Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 14:34
Čas čtení 7:26
Marián Mauik Biel

Tři mobily kolem sedmi tisíc. Otestovali jsme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G

Tři mobily kolem sedmi tisíc. Otestovali jsme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G
Zdroj: Marián Biel / Refresher
TECH
Uložit Uložené

Stále se zlepšují i smartphony, za které si výrobce ani zdaleka neúčtuje bláznivé ceny nad dvacet tisíc korun.

Je pravda, že každý výrobce se rád pochlubí vlajkovou lodí. Natlačí do ní všechny možné dostupné funkce a nejvýkonnější komponenty. Z mobilu se pak stane výkladní skříň. Jenže to téměř vždy znamená i extrémní ceny, často nad 25 tisíc korun.

Nejprodávanější, a to mnohonásobně, jsou vždy ty levnější modely. Dosud to znamenalo velmi ořezanou výbavu a kvalitu. Doba se naštěstí mění a tři testované smartphony stojí jen kolem sedmi a půl tisíce, ale překvapily v mnoha oblastech. Který z nich se stal top cenově dostupným mobilem jara?

V redakci jsme dostali na test Motorolu Moto G 5G představenou v prosinci, takže nyní profituje ze snížené ceny, ale stále má slušnou výbavu. Momentálně se ve verzi se 6 GB operační paměti a 128 GB interní paměti prodává dokonce těsně pod 6 500 korunami.

Moto G 5G
Zdroj: Motorola

Druhým modelem je v březnu uvedená novinka Samsung Galaxy A52. Z původních 8 500 korun ve stejné paměťové verzi jako Moto G 5G stihla její cena klesnout zhruba o tisícovku. Špatná zpráva pro ty, kteří mobily kupují na pár měsíců a poté prodávají. Výborná pro ty, kteří si smartphone kupují na rok či dva. U tohoto modelu je zcela reálná využitelnost i tři roky.

Galaxy A52
Zdroj: Samsung

A do třetice tu máme (Xiaomi) Redmi Note 10 Pro — také z března tohoto roku, ale ve speciální bronzové MFF edici u příležitosti každoročního Mi Fan Festivalu. Kromě unikátní barvy je jediným rozdílem už jen pár MFF nálepek v balení. Tento smartphone se u nás prodává ve verzi s 8 GB RAM a 128 GB interní paměti za 8 500 korun. Několik prodejců ho má dokonce za pouhých 7 tisíc.

Redmi Note 10 Pro
Zdroj: Redmi

Cena je neustále se hýbající parametr, který může výrazně změnit výhodnost každého z testovaných modelů. Jejich poměr výbavy a ceny jsme hodnotili podle aktuálně uvedených nabídek v době psaní článku.

Mobil za 300 eur
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Parametry testovaných smartphonů:

  Motorola Moto G 5G Redmi Note 10 Pro Samsung Galaxy A52
Rozměry 166 x 76 x 10 mm 164 x 77 x 8 mm 160 x 75 x 8 mm
Hmotnost 212 g 193 g 189 g
Odolnost IP52 IP53, Gorilla Glass 5 IP67, Gorilla Glass 5
Displej 6,7palcový LCD, 2 400 x 1 080, 60 Hz 6,67palcový Amoled, 2 400 x 1 080, 120 Hz 6,5palcový Super Amoled, 2 400 x 1 080, 90 Hz
Čipset Snapdragon 750G 5G Snapdragon 732G Snapdragon 720G
RAM 6 GB 8 GB 6 GB
Interní paměť 128 GB + microSD 128 GB + microSD 128 GB + microSD
Fotoaparát 48 Mpix f/1.7, 8 Mpix ultraširokoúhlý, 2 Mpix makro 108 Mpix f/1.9, 8 Mpix ultraširokoúhlý, 5 Mpix makro, 2 Mpix hloubka ostrosti 64 Mpix f/1.8 OIS, 12 Mpix ultraširokoúhlý, 5 Mpix makro, 5 Mpix hloubka ostrosti
Selfie kamera 16 Mpix f/2.2 16 Mpix f/2.5 32 Mpix f/2.2
Baterie 5 000 mAh 5 020 mAh 4 500 mAh
Rychlost nabíjení 20 W 33 W 25 W
Doplňková výbava čtečka otisků prstů na zadní straně, 3,5mm jack, NFC, FM rádio čtečka otisků na boku, 3,5mm jack, NFC, FM rádio, infraport, stereoreproduktory čtečka otisků pod displejem, 3,5mm jack, NFC, stereoreproduktory
Cena okolo 6500 korun okolo 8500 korun okolo 7 500 korun

Design a tělo

Krása je subjektivní záležitost a pro mnohé to ani u mobilů není extra důležitý parametr. Ve skutečnosti je však až překvapivě mnoho lidí, kteří si potrpí na barvu mobilu či jeho tvary.

Moto G 5G bude spíše pro konzervativnější. Žádné designové výstřelky nečekej. Souměrné úzké tělo je z trojice nejhrubší a i nejtěžší. Odlišuje se i tím, že čtečka otisků je na zadní straně. V některých případech je to velmi praktické, ale při použití například v držáku v autě spíše naopak. Druhou výjimečností je samostatné tlačítko pro spuštění Google Assistant na levé hraně. Kromě toho je to standardní, oblý, v ruce dobře držící mobil s klasickým čtvercovým modulem na zadní fotoaparáty. Zpracování je bezchybné. Jen škoda, že pád do vody nemusí přežít. Odolnost IP52 ochrání pouze proti postříkání.

Moto G 5G
Zdroj: Motorola

Galaxy A52 by se také dal označit za designově konzervativní, jenže na výběr je ve více pastelových barvách. My jsme měli světlemodrý, který přitahuje více pozornosti. Znovu standardní rozdělení ovládacích prvků a konektorů a výborné zpracování bez jakékoliv vady. Oceňujeme matný plastový povrch, který je imunní proti otiskům prstů. A52 se nám líbil ještě ze dvou důvodů. Z testované trojice je nejkompaktnější a citelně nejlehčí a disponuje certifikátem odolnosti IP67.

Musíme se přiznat, že na první pohled vypadá Galaxy A52 levně. Ale stačil jen jeden den používání a zjistili jsme, že je to jeden z nejpraktičtějších smartphonů dneška, kterému vůbec nechybí nějaký luxusní ocelový rám a podobně.

Galaxy A52
Zdroj: Samsung

Podobně ani Redmi Note 10 Pro není v základní verzi zvlášť okouzlující. Ale MFF edice s krytem, jehož barva přechází z bronzové přes oranžovou až po zlatou, vypadá perfektně. Na eleganci nabírá díky zbroušené horní a dolní hraně, naopak zadní „dvoupatrový“ modul s fotoaparáty je řádně extravagantní. Z konstrukční stránky ani tomuto mobilu není co vytknout. S výjimkou odolnosti pouze proti postříkání vodou.

Displej

Z krátkého pohledu na tabulku parametrů by se dalo čekat, že Moto G 5G s „pouze“ LCD displejem bude tahat za kratší konec. V praxi je to i pravda. Platí to však pouze tehdy, pokud máme všechny tři mobily vedle sebe. Při běžném používání nám nepřekážel trochu nižší kontrast, podání barev bylo v pořádku a maximální jas také.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97782 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakou výbavu nabízejí testované smartphony.
  • Který z nich překvapivě nejlépe fotí.
  • Kterému vydrží baterie nejdéle.
  • Doporučení pro určité uživatele.
Domů
Sdílet
Diskuse