Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2023 15:05
Čas čtení 2:04
Tereza Šnajdrová

Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie?

Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie?
Zdroj: Columbia Records/volně k použití
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Autor megahitu „Stay“ The Kid Laroi vydává debutové album. Naše pocity z něj jsou smíšené...

Když The Kid Laroi v roce 2021 vydal song Stay, na kterém se objevila také kanadská megastar Justin Bieber, svět šílel. Bylo to něco nového, svěžího, úžasného a track bodoval snad ve všech světových žebříčcích. Mladý Australan nyní vypustil do světa debutové album s názvem The First Time. Naplnil naše očekávání?

Doporučeno
Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby 5. listopadu 2023 16:00

Na The First Time najdeš 20 songů, jejichž poslech ti zabere něco málo přes 50 minut. Tomu říkáme odvaha! Udrží si deska tvoji pozornost? Nebo je to too much? 

Dobře udělané album, ale…

Debut je plný zamyšlení. Zamyšlení nad tím, jak se z teenagera téměř přes noc stala hvězda, která celý svůj život přesunula z rodné Austrálie do Los Angeles, aby se naplno mohla věnovat hudbě. Zní to jako klišé, ale pokud úspěch mladého muzikanta opravdu tolik změnil a formoval, tak proč ne. 


Jedno musíme rapperovi nechat. Deska The First Time je dobrá, pohybuje se na hranici pop rapu, který zažívá velký boom, ale najdeš na ní i tvrdší rockovější pasáže. Co nás však příliš nebaví, je stále se opakující téma. Téma žalu, slávy a toxické lásky. „Teď už to jsou týdny, kdy jsme spolu mluvili naposledy, tvoje mamka mi přivezla moje oblečení. A snažila se mě utěšit, láska prý přichází a odchází. Prý mi nic nedlužíš. Ale ty jsi mě zklamala,“ zpívá The Kid Laroi v melancholické baladě Bleed.
 
„A teď mi říkáš, že potřebuješ prostor. Ležím v posteli na houbičkách. Raději být mrtvý než být bez tebe. Uvědomuji si, že jsem na tobě závislý,“ zní zase v písni Too Much, která vznikla jako kolaborace s rapperem Centralem Ceem a Jungkookem z BTS. Bohužel, textově jako by se deska točila na jednom místě a nedokázala se z něj vymanit. Pár balad o zlomených srdcích je samozřejmě fajn, ale nelze na nich vystavět celé album. The Kid Laroi prostě není rafinovaný textař, což si však kompenzuje jinde. Třeba svými perfektními vokály nebo pasážemi, které snad dokáže zarapovat na jeden nádech.

Emoce, intenzita, láska

Ale ať jen nekritizujeme. Na The First Time najdeš i světlé momenty. Baví nás, jak je protkaná mluvenými pasážemi rapperových přátel a rodiny, kteří vyprávějí příběhy o svých životech a láskách. Do novinky tak přináší jemnost, upřímnost, vzrušující intenzitu, ale také tragickou agonii.

 
Kdybychom měli vypíchnout pár songů, které nás velmi baví, tak to bude krátký a úderný Nights Like This, který tě zaujme především svým vibíkem, kytarovka Love Again, jež rozproudí tvoje emoce a donutí tě k zamyšlení nad tvým vztahem, nebo třeba pochmurný Where Does Your Spirit Go?, v němž The Kid Laroi vzpomíná na svého zesnulého přítele Juice WRLDa. Jo a nesmíme zapomenout ani na Kids Are Growing Up, který by se dal označit za highlight celého alba. Je třeskavý, silný, real. Zachycuje rapperovy syrové emoce a rozhodně tě chytne za srdíčko.


To, jak The Kid Laroi umí propojit pop, rap i tvrdé kytarové riffy, je obdivuhodné. Na The First Time se tento 20letý mladík ukazuje jako všestranný umělec, a i když je deska dlouhá jako blázen, díky žánrové rozmanitosti si udrží tvoji pozornost. Pokud The Kid Laroi vychytá ještě i texty, věříme, že se oprávněně zařadí mezi špičku zahraniční hudební scény. Souhlasíš?

Anketa:
Jak se ti tahle novinka líbí?
Je skvělá!
Moc mě nenadchla...
Vůbec se mi nelíbí.
Je skvělá!
52 %
Moc mě nenadchla...
28 %
Vůbec se mi nelíbí.
20 %
Domů
Sdílet
Diskuse