Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. srpna 2021 14:30
Čas čtení 11:14
Richard Bonde

Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer nebo Tidal? Porovnali jsme 5 streamovacích služeb a víme, která se vyplatí nejvíce

Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer nebo Tidal? Porovnali jsme 5 streamovacích služeb a víme, která se vyplatí nejvíce
Zdroj: Refresher/Richard Bonde, Spotify, Apple, Youtube, Deezer, Tidal
TECH
Uložit Uložené

Vybrali jsme pět nejoblíbenějších hudebních streamovacích služeb a každou z nich jsme vyzkoušeli. Která z nich je ta nejlepší?

Stahování písniček z pirátských stránek se dnes již moc nenosí a vypalování CD nosičů je bez debaty film pro pamětníky. Ve světě posledních 10 let fičí hudební streamovací služby. Díky nim můžeš mít za minimální měsíční poplatek, obvykle kolem 150 Kč, přístup k celému vesmíru skladeb ze všech koutů světa.

Doporučeno
Nik Tendo vydal album plné hitů, ale také vnitřní rozervanosti (Recenze) Nik Tendo vydal album plné hitů, ale také vnitřní rozervanosti (Recenze) 17. srpna 2021 9:46

Streamovacích služeb je však na trhu víc, než si myslíš. O méně známých, jako iHeartRadio, Claromúsica, Amazon Music, KKBox či Napster, dnes mluvit nebudeme. Porovnali jsme však pět nejoblíbenějších a nejznámějších služeb v Česku, mezi které nepochybně patří univerzální Spotify, o něco sofistikovanější služba Apple Music, praktická apka Youtube Music, alternativní Deezer a milovaný i nenáviděný Tidal.

Tidal

Streamovací služba Tidal byla několik let jedinou službou, která podporovala přehrávání bezztrátových verzí skladeb. S příchodem Dolby Atmos a nekomprimovaného audia na Apple Music však tato služba pomalu, ale jistě ztrácí své zákazníky, kteří od konkurence dostanou prémiový zvuk za nižší cenu. Navíc operátor O2 tuto službu poskytuje výhodněji s některými paušály.

Silnou stránkou Tidalu však dodnes zůstává přehledné uživatelské prostředí, jednoduchý registrační proces a takzvané Master Quality Audio pro ty, kteří si rádi vychutnají datový tok až 2 304 kilobitů za sekundu (kbps). Rozdíl oproti konkurenčnímu toku 1 411 kbps, který nabízí Apple Music, však uslyšíš jen velmi těžko.

tidal
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Základní informace

Název streamovací služby: Tidal
Platformy: iOS, Android, macOS, Windows, web
Jazyk: angličtina
Průměrné hodnocení: ⌀ 4,4 hvězdičky
Cena: min. 149 Kč měsíčně

Uživatelské prostředí

Apka Tidal je příjemná na používání i pro ty, kteří nikdy žádnou streamovací službu neviděli. Základnou celého ekosystému je tab Home, ve kterém najdeš doporučení na playlisty, alba či jednotlivé skladby podle toho, co posloucháš a co přeskakuješ. Vedle něj je tab Videos, kde najdeš živá vystoupení, dokumentární filmy o hudbě a umělcích, ale také videoklipy ke skladbám, které by se ti mohly líbit.

O další klik dále je tab Explore, který kromě vyhledávače slouží i na prohlížení žánrů (např. Hip-hop, pop, dance), ale i aktivit (například „jsem doma“, „cvičím“ nebo „relaxuji“). Poslední tab se jmenuje My Collection a najdeš v něm playlisty, interprety, alba a skladby, které si přidáš do sbírky nebo stáhneš. Mínusem Tidalu je nemožnost přidat si do apky vlastní skladby.

tidal
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Výhody oproti ostatním službám

Přestože v apce Tidal si bez zaplacení nebo spuštění zkušební verze nepřehraješ ani tón, po zaplacení  149 Kč si vedle mnoha z více než 70 milionů skladeb přehraješ i synchronizovaný text. Od přidání této funkce do služby Apple Music v roce 2017 se „karaoke“ režim postupně dostal i do ostatních služeb.

V čem je však Tidal jedinečný, to je kvalita přehrávané hudby. Pokud si zaplatíš drahé (doslova předražené) Hi-Fi předplatné, můžeš si své oblíbené skladby pustit v původní kvalitě (1 411 kbps), ale i ve „vylepšené kvalitě“. V redakci Refresher nás zajímalo, zda jde o dobrou koupi, a proto jsme otestovali všechny čtyři (Normal, High, Hi-Fi i Master). Náš verdikt je jasný – jsou to vyhozené peníze.

Při poslechu na zabudovaných reproduktorech Macbooku Air (2020) jsme nerozeznali ani nejnižší od druhé nejnižší kvality, ale ani nejnižší od nejvyšší. O něco lepší to bylo na sluchátkách Airpods 2. generace (2019), kde jsme od sebe vzájemně odlišili nejnižší, druhou nejnižší a druhou nejvyšší, ale kvalitu Master jsme od Hi-Fi nerozeznali ani při největší snaze.

tidal
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Cena vs. kvalita

Za Tidal zaplatíš každý měsíc minimálně 149 Kč. Na rozdíl od služeb Deezer, Youtube Music či Spotify v této službě neexistuje bezplatný plán a také nejlevnější je příliš drahý. Za Hi-Fi plán dokonce budeš muset dát každý měsíc až 447 Kč – pokud však opravdu trváš na tom, že máš „audiofilní ucho“, možná budeš ochoten zaplatit.

CENÍK SLUŽBY TIDAL

Předplatné pro jednoho: 149 Kč/měs.
Předplatné pro rodinu: 224 Kč/měs.
Hi-Fi předplatné pro jednoho: 298 Kč/měs.
Hi-Fi předplatné pro rodinu: 447 Kč/měs.

Deezer

Deezer se dostal do povědomí před několika lety, když ho ke svým paušálům začal bezplatně poskytovat mobilní operátor T-Mobile, konkurent operátora O2, který od minulého roku poskytuje službu Tidal. I díky spolupráci s T-Mobile tuto francouzskou streamovací službu dodnes využívá spousta lidí po celé Evropě.

Uživatelé služby Deezer ji mají rádi hlavně pro její příjemné uživatelské prostředí – je mnohem přehlednější než konkurenční Spotify či Youtube Music, o kterých si přečteš níže. Kromě toho přímo v apce nabízí podcasty.

deezer
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Základní informace

Název streamovací služby: Deezer
Platformy: iOS, Android, macOS, Windows, web
Jazyk: čeština
Průměrné hodnocení: ⌀ 4,6 hvězdičky
Cena: i zdarma, bez reklam min. 165 Kč měsíčně

Uživatelské prostředí

Apka Deezer je, podobně jako konkurenční Tidal, postavená na čtyřech tabech. V prvním z nich najdeš své oblíbené interprety a takzvané Flow mixy, které Deezer generuje přímo pro tebe. Ve druhém najdeš funkci, kterou kromě této služby nabízí již jen Spotify – podcasty. V Tabu Oblíbené, který by se klidně mohl jmenovat i Knihovna, najdeš své uložené a stažené skladby a poslední tab, Hledat, má zcela jasnou funkci.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101198 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se vyplatí používat Deezer přes jeho vyšší cenu.
  • Proč by sis měl připlatit i za Youtube Premium.
  • Že Apple Music je skvělá věc i na Androidu.
  • Co dostaneš za nejnižší poplatek na trhu.
  • Kterou službu se ti vyplatí používat nejvíce a kolik tě bude stát.
Domů
Sdílet
Diskuse