Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2022 6:00
Čas čtení 5:10
Ilona Hobzová

Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS

Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS
Zdroj: Pxhere/volně k užití
SPORT KORONAVIRUS
Uložit Uložené

O tom, co sportování dětí v Česku ovlivňuje, jsme si povídali s Tomášem Peričem z fakulty tělesné výchovy a sportu.

Koronavirus může mimo jiné za to, že české děti ztrácí zájem o sport. Obdoby podobných prohlášení se hojně objevovaly a objevují v českých médiích. Covid-19 se na pohybu našich nejmenších rozhodně podepsal, nebyl ale sám. Na vině mohou být často moderní technologie, ale i (ne)kvalita výuky tělesné výchovy nebo sociální zázemí, ze kterého dítě pochází. 

Ztrácejí děti zájem o sport? 

Poté, co odezněly nejhorší vlny koronavirové pandemie, začaly veřejný prostor zaplavovat zprávy o tom, jak se lockdowny a zavřená sportoviště podepsaly na fyzické kondici a pohybu dětí. To, že pandemie covidu-19 významně zasáhla do sportování nejmladší generace, si myslí také Česká unie sportu (ČUS). 

Stojíme před zcela novým typem problému, který nemá v našem sportu obdoby. S takovým nezájmem dětí o pohybové aktivity jsme se doposud nikdy v historii nesetkali.

Z aktuálního průzkumu ČUS, do kterého se zapojilo téměř 1700 zástupců sportovních klubů a tělovýchovných jednot, vyplynulo, že čtyřiceti procentům klubů se během září a října letošního roku nevrátil do organizované činnosti dostatečný počet dětí. A nejčastějším důvodem byl podle unie právě nezájem o sport. 

Domů
Sdílet
Diskuse