Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2021 10:18
Čas čtení 3:03
Vojtěch Vanda

Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty

Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty
Zdroj: ČTK/Šálek Václav
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Poté, co silné tornádo poničilo několik vesnic na jižní Moravě, se republika snaží pomoci, jak může.

Během čtvrtečního večera se jižní Moravou, respektive obcemi na Hodonínsku, prohnalo ničivé tornádo, po kterém byly srovnány celé části obcí. Nejhůře zasaženými oblastmi byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice nebo Mikulčice. Ještě během noci se kromě složek integrovaného záchranného systému snažili pomoci i lidé z celé republiky – organizováním sbírek či dobrovolnických skupin.

Doporučeno
Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli Tornádo na jižní Moravě: Bouře způsobila obrovské škody, nejméně tři lidé zemřeli 25. června 2021 7:55

Jak bylo uvedeno, solidarita se neukázala jen v soucitu známých osobností nebo politiků, ale začalo se i okamžitě jednat. Například Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku pro všechny, kteří by potřebovali pomoc. Zároveň však hejtman Jan Grölich (KDU-ČSL) vyzval všechny lidi, kteří by se na místo katastrofy obvykle chystali, ať tam nejezdí. 

Číslo krizové linky JMK je 800 129 921, což je číslo, které lidé mohou poznávat z očkování. Nyní má však pomoci zde. Linka má fungovat nonstop i o nadcházejícím víkendu, momentálně se však může stát, že je přetížená. Možnost je i kontaktování přes e-mail na adrese [email protected].

tornádo
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek

Během noci vznikla i spousta sbírek, které mají obětem katastrofy finančně pomoci. Vláda sice slíbila okamžitou pomoc z fondu rychlé pomoci, kde by lidé měli podle vicepremérky Aleny Schillerové (za ANO) okamžitě dostat vyplaceno 58 tisíc korun, jak je ale vidno ze záběrů z místa, bude potřebovat mnohem víc. 

Nadace a dobrovolníci

 Sbírku například zřídil Český červený kříž, je také možné přispět na sbírku Diecézní charity Brno na číslo účtu 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. „Zároveň je možné také přispět pomocí DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90, nebo trvala DMS TRV DCHB 30, 60, 90,“ informoval editor ČT Ondřej Schneider.

Sbírku také vyhlásila Nadace Via, na kterou lze přispět zde. Během noci bylo vybráno přes 20 milionů korun a přispělo skoro 21 tisíc lidí. Co se týká lokálních sbírek, klub 1. FC Slovácko zorganizoval na crowdfundingové stránce Donio, kde se prozatím vybralo čtvrt milionu korun.

Doporučeno
Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček 8. července 2021 15:33

Někteří lidé i firmy se snaží pomoci i materiálně, nabízí na sociálních sítích plachty na střechy, nářadí na úklid, nebo naopak chtějí pomoc tak, že postiženým nabízí střechu nad hlavou či své ruce a nohy. Například na Facebooku vznikají i dobrovolnické skupiny, do kterých je možné se přihlásit a pomoci. Odkaz najdeš kupříkladu tady

Duševní pomoc a iniciativa firem

Neméně důležitá je i duševní pomoc, o jejíž důležitosti informoval i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Tornádo kromě fyzických a materiálních útrap napáchalo i obrovské škody na psychice. Aktivovali jsme proto Pracovní skupinu ministra vnitra pro podporu duševního zdraví populace při mimořádných událostech (PSMVDZ). Psychologové budou pomáhat na místech postižených tornádem,“ uvedl na Twitteru.

Pomoci ale nabízí i další. Například lidé, stojící za aplikací Nepanikař, která dlouhodobě okamžitě pomáhá lidem s duševními problémy. Aby pomohla lidem, které katastrofa zasáhla, zřídila pro ně krizovou intervenci zdarma. Na chatu, audio či videohovoru jsou dobrovolníci od 9 do 20 hodin. Jak aplikace funguje, se dozvíš v našem rozhovoru se zakladatelkou Veronikou Kamenskou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nepanikař (@aplikace_nepanikar)

Doporučeno
Naše aplikace zachránila minimálně 100 životů, říká autorka projektu Nepanikař! (Rozhovor) Naše aplikace zachránila minimálně 100 životů, říká autorka projektu Nepanikař! (Rozhovor) 15. října 2020 15:00

Speciální pomoc vyšle i RegioJet. V plánu je vypravení speciálních autobusů z Prahy, Brna a Ostravy, odkud se povezou potřebné věci na Břeclavsko a Hodonínsko. „Balíme pro ně jídla z vlaků a další věci, které teď obyvatelé nutně potřebují. Pokud máte něco, co byste rádi poslali, můžete nám to donést k autobusům. Deky, oblečení, pasty, mýdla atd..“ informuje firma.

Čas a místo se zatím ještě upřesňují. Prozatím je jistá pomoc z Brna. „Zatím máme první potvrzené místo a to v Brně u Grandu mezi 17:30-18:00 Autobus bude žlutý a bude mít speciální označení,“ napsala dále firma do facebookového postu. V řešení jsou dále další zastávky, svozy a odvozy postižených rodin a dobrovolníků a další akce během víkendu. Doporučujeme sledovat jejich facebookovou stránku, kde přibývají informace každou minutou.

K pomoci se mají i velké soukromé firmy. Například firma T-Mobile oznámila přes sociální sítě, že skrze nadaci ADRA uvolní pro poškozené finanční obnos v hodnotě 5 milionů korun. Firma Rohlík se zase nabídla, že do nejzasaženějších oblastí pošle auta se základními potravinami. 

Domů
Sdílet
Diskuse