Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2021 9:04
Čas čtení 2:33
Radim Šlechta

Jak viděli dnešní dobu naši předci? Podívej se na skoro 100 let staré ilustrace

Jak viděli dnešní dobu naši předci? Podívej se na skoro 100 let staré ilustrace
Zdroj: Digital library of arts and humanities
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Echte Wagner přišel s revolučními koncepty pro budoucnost už v roce 1930.

Budoucnost lidstvo odjakživa fascinovala. Jen si vzpomeň, jaké divoké vynálezy předurčovaly lidstvu oblíbené sci-fi filmy a seriály z osmdesátých let, kterým se teď vpravdě trochu smějeme, když u obrazovek máváme daleko pokrokovějšími podobami mobilních telefonů, počítačů i aut. 

Vize budoucnosti se promítla i do tehdejší hudby. Jak zpívá rocková kapela Katapult, v roce 2006 budeme vozit suroviny z Měsíce. Tak daleko ještě sice ještě nejsme, avšak dost předpovědí se naplnilo. Historie vnímání 21. století ale sahá ještě desítky let před bigbeatové kapely a Hvězdné války/brány/putování. 

Již ve 30. letech přišel německý umělec Echte Wagner se sérií alb, ve kterých barevné kartičky zobrazovaly, jak současnost bude vypadat. U některých z nich se až překvapivě trefil, jiné jsou stále ještě míle před námi. Pojď se s námi podívat na to, jak dnešní dobu viděli naši předkové. 

Umělý ostrov uprostřed oceánu

Cesta do Ameriky byla dlouhá, a proto přišel Echte s konceptem umělého ostrova uprostřed oceanu, kde by si lidé mohli odpočinout a letadla či lodě dočerpat palivo, popřípadě projít technickou kontrolou. Pasažeři by se zatím mohli bavit v hotelech, casinech nebo lázních. 

Virtuální vzkazy na druhý konec zeměkoule

Zařízení, které by každý mohl nosit s sebou, nahrávat na něj videozprávy pro přátele a rodinu a později si je v klidu přehrát. Ideální odpoledne. Echte tehdy ještě netušil, že technologie natolik pokročí, že si lidé mezi sebou budou moci volat v reálném čase. 

Domů
Sdílet
Diskuse