Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok je PR správa spoločnosti NATALIS.
23. července 2021 14:45
Čas čtení 2:11
Sponzorovaný obsah

Proč bys měl dezinfikovat svůj smartphone

TECH
Uložit Uložené

Péče o telefon je stejně důležitá jako péče o své ruce.

Smartphony, naši osobní pomocníci, bez kterých si už neumíme představit náš každodenní život (hlavně mladá generace). Od začátku dekády překonali dlouhou a těžkou cestu až do podoby v jaké je známe dnes. Čím více funkcí nabývaly, tím více jsme se na nich začali fixovat. Dnes si umí jen těžko někdo představit, že by ho zapomněl doma, nebo by ho někam na pár hodin odložil.

Telefon, dezinfekcia
Zdroj: Pixabay.com

Je to pochopitelné. Dokáží pojmout velké množství informací, které bychom jinak drželi asi ve vlastní hlavě. Dnes už můžeš zaplatit mobilem prakticky kdekoliv, vybrat si hotovost z bankomatu, zahrát si online ovocné automaty v mobilním kasinu, vytočit telefonní číslo z fotografie nebo se umí naučit tvoje chování a podle toho se ti přizpůsobovat. Prostě cokoli ti napadne, smartphone to s největší pravděpodobností ví, nebo brzy bude vědět.

Jelikož se naše chytré telefony staly jakýmsi prodlouženými končetinami, měli bychom se o ně i patřičně starat. Nemáme na mysli promazávat staré aplikace, nebo nepotřebné soubory. Stejně jako naše ruce i mobilní zařízení jsou zdrojem množství druhů bakterií a virů, které na jeho povrchu prožívají. Ty si tam zaneseš vlastníma rukama případně naprskáš z úst. Proto, jak si myješ ruce před jídlem, měl by jsi si najít čas a "sem tam" se pověnovat i hygieně tvého mobilního pomocníka.

Dezinfekce a smartphone

V první řadě by jsi měl vědět, že mikroorganismy dokáží na povrchu tvého smartphonu přežít i několik dní. Znamená to, že jsou stále infekční. Například koronavirus dokáže na povrchu displeje přežít až 4 dny. Přestože pokožka je schopna tyto hrozby zadržet, problém nastává, když se patogeny dostanou na odhalený povrch, kde se kůže již nenachází. Máme na mysli sliznice, ať už oka, úst, dýchacích cest nebo do kožního záděru. Proto je nutná častá hygiena rukou a co nejčastěji dezinfikování i mobilu. Dezinfekce dokáže spolehlivě zničit většinu bakterií a virů sídlících na jeho povrchu.

Dezinfekcia, telefón, mobil
Zdroj: Pixabay.com

Pokožka na dlaních je velmi podobná zbytku kůže. I zde se odlupují odumřelé buňky pokožky, potí se a v jejich drážkách se drží maz a znečištění. To zanechává povrch displeje, rámu a zadního skla po dotyku špinavý, omaštění, v případě potu i vlhký a zapáchající. Dezinfekce na bázi alkoholu, dokáže tyto mastné šmouhy odstranit. Pokud použiješ prostředek s příměsí voňavých směsí, můžeš se těšit na příjemnou vůni při nejbližším telefonování.

Při dezinfikování máš dvě možnosti: Buď si dáš mobil v nějaké prodejně nebo mobilshopu vydezinfikovat samozřejmě za peníze, nebo to můžeš zkusit udělat svépomocí. Postačí ti na to vlhčené utěrky s isopropylakoholem, případně můžeš použít navlhčenou utěrku z mikrovláken. Důkladně utěrkou proběhni celou plochu zařízení. Velký důraz dávej na vystouplé části, kde se usazuje většina nečistot. Smartphone ničím nepolévej ani neponoř. Na internetu určitě najdeš množství článků, videí na Youtube, postupů a možností. Jak správně dezinfikovat mobil je velmi důležité, hlavně aby jsi se při zábavě na mobilu nenakazil a zároveň ho při čištění nepoškodil.

Modernějším způsobem je dezinfekce UV zářením. Takový způsob nabízí několik servisních středisek, například autorizovaný servis SWISS dezinfikuje UV zářením mobilní zařízení pro své zákazníky zdarma.

Telefon, rúško, hygiena,
Zdroj: Pexels.com

Ať už patříš mezi lehkých nebo těžkých uživatelů mobilních technologií, je třeba dbát na důslednou hygienu věcí, se kterými jsme v úzkém kontaktu. A není třeba to nijak přehánět. Z času načas jak budeš čistit stůl od prachu, nebo mýt podlahu, tak vezmi čistý hadřík a proběhni i smartphone. Chvilka věnovaného času může rozhodnout, zda se v budoucnu nakazíš, nebo ne.

Domů
Sdílet
Diskuse