Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2021 11:27
Čas čtení 3:36
Richard Bonde

Nový Android 12 a pokroky v umělé inteligenci. Podívej se na shrnutí úterní prezentace Google I/O

Nový Android 12 a pokroky v umělé inteligenci. Podívej se na shrnutí úterní prezentace Google I/O
Zdroj: Michael Short/Bloomberg/Getty Images
TECH
Uložit Uložené

Zahajovací keynote na letošní konferenci Google I/O přinesl několik zajímavých novinek.

Po dvouleté přestávce se vrátila konference Google I/O. Kalifornská technologická společnost tuto developerskou událost organizuje už od května 2008 v ročních intervalech, ale loni se pro pandemii koronaviru nekonala. I když omezení stále přetrvávají, v Googlu se rozhodli event přece jen zorganizovat, letos však výlučně online přes youtubový livestream a Google Meet.

Sundar Pichai, CEO společnosti Google.
Sundar Pichai, CEO společnosti Google. Zdroj: Google

Ještě před začátkem konference bylo z mnoha zdrojů zřejmé, co na ní téměř jistě uvidíme a co bude s největší pravděpodobností představeno později. Očekávalo se zejména představení operačního systému Android 12 a několik zlepšení v oblasti Google služeb.

Na oficiální stránku Google I/O do popisu napsali jen jedinou větu: „Připojte se k nám a zjistěte, jak pokračuje naše mise organizovat informace o světě a dělat je univerzálně přístupnými a užitečnými.“ A celý úvodní keynote se skutečně nesl v duchu této myšlenky.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se z vyhledávání Googlem stalo ještě lepší vyhledávání Googlem.
  • Že umělá inteligence se brzy stane naším každodenním pomocníkem.
  • Jak vypadá nové rozhraní „Material You“ a jak se hodí na nový Android 12.

Umělá inteligence napříč Google službami

První polovina projevu byla zaměřena zejména na pokrok v oblasti umělé inteligence. Ve službách Vyhledávání, Mapy a Fotky představili zlepšení, která nejsou na první pohled až tak signifikantní, ale v rámci celého Google ekosystému se zaměřují přesně na to, na co o pár řádků výše zmíněný popis konference – na dělání informací dostupnějšími a užitečnějšími.

První složkou tohoto avizovaného pokroku v práci s umělou inteligencí je zlepšené vyhledávání Googlem. Nově se ve vyhledávání budou kromě výsledků z webových stránek objevovat i další položky. Půjde například o nákupní košíky, do kterých si napříč webovými stránkami uživatel popřidával produkty a nedokončil nákup, Googlem generované odpovědi, které jsou díky pokrokům v oblasti umělé inteligence a službě Google LaMDA (o níž píšeme o pár řádků níže) zcela přirozené, ale i další překvapivě zajímavé výsledky, jako například tento:

google, io, ai, augmented reality
Zdroj: Google

Aktualizaci se podrobí i Google mapy. Novinkou je tzv. rušnost oblasti. Je to služba, která bude od svého počátku fungovat i v Česku a na základě shromážděných dat ze smartphonů s Androidem umí uživateli říci, přibližně kolik lidí se nachází na místě, kam by chtěl jít (např. restaurace nebo kulturní památka).

Domů
Sdílet
Diskuse