Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2021 9:30
Čas čtení 5:54
Tímea Krauszová

Zjišťovali jsme, co OPRAVDU zabírá na menstruační bolesti: nesnesitelné křeče a bolest k nevydržení zažívat nemusíš

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zeptali jsme se odbornic na ženský cyklus, co dělat, když máš bolestí každý měsíc už po krk.

Co se vrací každý měsíc a nikdo se na to netěší? Menstruační bolesti. Samotná menstruace je sice projevem toho, že je žena zdravá a vše je v pořádku, pokud ji ale doprovázejí křeče a nevolnost, jen těžko se z takového fyzického hlášení o zdravotním stavu zaradujeme. 

Zeptali jsme se proto gynekoložek, kdy by měly dívky a ženy zpozornět a nespoléhat se pouze na obyčejné léky proti bolesti. Kromě toho nám poradily, které léky pomáhají a jaká přírodní léčiva a doplňky výživy mohou zlepšit PMS a prožívání menstruace. Spolu s expertkou na ženský cyklus jsme hovořili o změnách v životním stylu, které prokazatelně dokáží zmírnit bolesti a usnadnit ženám život.

V tomto článku si přečteš:
  • Co způsobuje menstruační bolesti a zda jsou z vědeckého hlediska normální.
  • Jak si vybírat z volně dostupných léků a jak je dávkovat bezpečně, aby tě zároveň bolest nepřekvapila a nesložila.
  • Jak rozeznat, zda jsou tvé bolesti normální, nebo už jde o závažné onemocnění.
  • Jaké praktické věci můžeš ve svém životním stylu změnit, aby se prokazatelně zmírnily bolesti a premenstruační syndrom (PMS).

Křeče mohou být přirozené, záleží na tom, co kromě nich přijde

Zejména pro naše mužské čtenáře se sluší dodat, že bolestivá menstruace není jen výmluvou na dva dny volna navíc. Podobné názory na sociálních sítích často vyvolají diskuse o možné „menstruační péence“, o které však zatím v Česku neuvažujeme.

Doporučeno
Teplákové soupravy zažívají velký úspěch. Důraz se klade na kvalitu a udržitelnost Teplákové soupravy zažívají velký úspěch. Důraz se klade na kvalitu a udržitelnost 5. prosince 2020 9:49

Ženy, které cyklicky zažívají bolest, pociťují kromě křečí, které je často připoutají na postel, i malátnost a nevolnost, mají nutkání zvracet či zvýšenou teplotu. Bolesti mohou mít v oblasti břicha i kříže a mohou přicházet v návalech (dle křečí) a trvat několik hodin až několik dní.

Pokud žena menstruuje od 13 do 43 let, tedy třicet let, a její bolesti ji vyřadí z normálního života „jen“ na 24 hodin každý měsíc, stráví v křečích a slzách až 360 dnů (ano, téměř celý jeden rok). O tak doslovné pracovní neschopnosti se přitom mluví jako o normální součásti života.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena, kŕče
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Bolesti a křeče ti způsobuje vlastní tělo. Konkrétně za to mohou prostaglandiny, které přímo způsobují kontrakce dělohy. Vylučují se v těle při různých příležitostech, jako je zánět, poranění, porod — a pravidelně i při menstruaci.

Na bolesti se podílí i vzájemné působení hormonů estrogenu a progesteronu (hlavně prudký pokles progesteronu před začátkem nového cyklu). V případě, že máš bolesti běžně a jiné projevy ne, jim odborně říkáme primární dysmenorea.

„Nevíme, proč vzniká primární dysmenorea, a pokud je bolest tolerovaná, považujeme ji za normální. Fakticky netuším, zda ženy před 5 000 lety trpěli menstruačními bolestmi, a tedy zda za těmito problémy nestojí hlavně lidský pokrok,“ odpověděla nám na otázky gynekoložka Ľubica Sablová. Bolestivou menstruaci podle jejích slov mají i zdravé ženy — tedy ženy, o kterých jsou lékaři přesvědčeni, že jsou zdravé.

V některých případech však nejde o „obyčejnou“ bolest. Gynekolog musí vyloučit jakékoli jiné důvody, například hormonální poruchy či závažnější onemocnění.

PŘIPRAV SE NA PROHLÍDKU U LÉKAŘE
Gynekoložka Sablová dává pacientce, která má bolestivou menstruaci, takové otázky:
– Zažívá bolesti odjakživa? (Pokud ano, jde o zmíněné primární obtíže při dysmenoree)
–Pokud ne, co předcházelo bolestem? Například zánět, výtok, poruchy menstruačního cyklu, stres...
– Jaký je charakter bolesti? Nastupuje před menstruací, na jejím začátku nebo později? – Jaká je intenzita krvácení?
– Jsou i jiné příznaky? Například bolest prsů, nadýmání, nevolnost...
– Otázky o životosprávě: zda je veganka, nebo jí maso.

Součástí prohlídky je vždy i gynekologické vyšetření a ultrazvuk, lékař potřebuje vyloučit zánět, nemoci (například chlamydii či jiné), kontroluje krevní obraz, a pokud je pro to důvod, tak i hormony. Je třeba vyloučit i nádor a endometriózu. Je to zkrátka komplexní vyšetření.

V případě, že lékař nemá dojem, že jde o něco skrytého, a tedy není třeba další vyšetření, je téměř jisté, že ti nabídne i hormonální antikoncepci. Jde však o komplexní a místy kontroverzní téma, proto v tomto článku budeme rozebírat všechny ostatní alternativy léčby.

Doporučeno
Vyzkoušela jsem ekologické menstruační pomůcky. Jít do práce s kalíškem byl nejvíce stresující zážitek mého života Vyzkoušela jsem ekologické menstruační pomůcky. Jít do práce s kalíškem byl nejvíce stresující zážitek mého života 2. dubna 2020 11:06

Tabletky, bylinky a komplikovaný svět bolestí

Hlavní příčinou, proč máš během menstruace křeče, jsou prostaglandiny. Ty podporují zánět a způsobují kontrakce (stažení), z nichž máš křeče. 

Léky proti křečím a bolestem jsou moderním a zřejmě nejčastěji doporučeným řešením. Na výběr máš ze širokého spektra, což je důležité. Gynekoložka Denisa Marcišová radí, že pokud ti jeden druh léku proti bolesti nepomůže, můžeš se poohlédnout po jiném.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95458 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Po kterých účinných látkách sáhnout, když máš bolesti?
  • Proč je vhodné začít brát léky ještě před krvácením?
  • Jak bojovat proti menstruačním bolestem přirozeně a bez pilulek?
Domů
Sdílet
Diskuse