Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2021 14:30
Čas čtení 6:52
Tímea Krauszová

Bad Luck Brian: Mnozí si neuvědomují, že jsem tu fotku udělal naschvál. Některé roky mi vydělala více než čtvrt milionu (Rozhovor)

Bad Luck Brian: Mnozí si neuvědomují, že jsem tu fotku udělal naschvál. Některé roky mi vydělala více než čtvrt milionu (Rozhovor)
Zdroj: Refresher / Juraj Figura
REFRESHER
Uložit Uložené

Známá tvář, kterou jsi viděl tisíckrát jako memovou reakci na nějakou situaci, zavítala na Slovensko. Pravým jménem Kyle Craven nám vyprávěl, jak vnímá svou online slávu.

Bad Luck Brian — nebo vlastním jménem Kyle Craven — proslul fotografií zveřejněnou na Redditu v roce 2012. Rychle se stala kultovním memem, který nejčastěji lidé využívají k popisu trapných nebo nepříjemných zážitků

bad luck brian
Zdroj: Reddit

Na Slovensko zavítal v rámci kampaně pro zubní kliniku, objevil se v její digitální kampani, ale známé meme je i na billboardu v Bratislavě. „Často dostáváme odvážné nabídky, obvykle na Instagramu, abychom se zapojili do nějaké reklamní kampaně. Řekl bych, že tak 98 % z nich se neuskuteční,“ řekl nám Kyle na úvod našeho rozhovoru. Obvykle jsou marketéři z nápadu nadšení, ale firmám se to nezamlouvá nebo prostě nemají takový rozpočet. Tentokrát to ale klaplo a své první kroky v Evropě udělal právě po bratislavských ulicích.

S Kylem jsme si povídali o jeho životě, práci i rodině. Prozradil nám, jak strávil pandemii, co udělal s vydělanými penězi a které meme je jeho oblíbené.

Doporučeno
Z kampaně Pirátů a STAN si střílí internetoví vtipálci. Vytvořili náhodný generátor sloganů Z kampaně Pirátů a STAN si střílí internetoví vtipálci. Vytvořili náhodný generátor sloganů 15. července 2021 11:20

Co si myslíš o Slovensku, Kyle? Udělalo na tebe dobrý dojem?

Země se mi velmi líbí. Už jsem ochutnal i nějaké místní speciality, ale slovensky ještě neumím říct nic.

Meme s tvou tváří se nazývá Bad Luck Brian (smolař Brian), ale v rozhovorech opakovaně říkáš, že máš v životě velké štěstí.

Mám, zejména v soutěžích. Vyhrál jsem už PSP i Xbox, vyhrávám i v loteriích.

Bad Luck Brian
Zdroj: Refresher/Juraj Figura

Tvá fotka z roku 2012 je dostupná všude na internetu. Jak určíš hodnotu něčeho, co každý zná a co prakticky kdokoliv používá? Máš nějakou minimální šarži, pod kterou bys licenci neprodal?

Závisí to na mnoha faktorech. Například při online využití požadujeme nějaký minimální poplatek. Ale už jsme dělali věci i zdarma, například pro neziskové organizace. S tím nemám žádný problém. Ale máš pravdu, technicky kdokoliv může použít tu fotku. Vstupujeme do toho, když ji firmy či lidé používají k dosažení zisku.

Licenci na meme Bad Luck Brian vlastní Kyle spolu se svým kamarádem Ianem Daviesem (týká se nejen fotografie, ale například i samotného názvu Bad Luck Brian). O zisk se dělí, i v rámci kampaně přicestovali na Slovensko společně a udělali si z toho výlet. Při rozhovoru byl s námi i Ian. Společně nám vyprávěli i příběh o tom, jak se z obyčejné ročníkové fotky stal internetový fenomén.

Původní fotku jste s Ianem před několika měsíci prodali jako NFT na burze Foundation. Finální cena byla 20 etherů, což bylo v té době v přepočtu zhruba 36 tisíc dolarů. Co jsi udělal s penězi — nechal sis kryptoměnu, nebo jsi je vybral v dolarech?

Nechali jsme je zainvestované, zisk jsme si rozdělili.

Bad Luck Brian
Zdroj: Refresher/Juraj Figura

To ale znamená, že teď nemáš 36 tisíc. Čistě teoreticky můžeš být švorc, než stihneme dokončit rozhovor.

(smích) Ano, to máš pravdu. Je tam jisté riziko. V každém případě nemáme nějaké plány pro náš kryptomajetek, prozatím to necháme volně zainvestované.

Doporučeno
Herní testerka Sabina Bagarová: Jen v posledních měsících vývoje remaku Mafie jsme opravili tisíce bugů a chyb (Rozhovor) Herní testerka Sabina Bagarová: Jen v posledních měsících vývoje remaku Mafie jsme opravili tisíce bugů a chyb (Rozhovor) 26. července 2021 14:30

Co si myslíš o trhu s NFT nebo digitálním majetkem?

Miluji to. Nejlepší věc, jakou jsem kdy zkusil! (smích)

Nemyslím si, že máš až takovou moc jako Elon Musk a najednou kvůli tvému výroku stoupne hodnota kryptoměny...

(více smíchu) Mělo by do toho investovat ještě více lidí.

Ale ne, teď upřímně. Zpočátku jsme tomu s Ianem moc nerozuměli. Oslovil nás autor meme Nyan Cat, který prodal to své za asi půl milionu dolarů. Nadále prodává také další NFT, což děláme i my — prodali jsme asi tři další.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101740 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdy si Kyle řekne, že má za sebou úspěšný rok a dobře vydělal.
  • Čím se opravdu živí.
  • Za co utratil peníze vydělané na své internetové slávě.
  • Zda někoho sbalil na to, že je tváří meme.
  • Zda ho otravuje, když někde stále vidí svoji fotku.
  • Která memes jsou jeho nejoblíbenější a jaké kanadské žertíky ve škole dělal.
Zpět
Sdílet
Diskuse