Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2021 9:30
Čas čtení 8:43
Ema Stanovská

Pes cítí všechno, i to, jaký jsi měl den. Zjistí to z tvého pachu, pohybů i z mimiky obličeje, říká psí psycholog Richard Ulianko

Pes cítí všechno, i to, jaký jsi měl den. Zjistí to z tvého pachu, pohybů i z mimiky obličeje, říká psí psycholog Richard Ulianko
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Psa lidé hned přivážou a dají na vodítko jen proto, že má zuby. Ale když tě na ulici zmlátí nějaký magor, dostane pokutu a může dále svobodně běhat po venku,“ říká Cesar Millan.

Richard Ulianko se psům věnuje již 30 let. V minulosti jezdil na psích spřeženích, pracoval jako správce chaty a později působil na družstvu, kde se kromě psů staral i o dvanáct koní.

Když se vrátil do rodné Nitry, zjistil, že 90 procent psů má poruchy chování, protože nejsou socializovaní. Rozhodl se proto začít poskytovat služby psího psychologa. Ve vesničce Jatov v okrese Nové Zámky už rok a půl vlastní resocializační centrum, kde vychovává všechna plemena – od jorkšírů až po 60 kilové středoasijské ovčáky.

V tomto rozhovoru se dozvíš:
  • Zda tě má tvůj pes opravdu rád nebo je s tebou jen kvůli jídlu.
  • Zda psi vnímají čas nebo se řídí pouze na základě pudů a vjemů.
  • Z jakého důvodu může pes zničehonic napadnout svého pána.
  • Jak reagovat při útočném psovi.
  • Jestli můžeš psa zbavit strachu z ohňostrojů a bouřek tím, že mu budeš pouštět zvuky z YouTube.
  • Proč je dobré pustit jorkšíra k vlčákovi.

S jakými nejčastějšími problémy se u psů setkáváte?Nejčastěji je to separační úzkost, tahání na vodítku a neochota přiběhnout na zavolání.

Mohou psy trápit podobné psychické problémy jako nás lidi? Například úzkost či deprese?

Jasné. Hlavní roli v tom hraje především genetika. Když jsou rodiče štěněte ustrašení, je velká pravděpodobnost, že jejich štěně bude stejné. Proto je velmi důležité vidět rodiče štěněte ještě dříve, než si ho doneseme domů. Na základě toho můžeme zjistit, zda nebude mít například agresivní sklony.

psí psychológ
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Co kromě genetiky ovlivňuje psychický vývin psa?

Jednoznačně přístup majitele. Ačkoli genetiku neoklamete, správnou výchovou dokážete změnit psa k nepoznání. Je třeba si však vybrat vhodné plemeno – ke každému člověku se totiž hodí nějaké jiné. Lidé si psa vybírají podle toho, zda má pěkné oči nebo barvu, o standardech plemene nevědí vůbec nic a pak se stane, že psa nezvládají, neboť mu vůbec nerozumí.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

I když psi už jsou tak „přešlechtění“, že standardy u některých plemen přestávají platit. Každé zvíře je individuální, každé má vlastní povahu, identitu.

Ve většině případů paradoxně nedělám psychologa psům, ale jejich majitelům.

Když ho vedeme nesprávným způsobem a nesocializujeme ho, může z toho vzniknout doživotní trauma pro člověka i pro psa. Všichni psi jsou inteligentní, žádný není vysloveně hloupý. Je to jen o tom, jak ho vedeme.

Lidé k vám vodí nezvládnutelné psy s různými poruchami chování. Jak s nimi pak v resocializačním centru pracujete?

Když má pes jakýkoliv problém, řeším to tak, že ho pustím do smečky – ostatní psi ho „uklidí“. Ne ve smyslu, že by ho fyzicky napadli, ale dají mu najevo, jaké chování je žádoucí a jaké ne. Potom nastupuji já. Nemám problém psa převychovat, přede mnou mají respekt. Často se však stává, že po návratu domů se jeho chování vrátí do starých kolejí.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Souvisí to s majitelem?

Ano. Já ve většině případů paradoxně nedělám psychologa psům, ale jejich majitelům. Pes sice má nějaké genetické vlohy, ale vždy je problém v člověku, v nesprávném vedení a v „polidšťování“ zvířat. Je to pes, a tak se musí v první řadě naučit komunikovat se psy.

Když mi někdo řekne, ať si dám psa na vodítko, protože se ho bojí, řeknu mu: A já mám jako vědět, jestli vy nejste úchyl, co mlátí svou ženu? Mám na vás zavolat policisty, protože vypadáte agresivní?

Prioritou je naučit psa socializovat se do prvního roku jeho života, pak se to dá jen velmi těžko. Právě nedostatek socializace vede pak k různým problémům, pro které jsou lidé nešťastní, dávají psy do útulků nebo se obracejí na mě.

Na to, aby byl pes bezproblémový, tedy nestačí klasický výcvik poslušnosti?

Nestačí. Já se klasickým výcvikem nezabývám, ačkoli většina lidí si myslí, že to stačí. Když přijdou s problémem a já se jich zeptám, co dělají pro to, aby ho vyřešili, řeknou mi, že chodí na cvičák. To, že pes poslouchá povely, nemá se socializací nic společného. Lidé chodí na cvičák s tříměsíčními štěňátky, pes se naučí sednout, lehnout a majitel si myslí, že je vycvičený. Potom však nastane nějaká nečekaná situace a pes se projeví agresivně nebo submisivně.

Pes tě nebude respektovat, pokud cítí, že jsi nevyrovnaný.

psí psychológ
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Dá se pracovat i se psy z útulku, kteří mají většinou vážnější psychické potíže?

Samozřejmě, dá se pracovat s každým psem. U všech platí zákon akce a reakce. Například nedávno mi jeden pán volal, že venčil svého ročního labradora a vtom, zničehonic, začaly vybuchovat ohňostroje. Pes se totálně lekl, pomočil, pozvracel. Utekl domů a od té doby odmítal vycházet ven. Řešení bylo velmi jednoduché – nejsilnějším pudem psa je žrádlo a sexuální pudy. Řekl jsem jim: Nekrmte ho uvnitř, krmte ho venku.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Vezměte misku se žrádlem před bránu, a když nevyjde, nechte ho v pondělí o hladu. Na druhý den už pes bude přemýšlet, a pokud nevyjde ani v úterý, určitě vyjde ve středu. Samozřejmě, tak to i bylo. Na další den ho opět nakrmili na ulici, o pět set metrů dál – a tuto vzdálenost postupně prodlužovali, až nakonec sám zašel až na místo, kde ho vystrašily ty ohňostroje. Nyní je již zcela klidný.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102215 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co cítí pes, když jeho pán či paní odejdou z bytu.
  • Jak nošení na rukou škodlivě ovlivňuje psa.
  • Přechovává pes ke svému majiteli city?
  • Proč může pes zničehonic pokousat svého majitele.
  • Proč jsou podle Richarda Ulianka městští psi diskriminováni.
Domů
Sdílet
Diskuse