Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2021 8:42
Čas čtení 1:05
Tímea Krauszová

Za USB se zakázanými filmy a hudbou ho zabili. V Severní Koreji popravili muže za „protisocialistické zločiny“

Za USB se zakázanými filmy a hudbou ho zabili. V Severní Koreji popravili muže za „protisocialistické zločiny“
Zdroj: Korea Summit Press Pool/Getty Images
NEWS KIM ČONG-UN
Uložit Uložené

Doživotí či trest smrti hrozí nejen prodejcům, ale i těm, kteří si pašovaná videa či hudbu pustí.

Prodavače nelegálního obsahu v dubnu v Severní Koreji veřejně popravili za zločin vlastizrady (zrady socialismu). Muže známého jen pod příjmením Lee zastřelili před očima jeho manželky, dcery a dalších rodinných příslušníků. Podle Daily NK podobný trest čeká nyní každého, koho přichytí při prodeji pašovaného zboží.

V případě Leeho šlo o filmy, videa a hudbu z Jižní Koreje. USB klíče a cédéčka prodával za 5 nebo 12 dolarů.

Doporučeno
Biden je milovníkem hudebního žánru K-pop. Prozradil to jihokorejskému prezidentovi Biden je milovníkem hudebního žánru K-pop. Prozradil to jihokorejskému prezidentovi 23. května 2021 8:47

Za USB s písničkami trest smrti

Podle Daily NK úřady oficiálně zveřejnily stanovisko, v němž upozorňují na trest za porušení zákona o protisocialistických činech. Jde o zločiny, které jsou v silném rozporu s nynějším režimem v zemi. Mezi ty patří i pašování a distribuce nelegálního obsahu. Prodejce Leeho zabili veřejně před očima asi 500 lidí včetně jeho rodiny či sousedů. Jeho nejbližší rodinu pak naložili do auta se zamřížovanými okny a odvezli pryč.

„Bylo by obrovskou chybou věřit, že dostanete lehký trest. Protisocialistické chování pomáhá lidem, kteří usilují o zničení našeho socialismu. Nedovolíme jim žít v naší společnosti bez strachu,“ cituje oficiální stanovisko jeden z mála severokorejských zdrojů, které informují o dění v zemi. V provincii Kangwon, odkud prodavač pocházel, jde o první takovou popravu.

Doporučeno
Kim Čong-un zakázal účes mullet i skinny džíny. Chce tak ze země vytlačit západní vliv Kim Čong-un zakázal účes mullet i skinny džíny. Chce tak ze země vytlačit západní vliv 22. května 2021 11:17

Po vyhlášení verdiktu o vině prodavače zaznělo 12 výstřelů. Rodina se zhroutila na zem v slzách, sousedé si pevně tiskli rty a snažili se nevzlykat nahlas, informuje dále Daily NK. Za projev soucitu s někým, kdo porušil zákon, by jim totiž také hrozil přísný trest. Mezitím zatkli asi dvacet dalších prodavačů.

Trest smrti nebo minimálně doživotí za mřížemi hrozí dokonce i těm, kteří se na nelegální obsah dívají či ho poslouchají. Pouze za to, že někoho takového nenahlásí, v Severní Koreji hrozí 7letý trest.

Domů
Sdílet
Diskuse