoru.

Jak vypadají online tréninky, co všechno zahrnují a mají stejný efekt jako klasické tréninky ve fitcentru? Odpovědi na tyto otázky jsme zjišťovali od pěti známých slovenských fitness trenérů, jako jsou Jany Landl, Sára Adamčíková či Nikol Klimová, kteří mají na Instagramu desítky tisíc sledujících.

Osobní trenéři nám odpověděli na tyto otázky:
  • Jak vypadají tvoje tréninky a co všechno zahrnují?
  • Je o online tréninky zájem?
  • Mají online tréninky stejný efekt jako klasické tréninky ve fitcentru?
  • Dá se plnohodnotně cvičit i doma, tedy bez strojů?
  • Je online trénování klientů budoucnost?
  • Jak na online tréninky reagují klienti?

Sára Adamčíková

Sára se proslavila především jako účinkující loňské série reality show Farma, už předtím se však aktivně věnovala fitness a trénování. Před pandemií pravidelně organizovala společné tréninky na nábřeží Oravské přehrady v Námestově. Situace se však změnila, posilovny se zavřely a lockdown jí do značné míry omezil osobní tréninky.

Doporučeno
Korny Korona: V posteli jsem měl přes 500 žen, Pilsnerka kefuje nejlépe. Nepamatuji si den, kdy jsem neměl sex (Rozhovor) Korny Korona: V posteli jsem měl přes 500 žen, Pilsnerka kefuje nejlépe. Nepamatuji si den, kdy jsem neměl sex (Rozhovor) 11. října 2020 16:40

Trénování se věnuje už pět let, ale jak prozradila pro Refresher, s trénováním online nemá velké zkušenosti. Společně se svým dobrým kamarádem a kameramanem se však rozhodla začít cvičit online a spustili i vlastní web s možností trénovat živě 3krát týdně.

„Vypadá to asi tak, že s kamarádem navštívíme fitko, které máme na hodinu a půl pronajaté. Rozložíme techniku, připojíme se na dobrou wifi a začnu cvičit. Předcvičuji program StrongNation, který nikde na internetu nenajdete v záznamu. Hodinku nechám archivovanou 24 hodin, takže pokud to klientky nestihly živě, mohou si to odcvičit během následujícího dne,“ vysvětluje.

Sára Adamčíkovafitnesstréner
Zdroj: Sára Adamčíkova archív

O online tréninky je podle jejích slov velký zájem a vnímá i konkurenci, široký výběr různých trenérů a cvičení. Podle ní se to však nedá srovnat s normálními osobními tréninky. „Ty měly svou dokonalou atmosféru mezi trenérem a klientem. Hlavně jsem klienta mohla více kontrolovat, zda cvičí správně. Vzniklá situace mi na druhou stranu umožňuje vysílat tréninky pro lidi z celého Slovenska,“ říká Sára.


Dodává však, že i doma a bez strojů se dá cvičit plnohodnotně. Ona sama preferuje cvičení s vlastní vahou. „Až jednou skončí tato situace, v první řadě naplánuji další skupinové cvičení ve městě, kde žiji, ale určitě míním pokračovat i v online trénincích. Mně jako trenérce se to velmi vyplatí z hlediska byznysu. Určitě nebudu vysílat živě tak často, ale jednou nebo dvakrát týdně bych zvládla,“ dodává.

Sára Adamčíkovafitnesstréner
Zdroj: Sára Adamčíková archív

Jany Landl

I jeden z nejznámějších slovenských osobních trenérů se během pandemické situace přizpůsobil a začal se soustřeďovat především na online koučink. Změnu si však pochvaluje. Pociťuje prý enormní zájem o své online tréninky, pro Refresher prozradil, že si ho předplatili tisíce uživatelů z celého světa.

„Už to nejsou stovky, ale tisíce odběratelů z celého světa, kterým měsíčně nabízíme více než 50 tréninků. Je o to zájem, lidé totiž dokáží doma dosáhnout stejných výsledků jako ve fitku. Toto období mě o tom přesvědčilo,“ říká.

Doporučeno
Striptér Henrik: Když tančím na rozlučce se svobodou, je běžné, že mi opilá nevěsta po vystoupení navrhne sex (Rozhovor) Striptér Henrik: Když tančím na rozlučce se svobodou, je běžné, že mi opilá nevěsta po vystoupení navrhne sex (Rozhovor) 29. listopadu 2020 12:30

„Pracuji v této sféře již 20 let a musím říct, že nyní moji klienti dosahují neuvěřitelných výsledků, protože jsou odkázáni sami na sebe. Ve fitku dokáží trenéra oklamat. Doma však sami sebe neoklamou. Jak se říká, zakázané ovoce chutná nejlépe a z psychologického hlediska to opravdu tak funguje,“ dodává..

Jany Landlfitnesstréner
Zdroj: Jany Landl archív

Na svém webu streamuje živě každé ráno od půl deváté. Lidé se tam mohou připojit, jeho předplatné stojí 6,90 € (asi 180 korun) na měsíc. Tréninky živě jsou každé ráno a další je večer, ale ten už je předtočený. Každou sobotu dělá i jógu. Najdeš tam i tréninky pro děti či těhotné ženy. Navíc se na jeho webu nachází také archiv videí s tréninky.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95298 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse