Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Proficio.
13. září 2021 13:44
Čas čtení 2:25
Sponzorovaný obsah

Rady, jak vybrat sprchové dveře do koupelny

Rady, jak vybrat sprchové dveře do koupelny
Zdroj: Sanitino
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sprcha poskytuje útočiště před každodenním stresem a únavou. Pokud se právě rozhodujete rekonstruovat koupelnu nebo pouze měnit svůj letitý sprchový kout, poradíme vám, jak vybrat jeho důležitou část – sprchové dveře!

V našem článku přitom opomeneme praktické sprchové boxy, které jsou už z továrny dveřmi vybavené. Zajímat nás budou sprchové kouty do niky. Ty se hodí i do nestandardních prostor a když jsou dobře nainstalované, vypadají jako přirozená součást místnosti. Navíc je zde prostor pro praktické police, výklenky nebo háčky. Chce to už jen vybrat ty správné dveře.

Vyhněte se nejčastějším chybám

Své sprchové dveře byste si měli vybrat už v průběhu plánování koupelny. V tu chvíli totiž ještě máte možnost řešit rozvržení dispozic. Máte přehled o celkové velikosti prostoru a všemu důležitému můžete vyčlenit odpovídající místo. 

Někdy se uživatelé potýkají s velkými komplikacemi. Výsledná sprcha jim například vyjde menší, než to vypadalo na papíře. Nepočítali s tím, že po obložení stěn se velikost sprchového prostoru nepříjemně zmenší. Rovněž se stávají chyby při řešení podlahy. Kdo ve sprše nechce sprchovou vaničku, ten musí podlahu ve sprše správně vyspádovat, snížit sprchu pod úroveň zbytku koupelny. Jinak totiž nezbývá než vystavět do sprchy schod. Tak sice zamezíte potopám v koupelně, ale zase tím sprchový kout přestává být bezbariérový.

Pokud se ale vše podaří, pak už je výběr sprchových dveří jen třešničkou na dortu. Uživatelé mohou vybírat podle systému otevírání.

kout
Zdroj: Sanitino

Dvoukřídlé sprchové dveře

Vhodná volba pro ty uživatele, jimž vyšel poměrně široký vstup do sprchového koutu, ale přesto chtějí šetřit prostorem, hlavně tedy vně koutu. Dvoukřídlé sprchové dveře totiž nabízejí většinou maximální variabilitu v otevírání, tedy je lze otevírat dovnitř i ven. Jsou vhodné i do bezbariérových koupelen.

Jednokřídlé sprchové dveře 

Častou volbou zákazníků jsou jednokřídlé sprchové dveře, které i v úzkém sprchovém koutě poskytnou dostatečně pohodlný vstup. Je ale zapotřebí dostatek místa pro otevření. V dnešní době je běžné, že výrobci uvádí na trh modely, které se dají instalovat na pravou i na levou stranu.

Posuvné sprchové dveře

Malým koupelnám se zavděčí právě tento typ sprchových dveří. Neukrajují z prostoru uvnitř ani vně sprchového koutu. Při jejich výběru věnujte pozornost materiálu a velikosti pojezdných koleček. Čím větší kolečka, tím lépe a déle dveře fungují. Vybírejte ideálně masivní ložisková kola (alespoň 2 cm v průměru) se spodním vodícím dílem. Velmi žádaný je také mechanismus, který místo koleček využívá kluzák. 

Zalamovací sprchové dveře

Osoby se zdravotními indispozicemi ocení zalamovací dveře, které nabízejí velmi široký vstup. Lze si vybírat dveře se zalomením dovnitř nebo ven. Výhodou je i to, že zde není tolik zákoutí, kde by se mohla usazovat špína a zdraví nebezpečné mikroorganismy.

Otočné (pivotové) sprchové dveře

Po designové stránce jsou excelentní volbou sprchové zástěny s otočným systémem. Na rozdíl od dveří posuvných, jednokřídlých nebo dvoukřídlých se také lépe čistí. Pokud ale nevyberete kvalitní model, může se stát, že se budete potýkat se stékáním vody ze dveří na podlahu koupelny. Nadstandard představují dveře se zdvihovým mechanismem, který zajišťuje aretaci v okamžiku nadzvednutí sprchových dveří nad prahovou lištu a jejich otevření.

Jakou zvolit výplň?

Stále poměrně častým typem bývá plastová výplň, ale zákazníci od ní postupně upouští. Je to hlavně z důvodu estetických – na plastové části je dobře vidět každá nečistota či škrábanec. A těchto skvrn na kráse se zpravidla už nikdy nezbavíte. Výplň z čirého skla je cenově dostupná a obrovský výběr umožňuje každému zákazníkovi vybrat si tu správnou variantu. Standardem je dnes bezpečnostní sklo o poměrně velké tloušťce (alespoň 6 mm), které při běžném provozu spolehlivě odolává po celá léta.

Další rady

Vyhrajte si také s volbou materiálu rámu a jeho barvou. Na výběr jsou rámy hliníkové nebo pochromované, chytrou volbou je povrchová úprava satin, jež odolává mechanickému i chemickému poškození.

U sprchových dveří očekáváme maximální těsnost. Při vaší večerní sprše spotřebujete desítky litrů vody a na podlahu koupelny by se neměla dostat jediná kapička. Proto věnujte pozornost kvalitnímu těsnění.

Domů
Sdílet
Diskuse