Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2021 16:02
Čas čtení 10:53
Tereza Šnajdrová

V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor)

V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Jana Birkeho
REFRESHER ČSSD KORONAVIRUS POLSKO
Uložit Uložené

Se starostou města Náchod jsme rozebírali důvody, proč se toto malé město dostalo do vedení nejhůře zasažených míst koronavirem v Česku, jak se s nákazou vypořádal on sám a co si myslí o obchodování s léky na sociálních sítích.

Náchod se jen pár dní po novém roce dostal na špici nejhůře zasažených měst koronavirem. Pacienti ze zdejší nemocnice byli převáženi do jiných krajů, počty nově nakažených lámaly rekordy, nákaza pronikla i na samotnou radnici a starosta Jan Birke (ČSSD) musel být ve vážném stavu hospitalizován v Hradci Králové. Jak si město ve východních Čechách vede nyní? A jaká situace panuje v oblastní nemocnici? To a mnohem víc se dozvíš v tomto rozhovoru.

Doporučeno
Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) 5. listopadu 2020 13:02

Náchod stále patří k nejhůře zasaženým oblastem, co se nákazy koronavirem týče. Proč myslíte, že tomu tak je?

V listopadu loňského roku jsme identifikovali čtyři velká ohniska nákazy – v nemocnici, v jednom privátním sociálním zařízení a ve dvou středních školách. Nechci být k nikomu kritický, a obzvlášť ne po tom, co jsem se sám koronavirem nakazil, takže nebudu kritizovat vládu a už vůbec ne prostřednictvím médií. Ale chybu evidentně udělala hygiena, která na jednotlivá ohniska nákazy nezareagovala dostatečně rychle a neuzavřela je. Teď samozřejmě nehovořím o nemocnici, která se uzavřít nemůže, ale hygiena nereagovala na trasování nakažených a rychlé nařízení karantény. Z těchto ohnisek pak vznikla ta gigantická čísla, kdy se Náchod stal nejhorším okresem v České republice.

Jan Birke
Zdroj: se souhlasem Jana Birkeho


Když jsem se nakazil koronavirem, tak jsem člověku, který mi výsledek volal, chtěl poskytnout seznam osob, kteří se mnou byli v kontaktu, čemuž se strašně divil a říkal, že nakažení své kontakty nenahlašují. A já tomu rozumím, lidé mají obavu o své zaměstnání, strach z nedostatku finančních prostředků a mnoho dalších důvodů. Avšak je to opravdu vážná věc, neboť pokud nebudeme trasovat a umisťovat lidi do karantény, tak se šíření viru nezastaví.

Lidé jsou zavření doma, jsou v depresích, mají strach z toho, co bude, nevědí, jestli budou mít práci, jestli onemocní, strachují se o sebe a o svoje blízké, mohou trpět i post-covidovým syndromem…

Takže chyba není v tom, že by obyvatelé města nerespektovali vládní nařízení?

Určitě ne. Budu mluvit jenom za město Náchod a jsem na něj opravdu hrdý. Až na jednotlivce, kteří podlehli celonárodní kampani různých dezinformací a stále věří, že covid je chřipečka, zde 99 % lidí opatření dodržuje. Městská policie ani nemusí na ulicích nikoho napomínat a opravdu jsem pyšný na to, že v Náchodě žiji, že mu mohu dělat starostu a že zde máme takto úžasné lidi, kteří dodržují všechna nařízení.
 
Nešťastné je, že tato doba plná zákazů a omezení trvá již 12 měsíců. Lidé jsou zavření doma, jsou v depresích, mají strach z toho, co bude, nevědí, jestli budou mít práci, jestli onemocní, strachují se o sebe a o svoje blízké, mohou trpět i post-covidovým syndromem… Já sám mám od prodělání nemoci neustálé problémy se spánkem, kdy nemůžu spát. Ale nejhorší na tom je, což mě mrzí jako starostu, že Náchod byl vždy živé město. Minimálně pod mým vedením město mělo tlukot srdce, cítil jsem ten tep, ale dnes? Je mi to líto, ale to srdce už necítím, necítím tlukot, jsem z toho smutný a těším se na to, až konečně někdo přiveze vakcíny, což je jedna z možností, jak se z toho dostat. Pak konečně budeme moci vyjít z domovů a začneme opět žít.

Domů
Sdílet
Diskuse