Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2021 12:30
Čas čtení 8:43
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších zápasníků a zápasnic v UFC

10 nejlepších zápasníků a zápasnic v UFC
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari/Zuffa LLC
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Jsou v nejlepší formě, na vrcholu své kariéry se zlatým páskem či na nejvyšších příčkách žebříčků. Kdo jsou v současnosti ti nejlepší z nejlepších v největší MMA organizaci světa — Ultimate Fighting Championship?

V UFC kdysi zápasili skuteční šílenci, zvířata, monstra, ze kterých šel strach už při pohledu na ně. Často dělali rozruch i mimo klece, a když se v ní ocitli, soupeřili podle jiných pravidel. Hlavičky, nemilosrdné kopy do hlavy nebo tvrdá kolena do klečících protivníků byly kdysi v nejprestižnější organizaci zaměřené na smíšená bojová umění povoleny.

MMA je sport, který se od raných 90. let výrazně kultivoval. Dnes v něm dominují úplně jiné typy bojovníků než kdysi — disciplinovanější, pokornější, inteligentnější. Časy Brocka Lesnara, Shana Carwina, Marka Colemana, Chucka Lidella, Wanderleie Silvy či Jona Jonese jsou nenávratně pryč. Kdo převzal štafetu a pohybuje se na vrcholu dnes?

10.  Glover Teixeira 

Poslední mohykán polotěžké divize, který místy působí jako nezastavitelný terminátor ne z masa, ale z oceli. Pro někoho je již sice starcem za zenitem, ale pro jiné absolutní legendou. Teixeirovi je 41 let, ale stále vyráží dech divákům v arénách i před obrazovkami tím, jak likviduje o generaci mladší nadějné talenty, například Iona Cuţelabu (27), Karla Robersona (30) nebo Anthonyho Smithe (33). Právě poslednímu jmenovanému zkušený Brazilec ve společném zápase vyrazil zub a doslova ho vyšťavil.

To, že ho ještě nesmíme odepisovat, dokazuje i fakt, že se 30. října v Abú Zabí na turnaji UFC 267 dokonce popere o pásek s 38letým polským obrem Janem Błachowiczem. Vzhledem k jeho věku jde pravděpodobně o poslední šanci získat titul v polotěžké váze, takže bude mít o to větší motivaci (Brazilci dokonce předpověděl, že se jednou stane šampiónem, boxer Mike Tyson). 


Půjde o Teixeirův kulatý čtyřicátý zápas, přičemž pokud zvítězí, bude mít na kontě už 33 výher. I když je jeho parketou zejména grappling a brazilské ju–jitsu, i vestoje umí pohrozit a udeřit tak silně, že soupeřům „vypne pojistky“. Přesvědčil se o tom například bývalý šampion Rashad Evans.




9. Charles Oliveira

Na útok čeká tiše, klidně a trpělivě — jako anakonda. Když se soupeři dostane na záda a svalí ho na zem, povětšinou je „vymalováno“. Jeho škrtící schopnosti jsou devastační. Pouze 31letý Brazilec má devět výher v řadě, momentálně je novým králem lehké divize a zároveň drží v UFC rekord v největším počtu ukončení submisí. Své protivníky přiměl odklepat v neuvěřitelných 14 zápasech. Věděli, že pokud se nevzdají, rychle usnou nebo budou mít nepěkné zlomeniny.

Podařilo se mu ukončit například neustále vytrvalého Claye Guidu, tvrdého Jima Millera či nepříjemného a rozhodně objemnějšího wrestlera Kevina Leeho. Zda ovšem bude stačit 11. prosince i na Dustina Poiriera v první obhajobě opasku je sporné. Rozhodně si věří. „Poirier je jedním z nejnebezpečnějších mužů lehké divize, ale co se týče postoje či souboje na zemi jsem na jiné úrovni. Dokázal bych ho porazit,“ řekl podle MMA News.


8. Max Holloway

Sympatický 29letý Havajan, který miluje ostré a krvavé přestřelky více než kdokoliv jiný, bije se jako o život vždy do poslední sekundy, i když už nemůže, a sebevědomě prohlašuje, že je nejlepším boxerem v organizaci. Vzhledem k tomu, že působí v pérové divizi (do 66 kg), je pořádně vysoký (měří 180 cm), což kromě jeho schopností také viditelně znepříjemňuje pobyt v kleci převážné většině jeho mnohem nižších soupeřů.



Bývalý šampion pérové divize dokázal ve fantastických duelech porazit legendy MMA, jakými jsou například Jose Aldo (dokonce dvakrát) či Frankie Edgar, ale i hladové dravce typu Anthonyho Pettise, Cuba Swansona, Ricarda Lamase nebo Briana Ortegy. Právě v zápase s posledním jmenovaným v roce 2018 stihl rozdat 290 signifikantních úderů, což bylo nejvíce v historii UFC. Ale jelikož Holloway rád překonává sám sebe, v posledním zápase podle Talksportu vytvořil nový rekord.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103609 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Který zápasník byl kdysi bezdomovcem, dnes drží světový rekord v nejtvrdším úderu a je šampiónem v UFC.
  • Která zápasnice byla v dětství sexuálně zneužita a dvakrát dokázala vyhrát titul ve slámové váze.
  • Který zápasník nedokončil ani základní školu, ale vyhrál dočasný titul v lehké váze.
  • Který zápasník na poli UFC nikdy neprohrál.
  • Která zápasnice by podle prezidenta organizace dokázala poslat do kómatu Jaka Paula.
Domů
Sdílet
Diskuse