Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2021 10:09
Čas čtení 3:17
Vojtěch Vanda

Český projekt představuje mladé úspěšné Romky. Chceme ukázat, že Romové nejsou přítěží, říká jeho zakladatelka

Český projekt představuje mladé úspěšné Romky. Chceme ukázat, že Romové nejsou přítěží, říká jeho zakladatelka
Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc
REFRESHER
Uložit Uložené

Ředitelka genderového informačního centra Nora Eva Lukešová pro REFRESHER přiblížila, co přesně se skrývá za projektem R*O*M*K*A.

„V naší neziskové organizaci NORA vnímáme potenciál, který romská menšina má, už delší
dobu. Proto nám přišlo fajn, abychom ukázaly i široké veřejnosti, že Romové a Romky
opravdu nejsou jen přítěží pro stát, jak se mnozí bohužel domnívají,“ uvedla projekt R*O*M*K*A ředitelka genderového informačního centra NORA Eva Lukešová

V rámci projektu se jeho členové snaží motivovat zejména mladé Romky v tom, aby vydržely u školy a získaly práci, kterou si vysnily. A čím je chtějí motivovat? Nejlepším příkladem jsou již úspěšné Romky, jež své vysněné povolání vykonávají. Jejich příběhy jsou poté šířeny nejen skrze sociální sítě, ale i například v brněnském MHD.

Doporučeno
Jaký gadžo, takový Rom aneb proč Romové nežijí jako bílí? (Rozhovor) Jaký gadžo, takový Rom aneb proč Romové nežijí jako bílí? (Rozhovor) 3. října 2019 11:04
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Projekt R*O*M*K*A (@projektromka)

Na jedné straně diskriminace, na druhé zase hluboko zakořeněné kulturní stereotypy. O Romech se často mluví v negativních konotacích. Nicméně existují lidé i organizace, kteří to  chtějí změnit. Jako například členové neziskové organizace NORA, která ví, že Romové nejsou přítěží pro stát. 

Způsobem osvěty většinové populace se pro ně stal projekt R*O*M*K*A, na kterém kromě Lukešové pracují i Dagmar Matulíková, Andrea Hermanová, Kristýna Kaymak Minaříková a Jana Bujdáková, a v němž se věnují několika důležitým záležitostem.

Domů
Sdílet
Diskuse