Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2024 v 11:30
Čas čtení 2:28
Tereza Šnajdrová

Nenápadné i silné. Popové i temné. Billie Eilish vydala svoje doposud nejlepší album

Nenápadné i silné. Popové i temné. Billie Eilish vydala svoje doposud nejlepší album
Zdroj: Interscope Records/propagační materiál
HUDBA BILLIE EILISH HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Billie Eilish, teprve 22letá umělkyně, dnes vydala své třetí studiové album Hit Me Hard and Soft. A jak je to u ní zvykem, najdeš na něm jeden banger vedle druhého.

Deska Hit Me Hard and Soft vychází 17. května a najdeš na ní deset skladeb o lásce, přátelství, o životě v záři reflektorů, ale také o tom, jak Billie Eilish přijímá svoji sexualitu. Název desky je více než výstižný – je tvrdá, je jemná a lze o ní mluvit jako o doposud nejlepším počinu této mladé zpěvačky.

Doporučeno
Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) 16. května 2024 v 13:00

Radostné fantazírování o dívce

Novinku otevírá skladba Skinny, která je tak jemná a naléhavá, že se dostane pod kůži snad každému posluchači či posluchačce. Vévodí jí potemnělé zvuky elektrické kytary, ale také rozněžněný hlas Billie Eilish, která se ti svěří s tím, jaké to je žít pod tlakem a dospívat s tím, že každý tvůj krok sleduje téměř celý svět. „Lidé říkají, že vypadám šťastně jenom proto, že jsem zhubla,“ zpívá zpěvačka. Zároveň tě ale uklidní, že je OK. Že se s tímto tlakem umí vyrovnat a že je to pořád ona.

 
Na nenápadnou, ale svým odkazem přesto silnou skladbu pak navazuje popovější Lunch. Zde Billie fantazíruje o dívce, kterou by „klidně snědla k obědu“. Tenhle track má potenciál stát se úspěšnou rádiovkou – má návykové beaty přecházející do proper diskotékového bangeru, a když si k tomu přičteme text o přitažlivosti k ženám, který Billie podává tak radostně a explicitně, je nám jasné, že tenhle song je trefou do černého.

Jako na horské dráze emocí

A jinak tomu není ani v případě songu Chihiro, který se stal virálním na sociálních sítích ještě předtím, než svět slyšel jeho full verzi. Billie Eilish a Finneas O’Connell v něm vsadili na tlumený housový beat, jemnost, pronikavé doprovodné vokály, a to je přesně to, co fanoušci a fanynky chtějí. Chihiro vnímáme jako jednu z nejsilnějších písní alba Hit Me Hard and Soft.

 
K zamyšlení tě přivede skladba Birds of a Feather, která na nás na první dobrou působila až příliš prvoplánově, ale jakmile se rozjede a ty v ní uslyšíš tu jemnost zpěvaččina hlasu, zapomeneš na všechna klišé, která v písni jsou, a naopak oceníš, že i Billie umí dělat milostné písně, sentimentální texty a hity, které by se klidně mohly objevit v romantických teenage komediích. Navazující Wildflower neurazí, nenadchne, ale lze ji považovat za příjemné proložení na horské dráze emocí, na kterou nás zpěvačka vzala.

Temné, naléhavé, krásné

V druhé polovině alba se noříme do temnoty. Píseň The Greatest si zamilují všichni fanoušci a fanynky hitu Happier Than Ever. Balada začíná nenápadně, zpěvačka se svěřuje s touhou po větším uznání ve vztahu, ale nedává to za vinu protějškům. Naopak. V písni se soustředí sama na sebe, což je obdivuhodné a my to milujeme. Song navíc eskaluje po rockovější lince a jako šíp tě zasáhne přímo do srdce.

 
Lehce rockovější je i L'Amour de Ma Vie, až přichází The Diner. Další důležitý milník alba Hit Me Hard and Soft. Vibe à la Bellyache, Billie v roli pomatené stalkerky, děsivé vokály s ozvěnou, neopětovaná láska ústící ve vraždu, naléhavost, eskalace… Totální banger.

Doporučeno
Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? 29. dubna 2024 v 10:30

Dočkáme se brzy další desky?

Předposlední skladba Bittersuite dává vyniknout producentským trikům bratra Billie, ale rozhodně to z ní nedělá horší píseň. Je zábavná, hravá a bude tě bavit pořád dokola. Deska pak končí písní Blue, která se nese v podobném duchu, ale skrývá v sobě důležitou zprávu. „Kdy si mohu poslechnout další?“ ptá se Billie Eilish. Znamená to snad, že se už brzy dočkáme nové desky?

 
Ať už ano, nebo ne, Billie na ni nemusí spěchat. Hit Me Hard and Soft chceme mít ještě pár týdnů na smyčce. Chceme si užívat tu lehkost, se kterou zpěvačka mluví o strastech v životě i v lásce, chceme si užívat ty nenucené tóny, které do našeho mozku vyplavují endorfiny, a chceme obdivovat to, jak se zpěvačka nenechá ovlivnit okolím a škatulkami, díky čemuž nám opět naservírovala tak rozmanitou a skvělou desku.

Anketa:
Jak se novinka líbí tobě?
Je dokonalá!
Neurazí, nenadchne.
Moc se mi nelíbí, letos vyšly i lepší desky. 
Je dokonalá!
88 %
Neurazí, nenadchne.
8 %
Moc se mi nelíbí, letos vyšly i lepší desky. 
5 %
Domů
Sdílet
Diskuse