Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti adidas.
14. dubna 2021 14:57
Čas čtení 4:18
Sponzorovaný obsah

Nosí je Kanye West, Pharrell i tvůj děda, a mají zápis v Guinnessovce. Představujeme legendární tenisky adidas Stan Smith

Nosí je Kanye West, Pharrell i tvůj děda, a mají zápis v Guinnessovce. Představujeme legendární tenisky adidas Stan Smith
Zdroj: adidas
MÓDA
Uložit Uložené

Boty adidas Stan Smith najdeš i u sebe doma v botníku, jelikož se jedná o model, který má své nepopsatelné kouzlo. Víš o tom, že se jedná o první kožené tenisky na světě?

Když se řekne boty od adidas, které z nich si vybavíš? Všechny tvé odpovědi asi netrefíme, každopádně je nám jasné, že speciálně jedny nevynecháš – legendární model Stan Smith. Ikona, kterou máme na nohách prakticky půl století, si během chodu času vytvořila kolem sebe kult. Proto jsme se rozhodli sepsat ty největší zajímavosti, díky nimž jsou tyto originální tenisky výjimečné

adidas Stan Smith
Zdroj: adidas
Doporučeno
Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? 26. března 2021 14:20

Úplně první tenisky na světě

Název může možná trochu klamat, nicméně je to pravda: Nejedná se o první „tenisky“ v tom smyslu, že by se jednalo o první boty na sport, faktem nicméně zůstává, že adidas Stan Smith byly prvním koženým modelem, jenž byl původně navržen pro tenisové hráče. Na začátku ale nesl jméno jiné tenisové legendy.

Jak uvádí web Highsnobiety, tenisky byly při svém uvedení na trh nejprve pojmenovány po francouzské tenisové jedničce z let 1952-1960 Robertu Hailletovi, jenž podle webu Sudouest.fr vyhrál dvakrát za sebou prestižní turnaj v Monte Carlu a zaznamenal 54 startů v Davis Cupu. Po konci jeho kariéry, v roce 1971, přišel rebranding, který světu představil fenomén bot Stan Smith.

Smith byl totiž zase americkou tenisovou jedničkou, jenž v té době raketově vyrostla žebříčkem vzhůru. A malá zajímavost, Smith byl držitelem dvou grandslamů ze singlu, z nichž jeden ve finále uzmul československému tenistovi Janu Kodešovi. 

Tenista Stan Smith, který má na nohách boty adidas Stan Smith
Tenista Stan Smith, který má na nohách boty adidas Stan Smith Zdroj: Focus on Sport/Getty Images

Boty vzaly tenistovi identitu

Sam Smith si na „své“ boty musel chvíli zvykat. „Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem se poprvé podíval během hry dolů na své boty, na nichž byl můj obličej. Zíral jsem na ně, neustále jsem se díval na svůj obličej. Říkal jsem si, že je to divné,“ popsal tenista pro Highsnobiety svůj první pocit z bot na kurtu.

Oblíbenost bot byla nakonec tak velká, že tenistu, ověnčeného tituly ze všech možných turnajů, prakticky zbavila jeho vlastní identity. Jeho jméno se, aniž by se čímkoliv přičinil, začalo objevovat i v hudebních textech známých osobností. Tento kult vlastně popsal i on sám názvem vlastní knihy, kterou pojmenoval „Někteří lidé si myslí, že jsem bota“.

Prodeje vynesly adidasu rekord v Guinnessovce

Boty Stan Smith postupem času nebyly tak moc oceňovány pro svou spolehlivost na kurtu, jak si syn zakladatele značky Horst Dassler, zhotovitel modelu, možná představoval, ale své pole působnosti ve společnosti si našly jinde. Staly se tak silnou módní ikonou, že je lidé i po padesáti letech kupují ve velkém.

Každopádně první megaprodeje přišly již dříve. Jak píše Los Angeles Times, v roce 1988 se legendární boty od adidas zapsaly do Guinnessovy knihy rekordů, když zaznamenaly nejvíce prodaných párů vůbec – prodalo se zhruba 22 milionů párů tenisek. Což ale zdaleka nebyl jejich vrchol, jelikož s představením modelů Stan Smith II a retro Stan Smith 80s jejich prodeje vyletěly ještě výš.

adidas Stan Smith design v roli Eltona Johna
adidas Stan Smith design v roli Eltona Johna Zdroj: Ki Price/Corbis via Getty Images

Nosí je Kanye West, Pharrell Williams i Elton John

Jednoduchý a pohodlný design s třemi perforovanými pruhy po stranách neoslovil pouze širokou veřejnost, ale také známé osobnosti, které se postaraly o to, aby se po roce 2012, kdy byly tenisky chytře staženy z prodeje, staly o pár let později prakticky nejoblíbenějšími teniskami na světě. Čí to ale byla zásluha?

Americký prodejce obuvi Zappos každopádně mluví o tom, že způsob, jakým se nakonec legendární pár „vybarvil“, není pouze zásluhou módních trendsetterů Marca Jacobse nebo Phoebe Philo, kteří je bez ostychu nechali kráčet po molech, ani designérů Rafa Simonse, Yohji Yamamota nebo Pharrella Williamse, jenž označkoval klasické Stan Smith vzorem Polka Dots Big. Roli hrály i byznysové taktiky.

Phoebe Philo na pařížském Fashion Week u v roce 2011. V adidas Stan Smith
Phoebe Philo na pařížském Fashion Week u v roce 2011. V adidas Stan Smith Zdroj: Michel Dufour/WireImage)

Firma adidas totiž po re-releasu v roce 2014 vytáhla z rukávu marketingový unikát, v jehož rámci rozposílala známým světovým personám boty na míru. Jazyky na jejich teniskách již nedisponovaly obličejem amerického tenisty, nýbrž jejich vlastním.

Tento „husarský kousek“ byl oceněn i Bloombergem, který jej popsal jako „jedním z největších comebacků v historii marketingu.“ A právě toto je údajně důvodem, proč tenisky, které na sobě nosí i senioři, bez ostychu obuje Kanye West nebo Victoria Beckham.

Victoria Beckham v adidas Stan Smith
Victoria Beckham v adidas Stan Smith Zdroj: Raymond Hall/GC Images
Široký výběr tenisek adidas Stan Smith najdeš zde

Nejobyčejnější design, který je nejvíc nadčasový

I přes pomoc známých osobností v půlce minulé dekády je ale konstantní prodejnost bot v něčem jiném. Spousta designéru by udělala cokoliv proto, aby dokázali navrhnout botu, jako je právě model Stan Smith. Její tajemství se pokusil odhalit Esquire„Je to nejnudnější, nejobyčejnější a nejklasičtější design všech dob. Nedá se mu cokoliv vytknout. Chce to mít za ušima, aby člověk přišel s něčím tak jednoduchým, co stále vypadá tak dobře,“ uvedl na jejich adresu zakladatel Sneaker Freakeru Simon Wood.

Mluvíme o nadčasové siluetě, elegantních křivkách, jednoduchých barvách, kde mezi dosud vydaným spektrem všech možných kombinací stále vyčnívá bílá se zelenými detaily, prodyšnosti, minimalismu a pohodlí. Věříme, že to jsou ty důvody, proč je máš v botníku i ty.

Pharrell Williams for adidas Stan Smith
Pharrell Williams for adidas Stan Smith Zdroj: Kirstin Sinclair/Getty Images

Prémiové páry stojí 3 500 i 15 000 korun

Legendární tenisky se dočkaly i několika stylových proměn, které si společnosti upravily k obrazu svému. Říká se, že adidas Stan Smith si můžeš vzít na sebe i k teplákům, když jdeš pro rohlíky, i k audienci u prezidenta, a stejně budeš vypadat dobře. Ale s modelem adidas Originals Stan Smith Horween Leather Pack z kuchyně společnosti zušlechťující kůži neuděláš ostudu ani před anglickou královnou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Trusted Sneaker – Indonesia (@trustedsneaker)

Jak píše Complex, silueta boty je vyrobena z jednodílného dekonstruovaného koženého svršku zvýrazněného semišovými máslovými detaily na každém podpatku s bílou mezipodevší a tkaničkami. A možná tě překvapí, že takový luxus, doplněný zlatým logem adidas Originals, nestojí celé jmění, ale pouze 150 dolarů (zhruba 3 500 korun.)

Stan Smith však dostaly i výraznější cenovky. Poctu nejznámějším teniskám například složila i značka Vetements. Červená, tmavě modrá a zelená interpretace na bílé botě, která je pokryta názvem brandu Demny Gvasalia, stojí podle CQ desetkrát více, než je obvyklá cena klasických Stan Smith, tedy zhruba 700 dolarů (15 000 korun).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VETEMENTS (@vetements_official)

Legenda v čele ekologické změny

Každopádně nejde jinak, i dlouho zažité standardy někdy musí stranou pro vyšší dobro. To ví i adidas, který se rozhodl, že „recept“ na jednu z nejvíce legendárních bot pozmění. Vzhledem k tomu, že se firma zavázala k tomu, že od roku 2024 bude k výrobě všech svých produktů využívat pouze recyklovaný polyester, promítla se i do stavby jejich nejznámějšího modelu.

adidas Stan Smith
Zdroj: adidas

O siluetu ale nemusíš mít strach, změnil se materiál. A to tak, že bota získala nový svršek z materiálu Primegreen, který obsahuje 50 % recyklovaného materiálu. „Obsahuje přízi z recyklovaných příměsí a řadu vysoce výkonných materiálů, oblíbený model je tak k mání ve stejné kvalitě a v ekologičtější verzi,“ dodává adidas.

adidas
Zdroj: adidas

Udržitelnost, zero waste a ohleduplnost k planetě je totiž jediný způsob, jak zanechat budoucím generacím funkční prostředí k žití. adidas jde příkladem, jelikož chce do roku 2050 dosáhnou klimatické neutrality, a slibuje, že v budoucnu bude recyklovat i použité tenisky.

Iniciativa z jedné strany ale nemůže stačit, začít musí každý u sebe. Proto recykluj, omez plasty a buď stejnou legendou jako boty Stan Smith

Domů
Sdílet
Diskuse