Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2021 14:30
Čas čtení 4:43
Jakub Paulík

Byli jsme na pivní burze. Totéž pivo můžeš pít za 125 korun, ale i za 13 korun (Reportáž)

Byli jsme na pivní burze. Totéž pivo můžeš pít za 125 korun, ale i za 13 korun (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO
Uložit Uložené

Dali jsme si půllitr zlatavého moku a sledovali, jak klesá a stoupá jeho cena.

Už jsi slyšel o takzvané pivní burze? Její podstata spočívá v tom, že cenu piva ve velké míře ovlivňuje samotný zákazník. Čím je po pivu větší poptávka, tím je dražší. A naopak, pokud lidé v baru některé z piv delší dobu ignorují, jeho cena může výrazně klesnout.

A to tak nízko, že se najednou všichni rozhodnou objednat si právě to nejlevnější pivo, čímž se jeho cena zvýší a během několika vteřin může stoupnout klidně i o více než 10 korun. Naše redakce se byla podívat na to, jak bar s výstižným názvem Pivní burza vlastně funguje.

Doporučeno
25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test) 25 IPA piv z obchodů. Která byla nejlepší? (Test) 21. července 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Proč se na burzu vyplatí přijít vícekrát.
  • Jaká jsou historická maxima a minima cen pivní burzy.
  • Jak rychle se mění ceny piva.
Pivná burza
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Piva mohou cenově klesnout i na 13 korun

„Sakra, mohl jsem pár minut počkat.“ Přibližně něco takového jsme si řekli, když cena piva, které jsme si koupili, klesla během krátké chvíle o 10 korun. Jistě, není to žádný velký peníz, ale pokud by se nám podařilo stejnou akci vychytat při pěti pivech, hned bychom měli 50 korun k dobru.

Pivní burza na Jánské ulici v Brně nabízí každý den osm různých druhů piv, které se pravidelně obměňují. Je tedy pravděpodobné, že ve výběru najdeš pokaždé nějakou novinku, kterou jsi předtím nepil. „Značce, o kterou stoupá zájem, stoupá i cena. Totéž platí samozřejmě i naopak. Celkově tedy souhrnná cena 8 piv na výčepu zůstává neměnná,“ píší majitelé baru na webové stránce.

Na takovou burzu se však vyplatí přijít více než jednou, aby ti náhodou neutekla nějaká lahůdka, po které budeš mlaskat blahem. Když podnik navštívila naše redakce, mohli jsme si vybrat mezi značkami Černá Hora (Ležák 12°, Matouš 11°), Moravia (Jošt 10°, Petrov 12°), Lucky Bastard (Blond 11°, Thirsty Thirteen 13°), Rychtář (Rataj 12°) a Vysoký Chlumec (polotmavý Démon 13°).

Nabídku jsme viděli na dvojici obrazovek na stěnách, které ukazovaly aktuální cenu piv, jejich denní i historické maximum a minimum a také to, zda cena piva vzhledem k poptávce klesá nebo se zvyšuje (zelená šipka dolů, červená šipka nahoru). Z dané nabídky stálo historicky nejlevnější pivo pouze 11,86 Kč a nejdražší vyšlo na 111,67 Kč. Při odlišné nabídce by byly i jiná historická maxima a minima, ale cenově jde jen o rozdíly několika korun.


Mimochodem, cena piva se dá sledovat prostřednictvím webové stránky podniku i online. V případě přeplněného baru je však možné, že pokud by některé pivo kleslo na velmi nízkou cenu a chtěl by sis na něj rychle skočit, zákazníci by ji svým nákupem promptně vrátili zase navrch.

Pivná burza
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Klikneš na objednávku a pivo se hned čepuje

Detaily o pivech může zákazník najít na obrazovce vložené do každého stolu v interiéru. Skládá se ze 6 malých oken, na jeden stůl lze najednou objednat 6 piv. Stoly jsou sice umístěny i před barem, ale tam si museli zákazníci vystačit s klasickým obsluhováním bez aplikace. Pokud by sis tedy chtěl vyzkoušet pivní burzu se vším, určitě jdi dovnitř, i když je horké letní počasí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101224 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak dlouho trvalo, než nám přinesli pivo.
  • Kolik stojí destilát ze salátové okurky.
  • Jaké jsou výhody a nevýhody objednávání piva na dálku.
  • Kolik jsme platili za nejlevnější a nejdražší pivo.
Domů
Sdílet
Diskuse