Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2021 9:17
Čas čtení 0:49
Ondřej Jarůšek

V Česku přibylo 253 nakažených, nejvíce za víkendový den od konce května

V Česku přibylo 253 nakažených, nejvíce za víkendový den od konce května
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Reprodukční číslo R, které značí, kolik lidí může jeden nakažený dále nakazit, kleslo z hodnoty 1,47 na 1,38.

V posledních dnech začala epidemie znovu nabírat na síle a tento trend potvrzují i počty nakažených za včerejší den. Během soboty hygienické stanice v České republice odhalily 253 případů, což je nejvíce za víkendový den od konce května. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo za poslední 7 dní potvrzeno 24 případů.

V nemocnicích se v současné době nachází 103 osob s covidem-19, přičemž 16 lidí je ve vážním stavu. Od začátku pandemie u nás v souvislosti s nemocí zemřelo 30 413 lidí.

Reprodukční číslo R, které značí, kolik lidí může jeden nakažený dále nakazit, kleslo z hodnoty 1,47 na 1,38. Když se číslo R dlouhodobě drží nad hodnotou 1, znamená to rychlejší šíření nákazy. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se počty nově nakažených mohly dostat až na tisíc denně, hlavní hygienička Pavla Svrčinová však uvedla, že opětovné zavírání škol nebo obchodů není v plánu. Zástupci Chytré karantény v sobotu uvedli, že drtivou většinu nových případů tvoří neočkovaní lidé.

Dohromady bylo v Česku dosud podáno přes 11 milionů dávek vakcíny, ukončené očkování má zhruba 5,8 milionu lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) před nedávnem uvedl, že k uvolnění některých současných opatření bude možné přistoupit v době, kdy míra proočkovanosti ve společnosti dosáhne 75 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse