Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. května 2021 12:30
Čas čtení 11:10
Adam Novosad

Za cenu tenisek jsem si najednou mohl koupit byt v Bratislavě. Tomáš má sbírku virtuálních kartiček NBA za miliony eur (Rozhovor)

Za cenu tenisek jsem si najednou mohl koupit byt v Bratislavě. Tomáš má sbírku virtuálních kartiček NBA za miliony eur (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP/Shizuo Kambayashi
REFRESHER
Uložit Uložené

Fenomén zvaný NBA Top Shot vypukl jen před pár měsíci, ale i ze Slováků mezitím stihl udělat milionáře.

35letý Slovák Tomáš se loni v říjnu zaregistroval na webu NBA Top Shot. Tehdy ani netušil, že díky své počáteční investici se stane milionářem jen díky tomu, že na internetu sbírá unikátní virtuální kartičky z basketbalové ligy NBA, které zachycují ty nejlepší momenty ze zápasů.

Doporučeno
Zabijí Amazon unikátní NFT kryptoměny, díky kterým už lidé proměnili pár tisíc na miliony korun? NBA rozjela sběratelské šílenství Zabijí Amazon unikátní NFT kryptoměny, díky kterým už lidé proměnili pár tisíc na miliony korun? NBA rozjela sběratelské šílenství 8. března 2021 14:30

Projekt NBA Top Shot funguje na technologii blockchain, která pohání kryptoměny. Každá kartička existuje v omezeném počtu kusů s unikátním sériovým číslem zapsaným v podobě NFT tokenu na blockchain, kde je nemožné informace o těchto unikátních momentech jakkoliv pozměnit. Tomáš tedy jakoby sbíral běžné sportovní kartičky, jen mnohem bezpečnější a hodnotnější, protože jejich počet ani sériové číslo nemůže nikdo upravit.

Tomáš ovšem není ve světě kryptoměn žádným nováčkem, své první nákupy učinil v roce 2017 na samotném vrcholu trhu. Od té doby se hodně naučil, investoval a dnes má nejenže několikamilionovou sbírku basketbalových kartiček, ale i slušné portfolio kryptoměn, o jakém může většina lidí jen snít.

Jako spousta jiných Čechů a Slováků, i on začínal ve známé kryptoměnové komunitě Bitcoach, která mimořádně aktivně funguje dodnes.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak zvládal, že v roce 2017 nakoupil kryptoměny na samotném vrcholu
  • Jaké investice udělal do známých kryptoměn, ale i do začínajících projektů
  • Jak se mu podařilo investovat do technologie, která pohání NBA Top Shot
  • Kdy se dostal k NBA Top Shot, a proč měl hned obrovskou výhodu
  • Co ho přesvědčilo, aby do kartiček investoval tisíce eur
  • Jaké dvě strategie používá k vydělávání na Top Shot
  • Jak nakoupil desítky kartiček, jejichž cena vyskočila z 2 na 5 000 dolarů
  • Jakou hodnotu měla jeho sbírka na vrcholu trhu v únoru 2021
  • Kolik peněz by už teď mohl vytáhnout z Top Shot
Tento článek je výlučně informativní a neslouží jako finanční poradenství ani nikoho nenabádá, aby investoval do kterékoliv z uvedených možností a kategorií.
NBA Top Shot
Zdroj: NBA Top Shot

Kdy jsi poprvé investoval do kryptoměn?Ve světě kryptoměn jsem začínal v roce 2017, kdy probíhala předchozí vlna růstu. O kryptoměnách jsem se dozvěděl od kámošů. Všude na mě začaly vyskakovat, tak jsem se rozhodl koupit bitcoin, když jsem ho poprvé viděl dokonce i v televizi. S kámošema jsme si řekli, že když ho teď nakoupíme, tak budeme milionáři, jak si říkají všichni.

První bitcoiny jsme nakoupili na vrcholu v listopadu nebo prosinci 2017, kdy byla cena jednoho kolem 14 nebo 15 tisíc dolarů. O měsíc později jsme vystřízlivěli – ceny začaly letět dolů a najednou jsme byli v hlubokém mínusu. Já jsem raději kryptoměny přestal sledovat, neboť ani na trhu se nic nedělo, nepřibývaly žádné nové projekty a většina starých postupně zemřela.

V jednu chvíli jsem tam z 20 tisíc mohl mít méně než 8 tisíc, jenže dennodenně jsem ceny nesledoval ani neotvíral portfolio a nelamentoval nad tím, že jsem ztratil další stovku.

Kdy ses ke kryptoměnám začal vracet?

V portfoliu mi zůstaly bitcoin, ethereum, litecoin nebo cardano, ale i pár menších mincí, z nichž část zemřela. Na kryptoměny jsem tehdy zanevřel, ale opakovaně jsem se k nim vrátil v roce 2019, kdy trh znovu ožíval, objevovaly se nové projekty a diskuse v československé komunitě Bitcoach, které jsem byl od začátku členem, vzkvétala.

V té době mi na Telegramu každý den pípaly stovky nových zpráv o tom, co se na trhu děje. Stabilizoval se, skepse opadla a lidé se ke kryptoměnám houfně vraceli, tak jsem se k nim vrátil i já. Postupně jsem znovu začal nakupovat mince, které jsem si původně koupil za vysoké ceny, abych si snížil průměrnou nákupní cenu, což se po letech vyplatilo.

Doporučeno
Až 60 % lidí, kteří vlastní kryptoměny, vnímá negativní vliv své investice na vztah s přítelem či přítelkyní Až 60 % lidí, kteří vlastní kryptoměny, vnímá negativní vliv své investice na vztah s přítelem či přítelkyní 25. dubna 2021 17:12

Své první kryptoměny jsi nakoupil na vrcholu trhu v roce 2017. Jaké jsi měl pocity, když se tvé portfolio propadlo o 90 procent?

Moje situace nebyla vůbec špatná, protože jsem se předem řídil pravidlem, že je třeba investovat jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Já jsem do kryptoměn vložil jen takové peníze. Svou původní investici jsem nepotřeboval na běžný život, takže nehrála zásadní roli v tom, zda si mohu dovolit koupit byt nebo zaplatit nájem. Už předtím jsem zkoušel investovat do akcií i zlata, takže jsem nebyl investor bez zkušeností a věděl jsem, že v kryptoměnách mohu o všechno přijít.

Nejdříve jsem kryptoměny nakoupil za možná 20 tisíc eur, ale nedělal jsem si příliš těžkou hlavu z toho, když trh začal padat. V jednu chvíli jsem tam z 20 tisíc mohl mít méně než 8 tisíc, jenže dennodenně jsem ceny nesledoval ani jsem neotvíral portfolio a nelamentoval nad tím, že jsem ztratil další stovku.

Čím dál tím víc jsem si však všímal signálů, že bitcoin zůstává relevantní, tak jsem s manželkou prodiskutoval, zda do mincí neinvestovat dalších pár desítek tisíc. Shodli jsme se na tom, že nám v běžném životě chybět nebudou, tak jsem dokoupil bitcoiny a ethereum. I když jsem je ještě neprodal, zatím to vypadá tak, že dokoupit byl dobrý nápad.

NBA Top Shot
Zdroj: NBA Top Shot

Na jakou hodnotu se nyní vyšplhalo tvé portfolio čistě z kryptoměn? Kolik bys vydělal, kdybys nyní všechny prodal?

Těžko říci, do jaké výšky se moje portfolio vyšplhalo nebo může vyšplhat. Momentálně trh roste, jsme v takzvaném bull marketu, a proto vzniká spousta nových projektů. Nová mánie se jmenuje IDO, což je decentralizovaný způsob, jak od veřejnosti získat investici na svůj projekt. A každý den vznikají nové projekty, do kterých se dá investovat.

Jednotlivé projekty mají v obchodních podmínkách různě dlouhé vestingové období, což je čas, během kterého jsou mince uzamčeny a postupně vypláceny. Já když teď do projektu vložím 5 tisíc eur, ale v podmínkách je napsáno, že mi budou po měsících vždy posílat jen část mincí, tak těžko říct, jaká je jejich hodnota? Kdybych dostal celé množství najednou, tak možná 50 tisíc, ale za ten rok mohou mít hodnotu i 5 tisíc, 500 nebo nula dolarů.

Zřejmě prvním obrovským šílenstvím ze sbírání NFT ve světě kryptoměn byly před lety digitální kočky Cryptokitties.

Já osobně jsem NFT šílenství způsobené projektem Cryptokitties nezachytil, ale tehdy jsem si poprvé všiml firmy Dapper Labs, která nakonec vyvinula NBA Top Shot. Když byly hitem Cryptokitties existovaly na blockchainu kryptoměny ethereum, ten se výrazně zpomalil a najednou stála jedna transakce 20 nebo 50 dolarů. Pro malé investory s portfoliem za pár stovek nebo tisíc dolarů to nebylo bůhvíco.

Investoval jsi ovšem nejen do basketbalových kartiček, ale i do technologie, na níž NBA Top Shot funguje.Projekt NBA Top Shot od zmiňované firmy Dapper Labs funguje na vlastním Flow blockchainu. Mně se podařilo investovat i do Flow, když v úvodní aukci přes portál Coinlist nabízeli jednu minci za 10 centů. Nakoupil jsem tehdy mince za tisíc dolarů, díky čemuž mám dohromady 10 tisíc mincí. V úvodním prodeji stál 10 centů, ale aktuálně stojí 30 dolarů.

Moje investice se proměnila na 300 tisíc dolarů, jenže otázkou je, jakou bude mít hodnotu, když dojde na lámání chleba. Když se budou dát mince vybrat a nedostanu je jen já, ale i desítky tisíc ostatních investorů. V případě, že je začnou všichni prodávat, nikdo netuší, za kolik se je podaří prodat mně. V každém případě, pokud by trh zůstal na takové úrovni jako dnes, tak z mé původní investice okolo 50 nebo 60 tisíc jsem možná mezi 500 tisíci a milionem.

Koncem roku 2020 už i většina lidí, která nakupovala za nejvyšší ceny v roce 2017 a portfolio se jim propadlo o 70 nebo 80 procent, byla minimálně zpět na svém nebo v zisku.

Jak ses loni dostal k Top Shotu? Věděl jsi o něm předem nebo to byla úplná náhoda?Úplně si ani nepamatuji, jak jsem se k NBA Top Shotu dostal, neboť ve světě kryptoměn je jeden den ohromně dlouhá doba, a tak si nedokážu vzpomenout, co mě tehdy na tu stránku zavedlo. Mně se na Top Shot podařilo zaregistrovat až v říjnu 2020, přičemž celý projekt byl oficiálně spuštěn již v létě téhož roku. V létě však měli na web přístup zřejmě jen lidé na základě pozvánek či rané registrace, a tak se o Top Shot nezajímala široká veřejnost.

Na oficiálním webu NBA určitě Top Shot žádnou reklamu neměl, neboť já basketbal sleduji odmalička. Můj otec hrával basketbal a mám i hromadu kamarádů, kteří reprezentovali Slovensko nebo hrávali jako legionáři v zahraničních ligách, takže k basketbalu jsem měl vždy blízko. S kamarády jsme před lety vždy sledovali finále play-off za dob Kobeho Bryanta a Shaquilla O'Neilla v Lakers, ba dokonce jsme se ženou během svatební cesty stihli sedmý zápas mezi Clevelandem Cavaliers a Golden State Warrios.

NBA Top Shot jsem zřejmě náhodně objevil někde na Telegramu, ale bylo to už v dobách, kdy se trh s kryptoměnami rychle probouzel. Koncem roku 2020 už i většina lidí, která nakupovala za nejvyšší ceny v roce 2017 a portfolio se jim propadlo o 70 nebo 80 procent, byla minimálně zpět na svém nebo v zisku.

Co tě přesvědčilo, že tento nápad se sbíráním basketbalových kartiček může prorazit a vyplatí se ti do něj investovat tisíce eur?Ve světě kryptoměn panovala optimistická nálada. Když jsem na webu Top Shot viděl, že jde o sbírání basketbalových momentů jako NFT, tak jsem si řekl, že to vypadá jako skvělý nápad. Musím uznat, že když jsem v těch dobách investoval do ostatních kryptoměnových projektů, tak ty projekty většinou neměly žádný produkt, ale jen plno slibů na papíře. I když někdo produkt měl, většinou to byla úplná katastrofa se zoufalou grafikou.

Já jsem z webu Top Shot padl na zadek. Stránka vypadala fantasticky a běžný člověk nemohl tušit, že je na webu projektu založeném na kryptoměnách. Vše frčelo, od videí v jednotlivých momentech až po propracované statistiky, tak jsem si o tom začal zjišťovat více informací a zjistil jsem, že Top Shot má oficiálně podepsanou smlouvu s NBA. Viděl jsem, že do projektu investovalo i několik hráčů z NBA, a tak jsem pochopil, že musí jít o zajímavou příležitost.

NBA Top Shot
Zdroj: NBA Top Shot

Jak vypadaly tvé první investice do samotných kartiček?

Hned na začátku mě příjemně překvapilo, že možnost dobít si své konto na Top Shot můžeš prostřednictvím běžných peněz z bankovní karty, ale i kryptoměn jako bitcoin, ethereum nebo USDC. Na webu existují dvě možnosti, jak se můžeš ke kartičkám dostat: můžeš si moment koupit z marketu nebo si koupit balíček a doufat, že z něj vytáhneš vytouženou kartičku.

Balíčky mají různé ceny i typ karet uvnitř. Základní rozdělení je na base, rare a legendary kartičky. Čím vzácnější typ kartiček balíček obsahuje, tím vyšší cena. Na začátku měl Top Shot málo uživatelů, tak zavedli pravidlo, že základní balíček musí být vždy dostupný, aby si ho člověk mohl koupit.

Doporučeno
Miliardáři jako Elon Musk či Bill Gates během pandemie vydělali přes 1,3 bilionu dolarů Miliardáři jako Elon Musk či Bill Gates během pandemie vydělali přes 1,3 bilionu dolarů 24. března 2021 6:21

Začal jsi ve velkém nakupovat balíčky?Když jsem poprvé přišel na web, základní balíček stál kolem 10 dolarů a obsahoval tři, čtyři nebo pět kartiček. Ty jsi z balíčku vytáhl, podíval ses na videa z momentů a začal sbírat další. V té době probíhalo v NBA play-off, a tak na Top Shot každý týden nebo dva týdny nabízeli k prodeji speciální balíčky s momenty právě z jednotlivých kol play-off.

Postupem času na trh uvedli i rare a legendary balíčky, které sice stály víc, ale většinou měl člověk šanci okamžitě získat kartičky v mnohem vyšší hodnotě než úvodní investice. Já jsem se snažil nakoupit co největší množství balíčků, protože jsem si uvědomil, že když mě balíček stojí 30 nebo 50 dolarů a já kartičky okamžitě dokážu v marketu prodat za 200 nebo 300 dolarů, tak by byla hloupost nevyužít to.

V mých začátcích skvěle fungovala i komunita, protože jsem se registroval v době, kdy bylo na Top Shot aktivních možná tisíc lidí. Uživatelé spolu komunikovali na Discordu, pomáhali si, vyměňovali si kartičky nebo si je za poplatek půjčovali, pokud člověk potřeboval konkrétní moment na splnění výzvy. Ten obrovský nárůst zájmu a příliv lidí přišel až v roce 2021.

Jednou mi jeden ze sběratelů, který má dnes možná 15. nejhodnotnější sbírku na světě, řekl, že když se na Top Shot registroval, znal jen LeBrona Jamese.

Na NBA Top Shot sbíráš momenty od října. Máš ve své sbírce vzácné kousky, na které jsi nejvíce hrdý?

Ve své sbírce mám zřejmě všechny dostupné hráče. Top Shot funguje tak, že kartiček hráčů jako Lebron James bylo v první sérii vydaných možná tisíc nebo dva tisíce kusů.

V druhé sérii je již počet kusů 35 tisíc, a tak se v případě LeBrona Jamese z takové druhé série logicky snižuje i hodnota, protože nejde o tak limitovanou edici. Je to dáno tím, že lidí je dnes na webu několikanásobně více, než jich bylo dříve. Nedokážu ani říct, který moment ze své sbírky považuji za nejvzácnější.

Zpočátku jsem se snažil kupovat všechny balíčky, které byly dostupné, protože jsem věděl, že z každého balíku mám hned větší hodnotu než je investice. Zapojil jsem do toho dokonce svého dobrého kamaráda, ať mi s nákupem balíčků pomáhá. I když jsem jich dokázal koupit dost sám, chtěl jsem jich koupit ještě víc, tak jsem mu založil účet a nakupovali jsme společně.

 Z balíčků, jejichž obsah předem neznáš, se však zřejmě milionářem nestaneš.

Na začátku většina lidí registrovaných na Top Shot neměla o basketbalu ani páru. Šlo převážně o investory do kryptoměn, kteří vydělali na různých mincích, a tak měli najednou hodně snadno vydělaných peněz. Investovali do různých projektů a jedním z nich byl právě Top Shot, avšak o samotný basketbal se nezajímali. Jednou mi jeden ze sběratelů, který má dnes možná 15. nejhodnotnější sbírku na světě, řekl, že když se na Top Shot registroval, znal jen LeBrona Jamese.

Já jsem NBA sledoval od dětství, díky čemuž jsem měl obrovskou konkurenční výhodu. První taktikou bylo nakupování co největšího množství balíků, ale druhou taktikou bylo skupování jednotlivých hráčů z marketu. Vytipoval jsem si hráče, kteří jsou podle mě dobří, ale prodávali se za stejné ceny jako průměrní či podprůměrní hráči.

Tehdy jsi využil své znalosti z basketbalu a ze sledování NBA?

V začátcích se často stávalo, že hráč z All Star zápasu NBA se prodával za stejnou cenu jako desátý hráč v týmu, který nastoupí na dvě minuty. Na těchto podhodnocených hráčích jsem vydělal nejvíce peněz. V jistém období jsem skupoval obrovské množství kartiček dobrých hráčů za nízké ceny. Všichni znali Lebrona, Donćica nebo Curryho, neboť to byly největší hvězdy, které každý viděl na internetu nebo v televizi, tak jim přisuzovali vyšší hodnotu.

Jména jako Jokić či Embiid však znal málokdo, ale přitom jsou to dnes kandidáti na zisk MVP probíhající sezóny. Já jsem se podíval na market, nastavil limity a řekl jsem si, že teď jdu nakoupit všechny Jokiće do pěti dolarů. Ceny pod těmito hranicemi se mi zdály jako dobrá koupě. Já mám z jednoho momentu klidně i sto stejných karet, které se liší jen sériovým číslem.

Doporučeno
Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč získali miliardu eur od bank. Mají zálusk na síť Metro, ale i velké plány s energetikou 31. března 2021 15:41

Na který nákup vzpomínáš nejraději?Jednou jsem si všiml, že Vince Carter, jehož znal celý svět díky legendárnímu dunku z olympiády, kde přeskočil přes soupeřovu hlavu, bude ukončovat kariéru, protože měl už dávno po čtyřicítce. Všichni o tom věděli, ale přesto se poslední moment z jeho kariéry v NBA prodával za možná dva dolary.

Já jsem tušil, že ten moment bude výjimečný, tak jsem koupil 50 nebo 60 těchto kartiček za dva až tři dolary. Aktuálně se jedna prodává za 2 tisíce dolarů a na vrcholu v únoru se prodávaly za 5 tisíc dolarů. Za cenu jedněch tenisek jsem si díky tomu odrazu mohl koupit byt v Bratislavě.

Top Shot není jen o tom, že máš štěstí a staneš se milionářem – a určitě ne v této době, kdy je zájem obrovský. Dnes je náročné dostat se i jen k jednomu balíku a společně se stovkami tisíc nových uživatelů přišlo know-how, takže takové chyby v marketu se zredukovaly na minimum.

Jakou hodnotu měla tvá sbírka na vrcholu v únoru tohoto roku?

Na vrcholu v únoru tohoto roku měl můj účet hodnotu 6,8 milionu dolarů. Na hodnotu se můžeš podívat na více stránkách, které ji většinou počítají tak, že sčítají minimální ceny všech tvých kartiček.

Hodnota 6,8 milionu dolarů proto byla minimální hodnota všech momentů, jenže skutečná hodnota byla zřejmě ještě vyšší, protože vlastním pár kartiček s nejvzácnějším sériovým číslem jeden nebo dva, protože mám kartičky s číslem dresu jako sériovým číslem. Ty bývají hodnotnější než ty běžné. Když hodnota mého účtu stále stoupala, tak se mi to líbilo a kartičky jsem neprodával.

O kolik procent ti hodnota sbírky mezitím spadla?

Nyní je hodnota mé sbírky 2,3 milionu dolarů, takže od vrcholu jsme klesli možná o 60 procent.

Jaký je to pocit mít stále portfolio za 2,3 milionu, ale vědět, že před pár týdny jsi mohl vše prodat za 6,8 milionu?

Nevnímám to nijak tragicky. Líbilo se mi, že hodnota mé sbírky stoupá, ale nijak vážně to neprožívám. V mém kryptoměnovém portfoliu mám možná 500 tisíc či milion, ale nemlátím hlavou o zeď, když bitcoin klesne o 10 procent a moje portfolio spadne o 100 tisíc. Já jsem do Top Shot investoval možná 20 nebo 30 tisíc, takže aktuální hodnota 2,3 milionu dolarů stále není k zahození.

Na účtu v Top Shot mám momentálně 250 tisíc dolarů, protože jsem postupně začal část momentů prodávat. I kdyby se celý trh sesypal, minimálně čtvrt milionu jsem zřejmě vydělal, pokud náhodou firma Dapper Labs nezkrachuje. Já však věřím, že ceny půjdou zpět na vrchol a Top Shot bude relevantní i za pět nebo deset let. Kdy se diváci vrátí na stadiony a začne se pořádný marketing během zápasů nebo si Lebron koupí sám sebe a natočí to na Instagram, tak podle mě je ten potenciál šíleně vysoký.

Domů
Sdílet
Diskuse