Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti Nestlé.
22. června 2021 v 18:29
Čas čtení 2:07
Sponzorovaný obsah

Odlesňování je obrovský problém. Vede k erozi půdy a klimatickým změnám. Jak mu můžeš pomoci zabránit?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odlesňování je dlouhodobý globální problém. Špatné hospodaření a bezohlednost vůči životnímu prostředí vede k rozsáhlému odstraňování lesních ploch, což způsobuje dramatické změny klimatických podmínek, přesun rostlin a živočichů i jejich vymírání.

Odlesňování je známým globálním problémem, který přispívá k tomu, že se živé oblasti a vegetace mění na pusté a neplodné části krajiny. Výsledkem odlesňování je zvyšující se výskyt potravinové nejistoty, degradace půdy a klimatické změny. Proti odlesňování lze ovšem bojovat prostřednictvím různých ochranných a zmírňujících opatření, do kterých se často zapojují nejen země, ale stále častěji už i menší a větší firmy.

Proč jsou lesy důležité?

Lesy hrají významnou sociální, hospodářskou a environmentální hodnotu. Podle dat Evropské unie pokrývají až 30 % území starého kontinentu, přičemž v nich můžeš najít až 80 % veškeré fauny a flóry. Z globálního hlediska lesy zabírají asi 31 % rozlohy naší planety a žijí v nich miliardy živočichů.

Dazdovy prales
Zdroj: Pexels.com

Mít zdravé lesy je proto nesmírně důležité, a to zejména v boji proti klimatickým změnám, jejichž dopad stále více pociťujeme. Lesy totiž z atmosféry pohlcují škodlivý oxid uhličitý. Podle National Geographic se odlesňováním každoročně ztrácejí lesní porosty velikosti Panamy. Hlavním důvodem je zemědělství, chov dobytka, neudržitelná těžba dřeva a průmyslový rozvoj.

Dazdovy prales
Zdroj: Pexels.com

Ztráta lesů prostřednictvím odlesňování je způsobena nejčastěji pěstováním kukuřice, kávy, bavlny, sóji, palmového oleje či pšenice. Tyto plodiny ale nezpevňují půdu, což vede k erozi půdy a dokonce až k dezertifikaci.

Jak můžeš pomoci zastavit odlesňování?

Existuje mnoho neziskových organizací, které se věnují obnovování lesních porostů nebo boji proti odlesňování. Kromě jejich podpory však můžeš začít i u sebe. Například pokud si nebudeš kupovat produkty od firem, které se nechovají společensky zodpovědně a jejich výroba je přímo závislá na masivním odlesňování a obměně lesů za neúrodné území.

Problémy s odlesňováním si uvědomují už i firmy

Problémy spojené s globálním oteplováním způsobené odlesňováním a vyšší poptávkou po těchto plodinách se snaží řešit i některé nadnárodní firmy, které přicházejí s plány, jak změnit svou výrobu, aby nebyly závislé právě na těchto plodinách. Jednou z nich je společnost Nestlé, která se zavázala dosáhnout nulového odlesňování.

Dazdovy prales
Zdroj: Pexels.com

„V současné době je až 90 % zemědělských komodit, které naše společnost zpracovává, získáváno udržitelně z ploch, které nevznikly odlesňováním. Pracujeme na tom, abychom brzy dosáhli 100 % a zároveň v příštích 10 letech vysadíme každý rok 20 milionu stromů v oblastech, odkud získáváme suroviny,“ potvrzuje tiskový mluvčí Robert Kičina z Nestlé Česko.

V plánu Nestlé je, aby už do roku 2022 všech 8 klíčových komodit, jako jsou například palmový olej a sója, získávali výhradně z neodlesněných území. Více stromů znamená více stínu pro plodiny, více pohlcených emisí CO2, vyšší výnosy i pro farmáře, lepší biodiverzitu i zdraví půdy. K dosažení nulového odlesňování používají kombinaci nástrojů, včetně certifikace, mapování dodavatelského řetězce nebo ověřování dodavatelů na místě či ze satelitních snímků monitorovacího systému. Důležitou součástí závazku je také zavádění postupu tzv. regenerativního zemědělství. Tyto procesy zlepšují zdraví půdy a udržují a obnovují rozmanité ekosystémy. Nestlé motivuje zemědělce tím, že za dodané komodity vyplácí bonusy, nakupuje větší množství a spolufinancuje potřebné kapitálové výdaje.

Dazdovy prales
Zdroj: Pexels.com

Nestlé vyzývá ostatní ke snížení odlesňování

Boj proti odlesňování vyžaduje skutečnou transformaci všech globálních dodavatelských řetězců — jedná se o společnou odpovědnost. Nestlé proto vyzývá ostatní společnosti zabývající se výrobou spotřebního zboží, aby se zapojily do satelitního monitorování, zvýšily úsilí o dosažení dodavatelských řetězců bez odlesňování a transparentně informovaly o jejich pokroku. Tato výzva je naléhavá, jelikož v této oblasti nadále přetrvávají značné nevyřešené problémy. Nestlé zároveň doufá, že podnítí další kolektivní kroky směrem k udržitelným dodavatelským řetězcům a pomůže transformovat celé odvětví.

Domů
Sdílet
Diskuse