Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2021 10:30
Čas čtení 3:34
Tímea Krauszová

Randění se v důsledku pandemie mění. Ani uvolněná opatření to už nezvrátí

Randění se v důsledku pandemie mění. Ani uvolněná opatření to už nezvrátí
Zdroj: Pexels/cottonbro
REFRESHER
Uložit Uložené

Další díl ze série Co bude po koroně se věnuje tématu randění. Jak se změní po pandemii a co to pro zamilované (i rozešlé) znamená?

Randění se přesunulo do online prostoru před rokem, když přišel první lockdown. Už tehdy jsem sledovala, jak se vyvíjejí profily na Tinderu a v čem se mění flirtovací řeči. Rozsypal se tam pytel s „originálními“ vtipy o společné karanténě a porušování pravidel.

Jeden ze sympatických mužů mě pozval na rande s ujištěním, že všechno bude v pořádku. „Budeme mít roušky a nebudeme se líbat,“ napsal napůl vážně, napůl v žertu. Museli jsme vymýšlet, kdy se setkáme (mezi jednou a pátou ráno), kam půjdeme a jak sladíme opatření, testy, práci a jiné povinnosti se zákazem vycházení.

Avšak funguje nám to dodnes, protože jsme velmi rychle opustili online platformu a vyměnili ji za skutečnost. Když se nyní uvnitř uvolněných opatření setkávám s kámošema, které jsem dlouho neviděla, nebo mluvím s kolegy i osobně, zjišťuji, že si mnozí na online poznávání se zvykli. Až natolik, že považují za „creepy“ oslovit někoho osobně – prý se to už nedělá a je to divné. Nehrnou se vždy ani na to první rande.

Pandemie měla samozřejmě vliv i na již existující vztahy. Ty, které měly potíže už před ní, mají nyní hlubokou propast, kterou musí překlenout. Je zapotřebí začít pracovat i na sobě, nejen přímo na vztahu.

randenie, pár, muž, žena, v posteli
Zdroj: Pexels/cottonbro

„Seznamování se je sociální a komunikační dovednost. U jedinců, kteří i tak mají problém se sebevědomím, nevěří si, mají úzkosti z toho, že by měli někoho oslovit, se tyto věci prohloubily,“ řekla pro Refresher párová terapeutka Radoslava Olajos. Jedním dechem dodala, že věří tomu, že „příroda si vždy poradí“. Se zamilováním nám totiž pomáhají hormony, které odbourávají nesmělost, která by nám v seznamování se bránila.

Jak se (snad) blížíme ke konci druhé vlny, zamýšlíme se nad tím, co můžeme očekávat po konci pandemie. V sérii textů s názvem Co bude po koroně najdeš pohled na budoucnost kultury, sportu či randění po více než rok trvající pandemii.

Generace ztracených romantiků

Já byla prakticky po celou dobu ve vztahu, a proto jsem se terapeutky ptala, co s ní řeší zadání lidé v době pandemie, co je nejvíce trápí. Nejčastěji její pomoc vyhledávají lidé ve věku 30 až 50 let a podle jejích slov každý druhý pár řeší právě to, že jeden z partnerů je citově uzavřen.

Je to následek opakovaného zraňování nebo zjištění, že ten druhý partner nesplňuje očekávání. Mohou za to také traumata z dětství a příklady, které nám dávali rodiče či jiní dospěláci ještě v dětství.

Doporučeno
Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve 21. května 2021 9:38

Problémy mají zejména muži, kteří se neumí pochlapit – stále jsou jako děti. Odkládají vážné vztahy, protože na to "ještě mají čas" (mužům se to snadno říká, ženské biologické hodiny vidíme tikat každý měsíc). Chtějí si užívat, možná něčeho v životě dosáhnout, ale upřednostňují sex a žertování před citovými závazky. Neumí to nebo se toho bojí?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97928 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč jsou online seznamky problematické.
  • Jakými jsme se stali vlivem lockdownu a izolace a proč to ovlivňuje naše romantické vztahy.
  • Co je klíčem k dobrému vztahu a proč je to makačka na celý život.
Domů
Sdílet
Diskuse