Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2021 v 19:46
Čas čtení 2:37
Vojtěch Vanda

Nejlepší alba týdne: Lil Nas X boří stereotypy se svým debutovým albem, vzpomínkoví Injury Reserve a šílený ZillaKami

Nejlepší alba týdne: Lil Nas X boří stereotypy se svým debutovým albem, vzpomínkoví Injury Reserve a šílený ZillaKami
Zdroj: MTV
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Po krátké pauze ti přinášíme naše horké tipy na desky, které ti tento týden nesmí uniknout.

Týdenní nášup těch nejlepších desek, které vyšly v době od 13. do 17. září, je zde. největší událostí, jak jsi asi mohl předpokládat, byl debutový release fenoménu dnešní doby Lil Nas X, věnovali jsme se ale i arizonskému tělesu Injury Reserve, které vzpomíná na svou zesnulou třetinu a také jsme se trochu rozparádili u sólového debutu poloviny City Morgue.

Doporučeno
Nejlepší alba týdne: Drake či Soulja Boy potěšili milovníky rapu a Lady Gaga tě roztančí. Kdo zazářil a čí deska nepřekvapila? Nejlepší alba týdne: Drake či Soulja Boy potěšili milovníky rapu a Lady Gaga tě roztančí. Kdo zazářil a čí deska nepřekvapila? 3. září 2021 v 17:30

1. Injury Reserve – By the Time I Get to Phoenix

Možná ještě trošku v závětří, každopádně velice zajímavé uskupení, které je třeba přestat ignorovat – a to ať už chtěně, nebo nechtěně. Arizonští Injury Reserve v sestavě Stepa J. GroggsRitchie With a T a Parker Corey začali více prosakovat do hip-hopových vod v roce 2019 se svým debutovým albem Injury Reserved, což bylo poté, co jim na mixtapu Floss tři roky předtím hostoval chicagský Vic Mensa, následně odjeli tour s The UnderachieversHo99o9 a také zvládli vlastní headline tour s baltimorským JPEGMAFIA. 

Přišel ale červen roku 2020 a Stepa J. Groggs z blíže neznámých důvodů zemřel. Z tria se stalo duo, v éteru na chvíli zavládlo ticho a až ve středu 15. září vyšla deska By the Time I Get to Phoenix. Experimentální hip-hop plný vášně, prazvláštních hippie pocitů, točení hlavy a bílého šumu je sáhnutím do minulosti, vzpomínkou na Jordan Groggse, a možná také trochu ventil veškerého nahromaděného smutku. Pokud ti přijde vhod něco jako „akustický cover“ 100 gecs, tohle bude pro tebe číslo jedna.

2. Lil Nas X – Montero

Na co sáhne, to je zlato. Lil Nas X je prvním afroamerickým interpretem v americkém hip-hopovém prostředí, který již od začátku přiznal, že je gay. Nyní přichází s albem, které nese jeho křestní jméno a v němž je vidět, že hodlá překopat staré pořádky a to od základů. 

Doporučeno
Nenápadné i silné. Popové i temné. Billie Eilish vydala svoje doposud nejlepší album Nenápadné i silné. Popové i temné. Billie Eilish vydala svoje doposud nejlepší album 17. května 2024 v 11:30

Od roku 2019, kdy vystřelil do vesmíru se svým trackem Old Town Road, kde „popularizoval country rap“ a přitáhl spoustu očí, se mnoho změnilo. Dvaadvacetiletý umělec s miliardami poslechů na kontě ještě před vydáním debutové desky lákal na svůj release singly MONTERO (Call Me By Your Name) a INDUSTRY BABY s Jackem Harlowem, kterých se okamžitě zhostily sociální sítě. Výsledek? Jen další masivní views a popularita.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MONTERO (@lilnasx)

S ní však přichází i kritika. Obvykle z vlastních řad, která taky může někdy zamrzet. O ní psal ve středu Kid Cudi, jedena z největších legend zámořského hip-hopu, pro TIME. Cudi komentoval zařazení Lil Nas X mezi 100 nejvlivnějších osob roku 2021. „Lil Nas X je novým zlomem v myšlenkách, se kterými koketuji již od doby co jsem začínal: být k sobě upřímný a kašlat na to, co si myslí ostatní. To je něco, co teď potřebujeme,“ uvedl. 

„Když jsem viděl tweet, v němž byl Nas kritizován za to, že na desce nespolupracoval se žádným černošským mužským interpretem, zamrzelo mě to. Nas odpověděl, že možná chtěl, ale možná nikdo nechtěl spolupracovat s ním,“ napsal Cudi a uvedl, že doufá, že se zámořský hip-hop homofobie brzo zbaví. Momentálně musí tomuto popovo/rapovému nášupu stačit spolupráce s Megan Thee Stallion, Jackem Harlowem, Dojou Cat, Eltonem Johnem a Miley Cyrus. Slova zde ale moc nezmůžou, doporučujeme poslechnout.

3. ZillaKami - DOG BOY

Do třetice rap, ale trochu něco říznějšího. Něco, co zní, jako motorová pila v uších. Newyorkský rapper ZillaKami byl v minulosti znám spíše jako ghostwriter nechvalně proslulého duhového rapera 6ix9ina, byla by ale škoda kvůli tomu ignorovat jeho hudbu. Jako například album DOG BOY.

Doporučeno
Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? 10. listopadu 2023 v 15:05

Nepříjemný, naštvaný, a burcující (t)rap metal, s nímž se mohl fanoušek seznámit již na projektech tělesa City Morgue se SosMulou, byl přemostěn i do nové desky, která vyšla v pátek. Pokud bys hledal záruku kvality, kvůli které na desku kouknout, v playlistu najdeš i sloky od Lil Uzi Verta a Denzela Curryho.

Na nás ZillaKami vždy působil jako trochu anarchistický a jemně střelený interpret, který se snažil probudit podobné šílenství po rap metalové muzice, jako se podařilo Nirvaně v 90. letech s grungem. Album doporučujeme na běhání, do posilovny nebo na trénink MMA.

Domů
Sdílet
Diskuse