Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 14:30
Čas čtení 5:27
Jakub Paulík

Frankensteinovo centrum se sešitým tělem muže a ženy. Části těl se prodávaly i za tisíce dolarů

Frankensteinovo centrum se sešitým tělem muže a ženy. Části těl se prodávaly i za tisíce dolarů
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Ani profesionální agenti nebyli na tak hororový zážitek dostatečně připraveni.

Když se agenti FBI oblékli do ochranných obleků a vešli do budovy, udělalo se některým špatně a museli odejít. Ve vědrech na zemi našli poházené neoznačené lidské končetiny, v mrazáku mužské genitálie a na stěně zavěšené tělo muže sešité s hlavou neznámé ženy, které jeden z agentů přirovnal k Frankensteinovi. Dostali se do útrob centra, které zneužívalo truchlící rodiny k ilegálnímu prodeji těl jejich zesnulých blízkých.

Každá část těla mrtvoly měla svou cenovku. Například celá noha vyšla dle ceníku z roku 2013 na 1 100 dolarů, ale samostatné chodidlo stálo „pouze“ 450 dolarů. Množství rodin dárců si přitom myslelo, že těla nebožtíků odevzdávají výhradně na vědecké a lékařské účely. Když jim centrum poslalo zpět popel z pozůstatků, nebyli si vůbec jisti, zda nespálili někoho cizího a tělo jejich blízké osoby už dávno nerozprodali na nejmenší části.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaké si účtovali ceny za jednotlivé části těl.
  • Co dělali s těly, která rodiny věnovaly pro vědecké účely.
  • Jak se bránil majitel centra.
  • Co říká bývalý prodejce těl na objevený „Frankensteinův výtvor“.
  • Proč odešel jeden z agentů po tomto případu z FBI.

Po hororovém zážitku se agent FBI rozhodl odejít z práce

Mezi lety 2005 až 2014 přijala společnost Biological Resource Center 5 000 lidských těl, ze kterých distribuovala přibližně 20 000 částí nebožtíků. Pochybné praktiky zařízení vyšetřovala FBI, což vyústilo do razie z roku 2014.

Pohled na ohavnosti, které agenti objevili v budově střediska Biological Resource Center (Centrum pro biologický výzkum) ve Phoenixu, otřásl životem i ošlehaným veteránům. „Někteří jednotlivci se odmítali vrátit na místo,“ řekl u soudu bývalý speciální agent Mark Cwynar. Dodal, že výjevy v centru hrůzy zasáhly mnoho agentů natolik, že museli vyhledat pomoc terapeuta.

„Když jsem to viděl, nemohl jsem v noci spát,“ řekl podle Gizmodo bývalý agent Matthew Parker, který kvůli posttraumatické stresové poruše odešel po tomto případu z práce. Ohromilo ho, že zaměstnanci Biological Resource Center se k zesnulým osobám chovali jako k „hromadě odpadků“.

Podle New York Post se ve středisku nacházely ve vědrech naházené lidské hlavy, nohy a ruce či v mrazničkách uskladněné mužské genitálie. Snad nejnepříjemnějším výjevem bylo mužské tělo, na které někdo podle výpovědi agenta Marka Cwynara přišil hlavu ženy na „Frankensteinův způsob“.

Tuto scénu později v žalobě popsali jako „morbidní vtip“. Objemově výrazné tělo muže totiž k malé ženské hlavě vůbec nesedělo a působilo o to víc bizarně. V době razie bylo na místě zhruba 10 tun lidských ostatků. Spousta z nich neměla žádné označení a v mnoha případech jednoduše netušili, komu patří ostatky, se kterými pracují.

Jeden ze žalobců jménem Troy Harp, který se soudil s majitelem střediska Stephenem Harperem, se prý velice jasně vyjádřil, že chtěl tělo babičky darovat pro vědecké účely, ne na „morbidní Frankensteinovu párty s rozkrájenými těly“, cituje CNN.

Objevy z razie FBI ho tak jako množství dalších klientů zařízení odrovnaly. Při podepisování smlouvy prý vůbec nevěděl, jak budou zaměstnanci centra přistupovat k tělům zesnulých, a zřejmě by ho ani nenapadlo, že těla rozprodají. Na porcování těl údajně využívali pásové a motorové pily, informuje The Independent.

Poslali rodinám popel cizích osob?

Středisko Biological Resource Center v arizonském městě Phoenix rodinám pozůstalých přislíbilo, že těla nebožtíků na vlastní náklady odvezou, využijí pro vědecké účely, zbylé části těl spálí a vrátí rodinám. Vyšetřování FBI a razie z roku 2014 ale odhalily množství nekalých praktik, mezi nimiž svou morbidnosti vyčnívá zejména mužské tělo s ženskou hlavou.

Není jisté, kdo a z jakého důvodu vytvořil tuto ohavnost. S možnou teorií však přišel bývalý prodejce těl (z angličtiny body broker — pozn. red.) Philip Guyett. Ten pro Business Insider řekl, že sešitím více těl mohli chtít oklamat rodinu pozůstalého, jehož části těla rozprodali a neměli už co spálit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102337 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co řekl muž, jehož mrtvou matku použili při bombových testech.
  • Jak je možné, že se k rodinám zřejmě dostal popel cizích osob.
  • Odkud středoškolsky vzdělaný majitel čerpal informace o práci s mrtvolami.
  • Kolik musí majitel centra zaplatit pozůstalým rodinám.
  • Jak centrum pracovalo s infikovanými těly.
Domů
Sdílet
Diskuse