Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2021 18:25
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Tálibán se na české ambasádě zmocnil Becherovky i hořčice

Tálibán se na české ambasádě zmocnil Becherovky i hořčice
Zdroj: Flickr/martien van asseldonk/volně k užití
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Povstalci českou ambasádu vydávali za sídlo tamního ministra zahraničí.

Povstalci z radikálního hnutí Talibán údajně obsadili českou ambasádu v Kábulu, kde narazili i na hojné zásoby alkoholu včetně Becherovky a Plzeňského Prazdroje. Na Twitteru o tom informovaly Pamir News.

Podle původních informací mělo hnutí Talibán obsadit rezidenci bývalého afghánského ministra zahraničí Salahuddina Rabbaniho. Ten však informaci popřel. „Není to můj dům, ale česká ambasáda. Je to propaganda namířená proti mně,“ řekl Rabbani.

To, že se na videu Talibán ve skutečnosti pohybuje v prostorách bývalé české ambasády potvrdil, i novinář z Hospodářských novin Ondřej Soukup. „Při bližším pohledu je vidět, že (členové hnutí Tálibán, pozn. red.) našli sklad české ambasády," napsal na Twitter.

Na svém tažení se Tálibán zmocnil několika lahví alkoholu, mezi nimiž byla i česká Becherovka či rum Republica. Další kořistí se pak stala plnotučná hořčice. O tom, že se nejedná o sídlo afghánského ministra zahraničí, svědčí i to, že sám Rabbani dlouho otevřeně vystupuje proti Talibánu a pití alkoholu je podle Koránu zakázané. 

Česká ambasáda fungovala na území Afghánistánu 15 let až do letošního srpna, kdy se kvůli rychlému postupování Talibánu čeští diplomaté stáhli.

Domů
Sdílet
Diskuse