Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2021 11:41
Čas čtení 4:47
Tímea Krauszová

Otravuje tě na party nebo ti v baru nechce dát pokoj? 5 tipů, jak se zbavit dolézajícího muže

Otravuje tě na party nebo ti v baru nechce dát pokoj? 5 tipů, jak se zbavit dolézajícího muže
Zdroj: Paramount Pictures
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neforemná mikina a volné tepláky to nevyřeší. Kdo chce obtěžovat (nebo je fakt opilý), udělá to komukoliv. Takto se můžeš bránit.

Léto je v plném proudu a party a festivaly se opět konají, ačkoli v menším měřítku. Kromě zábavy se vrátily i nechtěné zážitky žen. Jsou nepříjemné, strašidelné a mnohé často nevědí, jak na ně reagovat.

Násilí, hrubé nadávky nebo dokonce sexuální útoky a znásilnění, které ženy zažívají, znásobují „nevinnější“, ale o to častější zážitky. Zná to skoro každá žena, protože jsou běžné i na obyčejných koncertech, na chodbách před záchody v barech či na ulicích.

Pískání, pokřiky, nepříjemné poznámky, „nenápadné“ dotyky na ramenou nebo zádech (vážně nejde ženu obejít, aniž by se jí lidé dotkli?), nechtěné pohledy nebo opakované dotěrné pozvánky či návrhy. Tyto věci přispívají k obecnému pocitu strachu, který je podle dat i opodstatněný.

Clueless gifko
Zdroj: Paramount Pictures/z filmu Clueless via Giphy

Co s tím tedy můžeš dělat? Jak se obléci, aby se ti to nedejbože nedělo, a jak se chovat, když se to bude (možná opět) dít tobě? Sepsali jsme pro tebe 5 tipů, díky kterým se budeš moci chránit.

1. Řekni jasně: Nemám, nechci, ne

Používej jasné věty, například „Nemám zájem!“, „Nechte mě!“ nebo prosté, krátké „Ne!“ Tak zní rada Jasmíny Houdek, která vede spolu s manželem Pavlem školu sebeobrany.

V tématice se vyzná, studuje i data o násilí či psychologii a svým studentům radí, jak nabrat sebevědomí a bránit se chytře. Nejde přitom o hrubou sílu, ale o znalosti, které podle Jasmíny lidem stále chybí. Jsou to jediné věty, které je v komunikaci třeba používat. Využívej přitom svůj hlas jako zbraň.

„Musíte to říct pevně, jasně a silně. Nejde o to, abyste mluvila jako Nikita či Wonder Woman, můžete být stále sama sebou. Ale musíte to říct přísně, jako když dáváte povel psovi,“ prozrazuje lektorka sebeobrany.

sebaobrana, obťažovanie
Zdroj: Moderná sebaobrana

2. Vykej mu, bezpečí má přednost před slušností

Útočníkovi vykej, a to i v případě, že je mladší, doporučuje dále Jasmína Houdek. „Dáváte tím okolí najevo, že se neznáte a nejste kamarádi. Vykání navíc skvěle funguje jako pevná bariéra.“ Signalizuješ tím, že se s danou osobou prostě nechceš bavit. Pokud už si jednou tykáte (nebo jde o někoho, s kým se znáš, protože statisticky je vysoká šance, že tě bude obtěžovat někdo známý), můžete si tykat i nadále.

„Neomlouvejte se. Neproste. Nedávejte na výběr,“ znějí další rady. „Prosím vás, mohl byste přestat a odejít?“ ti podle Jasmíny Houdek nepomůže. V situaci, kdy tě někdo obtěžuje, není prostor na asertivitu nebo dohody, tvé bezpečí musí mít přednost před slušností. „Bráníte vlastní hranice. Pokud chcete, aby odešel, dejte mu jasný a stručný povel: Jděte pryč!“

Domů
Sdílet
Diskuse