Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 15:23
Čas čtení 0:29
Tímea Krauszová

Evropští vědci vyvinuli první lék proti covidu. Testují ho ve Švýcarsku

Evropští vědci vyvinuli první lék proti covidu. Testují ho ve Švýcarsku
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS
Uložit Uložené

Výsledky klinických testů by měly být známé ještě letos.

Litevská firma Northway Biotech se sídlem ve Vilniusu vyvinula lék proti koronaviru. Pracovali na něm za pomoci vědců ze Švýcarska, uvádějí Baltic Times. Momentálně prochází klinickými testy právě ve Švýcarsku, potvrdil to šéf firmy Vladas Bumelis.

Doporučeno
Umyté antigenní testy používali stále dokola. Otestovali tak asi 10 000 lidí, nyní jim hrozí vězení Umyté antigenní testy používali stále dokola. Otestovali tak asi 10 000 lidí, nyní jim hrozí vězení 7. května 2021 20:51

Možná ho využijeme už tento rok

Podle Bumelise by měly výsledky o účinnosti přípravku přijít ještě letos. V případě, že budou výsledky příznivé, půjde o první lék vyvinutý speciálně k léčbě onemocnění covid-19. „Lék proti covidu zatím neexistuje. Ale ten, který právě vyvíjíme, je potřebný, protože ne každý se chce nechat očkovat. Pokud nejste očkovaní a onemocníte, alespoň budete mít něco, čím se můžete léčit,“ řekl Bumelis.

Jeho firma Northway Biotech nezahálí a pracovat chtějí na dalším léku. „Začneme od nuly ve spolupráci s americkou firmou,“ řekl Bumelis.

Domů
Sdílet
Diskuse