Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2021 11:38
Čas čtení 1:21
Vojtěch Vanda

Tornádo, které pustošilo jižní Moravu, bylo nezvykle silné. Mohlo dosáhnout až 250 km/h

Tornádo, které pustošilo jižní Moravu, bylo nezvykle silné. Mohlo dosáhnout až 250 km/h
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Tato rychlost se na Fujitově stupnici, podle které se měří síla víru, nachází někde mezi stupněm F3 či F4. Stupňů je dohromady šest.

Jižní Morava měla co do činění s jedním z nejsilnějších tornád, které se na území Česka kdy objevilo. Podle odhadů se síla víru, jenž se ve čtvrtek prohnal Hruškami, Mikulčicemi, Lužicí nebo Moravskou Novou Vsí, pohybovala na Fujitově stupnici mezi stupni F3 a F4, což odpovídá rychlosti až 250 km/h. Opravdová rychlost víru se však samozřejmě zjistí až s odstupem času.

Doporučeno
Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli 25. června 2021 7:55

Fujitovu stupnici představil podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru v 70. letech japonsko-americký výzkumník Ted Fujita. Ten klasifikoval ničivost tornáda do pěti stupňů – F0 až F5, k nimž přisoudil přídavná jména podle ničivosti. Nejnižší stupeň, F0, byl označen jako vichřice, F1 jako slabý vír, F2 jako silný vír, F3 jako krutý vír, F4 jako ničivý vír a F5 jako ohromný vír.

To, jaké místo vír zaujme na stupnici, určují až následky, které za sebou zanechá. Tornádo, které se ve čtvrtek večer prohnalo, se na této stupnici podle serveru in-pocasi.cz řadí někam mezi stupně F3 a F4. Stopa tornáda přesáhla na délku 15 kilometrů a rychlost víru mohla tedy dosáhnout někde mezi 219 km/h267 km/h.

Více, tedy i příčiny vzniku ničivého víru, se ale odborníci dozví až po osobním přezkoumání místa události. Momentálně se podle škod odhaduje, že vír mohl dosáhnout rychlosti 250 km/h.

Doporučeno
Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty 25. června 2021 10:18

Tornádo se velmi špatně předpovídá

Doposud nejsilnějším tornádem, které se přes naše území v poslední době přehnalo, byl vír z roku 2004 v Litovli na Olomoucku, jehož síla odpovídala stupni F3 Fujitovy stupnice. Tornáda se v našich podmínkách dají předpovídat jen velmi těžko, což potvrzuje i meteorolog Meteopressu Jan Horák. 

„Tornáda se ve střední Evropě vyskytují zřídka v počtu okolo jednotek výskytů ročně, někde mezi 15-20, a nelze je předpovědět. Je možné při splnění určitých podmínek tornáda předpovídat, ale s hodnotou 99.9% FALSE, a tedy by se spíše jednalo o šíření poplašných zpráv než o předpověď počasím,“ uvedl.

Co se ale údajně dalo předpovědět, a před čím meteorologové varovali, byly silné a intenzivní bouřky, před nimiž byly vydány i výstrahy. Výstraha pro území jižní Moravy platila od 16:45, do obcí postižených vírem se tornádo přiřítilo kolem osmé hodiny večerní.

Domů
Sdílet
Diskuse