Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2021 9:44
Čas čtení 1:05
Daniel Mikolášik

VIDEO: Neřízená čínská raketa padající z vesmíru skončila v Indickém oceánu

VIDEO: Neřízená čínská raketa padající z vesmíru skončila v Indickém oceánu
Zdroj: NASA
NEWS
Uložit Uložené

Raketa sice nikoho nezasáhla, ale NASA kritizuje Čínu za nedostatek transparentnosti celé mise.

Čína ve čtvrtek 29. dubna úspěšně vypustila do vesmíru první modul své budoucí orbitální stanice s názvem Tchien-che 1 (v překladu Nebeská harmonie). Do vesmíru ho vynesla raketa Dlouhý pochod 5B, a přestože se mise podařila, nad modulem ztratili kontrolu a těleso se tak nekontrolovatelně řítilo zpět na Zemi. Nikdo nevěděl, kde a kdy přesně dopadne.

Nakonec se tak událo v noci ze soboty na neděli (4:24 SELČ), zbytky největší čínské rakety dopadly do Indického oceánu, západně od souostroví Maledivy, píše The Guardian. I navzdory obavám, že by raketa mohla dopadnout do kterékoliv obydlené části Země, při zřícení nakonec nikoho nezasáhla.

Většina zbytků z rakety shořela během pádu v atmosféře, na Zemi dopadlo jen oko 20 - 40 % z ní. Jde zejména o části, které jsou odolné vůči teplu (trysky či palivová nádrž). Čínská nosná raketa CZ-5B váží téměř 22 tun a pohybovala se rychlostí 7,8 kilometru za sekundu.

Někteří obyvatelé v Ománu, Izraeli či Saúdské Arábii měli možnost pád rakety vidět dokonce na vlastní oči. Některým pozorovatelům se čínské těleso podařilo zachytit na kameru. Na sociálních sítích se tak aktuálně šíří mnoho záběrů samotného pádu zbytků rakety.

Informace o tom, že Čína nad raketou ztratila kontrolu, však nejsou potvrzeny. Jde o dohad postavený na faktu, že raketa rotovala kolem vlastní osy, což při kontrolovaném pádu není běžné. Čína totiž neposkytla informace a nedostatek transparentnosti celé mise kritizoval i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Domů
Sdílet
Diskuse