Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2021 14:20
Čas čtení 4:27
Peter Hlavička

Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?

Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: adidas
MÓDA ADIDAS PUMA
Uložit Uložené

72 let stará silueta zažívá comeback a vypadá to, že adidas s ní má velké plány.

U největšího konkurenta značky adidas jsme si zvykli, že siluety Air Max, Air Force nebo Air Jordan prostě nemizí. U tří pruhů se ale k nejpopulárnějším modelům z jejich archivu přistupuje téměř náhodným způsobem, a když si lidé určitou méně frekventovanou siluetu vyžádají, dostanou ji v plné parádě. 


Před šesti lety se doslova roztrhl pytel s barevnými verzemi tenisek Superstar, za kterými stál Pharrell Williams a jeho divize Human Race. Ve stejnou dobu se zároveň vrátila tenisová klasika ze 60. let s názvem Stan Smith, kterou ve vodách high fashion a následně v rámci celé módní komunity proslavila tehdejší návrhářka značky Céline Phoebe Philo.

O pár let později se díky Kanyeho návštěvám archivů adidasu v německém Herzogenaurachu spustila vlna tzv. dad shoes v čele se siluetami jako Yung–1 a Yung–96, po které následovalo přechodné období.


V adidasu totiž v rámci mainstreamu obrátili svou pozornost zpět k technologii boost, která ještě stále nedosáhla plného potenciálu, Kanyeho divize Yeezy postupně rozšířila pole působnosti a kromě toho značka udržovala již etablované vztahy. Ve světě tenisek, kde je hype tím nejdůležitějším faktorem, se však tvůrci nemohou spolehnout pouze na zažité cesty a od adidasu tedy všichni čekali „něco nového“.

V tomto článku se dozvíš:
  • Proč se vracejí tenisky adidas Samba opět na vrchol popularity.
  • Které známé tváře už je nosí.
  • Jaká je jejich historie.
  • Co všechno má s nimi značka adidas v plánu.

První velkou zprávou byl loňský letní release dlouho ohlašované spolupráce se Seanem Wotherspoonem, která by se měla dočkat pokračování už 14. dubna 2021. Stejně důležité ale bylo i potvrzení dlouhodobého angažmá Jerryho Lorenza ze značky Fear of God na pozici kreativního ředitele basketbalové divize adidasu, po kterém to už začalo vypadat tak, že adidas opět nabírá dech a snaží se zaútočit na nejvyšší příčky v rámci popularity.

Doporučeno
Jak Travis Scott, Quavo a ASAP Nest udělali z mohérových světů Marni nový trend Jak Travis Scott, Quavo a ASAP Nest udělali z mohérových světů Marni nový trend 20. března 2021 14:30

Štěstí ale přeje zejména připraveným, a zatímco široká veřejnost sledovala hlavní kroky tří pruhů, v pozadí světa módy se začal prodírat model tenisek, jehož comeback čekal jen málokdo. Na scéně se tenisky adidas Samba sice drží bezmála 72 let, což z nich dělá nejdéle sériově vyráběný model značky, ale v poslední dekádě si moc pozornosti nezískaly. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Top Shotta. (@badmon._)

Samba je, co se týče retro nabídky adidasu, jedním z neutrálních modelů, který si běžný člověk snadno splete s teniskami Spezial, Campus, Gazelle nebo Busenitz. Protože většina z nich byla vyvinuta primárně pro fotbalisty, není se čemu divit.

Tenisky Samba tedy mají ve své původní formě po vzoru kopaček prodloužený ohnutelný jazyk, který chrání uzel na tkaničkách před rozvázáním. Stejně důležitá měla být pro fotbalisty i podrážka s kruhovými jamkami v přední části. Ty měly totiž sloužit jako přísavky při pohybu na parketách v tělocvičně nebo na hladkém zledovatělém povrchu.

Stanú sa z tenisiek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: adidas

Berlínská zeď

Během 70 let své existence pochopitelně prošly tyto tenisky několika designovými úpravami. Jak bývá v případě adidasu zvykem, většina vlajkových modelů má své varianty přizpůsobené podle individuálních potřeb sportovců, resp. kompletně upravené na jiný druh sportu.

V 80. letech například vedle tenisek Samba existovaly i modely Bamba, Mamba a Kick, které se od sebe lišily volbou materiálů na svršku, tloušťkou a dezénem podrážky či samotnou stavbou.

Stanú sa z tenisiek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: @goughelliot/Twitter
Doporučeno
Minimalistické módní značky, které musíš poznat a vyzkoušet Minimalistické módní značky, které musíš poznat a vyzkoušet 26. února 2021 13:18

Zvláštní kategorií by však z historického hlediska mohlo být jejich využití při designu obuvi pro armádu Německé spolkové republiky. V 70. letech, kdy už značky adidas a Puma fungovaly nezávisle na sobě, totiž přišlo SRN s požadavkem na výrobu nové sportovní obuvi pro svou půlmilionovou armádu.

O tom, zda dnes už ikonickou siluetu GAT (German Army Trainers), známou také jako Bundeswehr Sportschuche, navrhl Adolf nebo Rudolf Dassler, se však stále vedou dohady. Podle Vojenského historického muzea Bundeswehru v Drážďanech totiž původní design přinesla značka Puma, která je v záznamech této instituce evidována jako jejich autor. V archivech samotné značky se však nenacházejí žádné důkazy, které by toto tvrzení podložily.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96079 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se k modelu GAT dostal návrhář Martin Margiela.
  • Proč ho adidas ani Puma nežalovali za to, že vykradl jejich design.
  • Jak přetvořila značka adidas model Samba pro Beyoncé.
  • Které barevné provedení tenisek Samba je nejpopulárnější.
Domů
Sdílet
Diskuse