Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2021 7:13
Čas čtení 0:45
Tímea Krauszová

Letošní letní dovolené budou podle šéfa Bookingu dražší. Letenky už nyní stojí dvakrát více než kdysi

Letošní letní dovolené budou podle šéfa Bookingu dražší. Letenky už nyní stojí dvakrát více než kdysi
Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Pokud chceš jet v létě k moři, připrav se na vyšší výdaje.

Šéf Bookingu Glenn Fogel varuje, že letošní letní dovolené budou dražší. Může za to zvýšená poptávka a zároveň snížený počet letů vzhledem k pandemickým omezením, která stále platí po celém světě. Pro BBC řekl, že ceny stoupají už teď. „Všichni chtějí cestovat, ale chceme to dělat bezpečně.“

Doporučeno
Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) 8. května 2021 15:31

Letenky jsou dvojnásobně dražší

Analytik John Grant ze společnosti OAG, která sleduje trendy v cestovním ruchu, potvrzuje Fogelova slova. Jakmile různá omezení skončí a letenky budou dostupné, zvýší se poptávka. Vzhledem k zvýšené poptávce však aerolinky budou zdražovat ještě více.

Británie například brzy zveřejní zelený seznam, tedy seznam zemí, do kterých budou moci Britové cestovat během léta. Dostane se tam zřejmě i Portugalsko a podle Granta jsou letenky dražší už teď. Je to způsobeno právě zvýšenou poptávkou. Ceny letů s British Airways či společností Ryanair z Anglie do portugalských destinací během několika dní stouply na dvojnásobek.

Cestování částečně ovlivňuje i tempo očkování a to, do jaké míry se země shodnou na covid pasu. Za ten bojuje i Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu či některé aerolinky, které již začaly vydávat vlastní potvrzení. S myšlenkou očkovacího průkazu jako podmínky pro cestování se zabývá i Evropská unie.

Domů
Sdílet
Diskuse