Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 12:30
Čas čtení 9:20
Jakub Paulík

Rozhovor o „psychopatech“: Pokud se začnete hodně bát, pacient to pozná, říká psycholog

Rozhovor o „psychopatech“: Pokud se začnete hodně bát, pacient to pozná, říká psycholog
Zdroj: Netflix
REFRESHER
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Jak se pracuje s takzvanými „psychopaty“ a proč se tento výraz mezi odborníky nepoužívá?

Sadističtí vrazi a násilníci bez kousku citu. Pokud je chceme hodit do jednoho pytle, lidově jim bez přemýšlení řekneme „psychopati“, i když nevíme, co tím myslíme. Tento termín je však podle psychologa Jaromíra Škody velmi nepřesný. V rozhovoru nám vysvětlil, co si můžeme pod ním představit a jak se s pacienty z tohoto spektra pracuje.

Objasnil nám i to, jak mohou být jejich povahové rysy užitečné pro společnost, proč je diagnóza takzvaných „psychopatů“ komplikovaná, jaké hry se snaží hrát se svými terapeuty a zda se s nimi dá soucítit.

Jaromír Škoda je psychologem a kandidátem psychoanalýzy v České psychoanalytické společnosti. V minulosti pracoval s pacienty z takzvaného „psychopatického okruhu“.
V tomto článku si přečteš:
  • Proč nemohou odborníci pracovat s termínem „psychopat“.

  • Jak mohou být lidé s těmito rysy hodnotnými pro společnost.

  • Jak se dá jejich chování napravit.

  • Proč vyvolávají ve zdravotnickém personálu strach.

  • Proč je ve vězení či na léčení jen velmi málo inteligentních „psychopatů“.

V článku na požádání respondenta
kvůli ochraně jeho soukromí neuvádíme jeho fotografie.

Lidé si psychopaty spojují zpravidla s něčím výrazně negativním, většinou s vraždami. Proč to tak podle vás je?

Je to otázka kultury a toho, že to je pro lidi zajímavé. Odjakživa nás láká kombinace moci a agresivity, samozřejmě za předpokladu, že je v dostatečné vzdálenosti – například při sledování hororů. Pro člověka je to vzrušující.

Ano, i takové osoby mohou být hodnotné pro společnost, jednoznačně. A nejenže mohou, ale je to i velmi pravděpodobné.

Co si tedy máme pod tímto pojmem představit?

Na to je třeba jít zespodu. K lidem se začaly přiřazovat diagnózy s charakteristickými rysy, ke kterým se přiřadil pojem psychopat. Ten se od roku 1952 začal z odborné společnosti ztrácet.

Jaké diagnózy si tedy pod tím můžeme představit?

Přistupuje k tomu několik různých diagnostických systémů, které se odlišují svou přesností. My používáme takzvané „efkové“ diagnózy. Mezi nimi najdete i diagnózu disociální poruchy osobnosti, která se nejvíce blíží k tomu, co lidé myslí pod pojmem psychopat. Jenže pak jsou různé varianty a podvarianty.

Když to bude člověk v pasivním módu, půjde například o nějakého zloděje, línějšího, méně angažovaného. Pokud by to byl agresivní mód spojený s narcistickými rysy, představíme si spíše „gangstera“.

Pak může jít o hluboce narušené narcistní osobnosti, které mají paranoidní rysy. Obávají se, že jsou lidé proti nim, tak ohýbají realitu, nedokáží rozlišit své myšlenky od skutečnosti. Někdo jim řekne o usvědčujících důkazech a oni si k tomu vymyslí důmyslnou obhajobu. Snaží se prokázat, že to je pouze konspirace, že to na ně ušili a podobně. Dále jsou to lidé, kteří se obklopují luxusem, jako fašistický diktátor Benito Mussolini, jisté rysy má i exprezident USA Donald Trump. I ten velmi rád přepisoval realitu svými „pravdami“.

Kromě toho známe i kategorii, které se kdysi říkalo pseudopsychopatická schizofrenie. Tam se mísí schizofrenie s „psychopatií“.

Známe však i případy „dobrých psychopatů“. Psychiatr Radkin Honzák jako příklad uvedl Neila Armstronga či T. G. Masaryka. Mohou být tedy takové „psychopatické rysy“ pro společnost hodnotné?

Jak to bylo u Neila Armostronga či T. G. Masaryka si netroufám hodnotit. Pokud si však vezmeme osoby, které patří do disociálních a protispolečenských okruhů, tak odpověď je ano, i takové osoby mohou být hodnotné pro společnost, jednoznačně. A nejenže mohou, ale je to i velmi pravděpodobné.

Nejsou schopni investovat do vztahů a vytvářet rovná přátelství. Pokud však jde o hierarchii, u mafiánů to není problém.

V jakém směru?

Pokud se narodíte jako velice kognitivně nadaný člověk s potenciálem na vysokou inteligenci a stane se z vás to, co laici nazývají „psychopatem“, tak proč byste porušovali zákony, když jste inteligentní? Takový člověk může být sice mnohdy morálně na hraně, ale nebude páchat trestnou činnost. Ví, že by skončil ve vězení.

Vezměme si příklad vedoucího korporátu. Může být amorální člověk a vyznačovat se, jak jste to nazvali, „psychopatickými rysy“. Ale zároveň vám ve společnosti vytváří například HDP. Podobně je to i v krizových složkách, jako například policie či armáda.

Pokud to zobecním, nevyplatí se mít u nějaké násilné situace člověka s takovými rysy, který to vyřeší s chladnou hlavou a bez komplikovaných morálních úvah? Lidé jako vy nebo já bychom možná v takové situaci nadělali více problémů než užitku.

V takových situacích je tedy možná i lepší, když má člověk svědomí či práh strachu nastavený níže.

V podstatě ano, když to řeknete takhle. Může se to vyplatit.

Dá se říci, že to může pomoci i v případě, pokud se chce člověk prodrat společností?

Pokud je to člověk inteligentní a má takové rysy, může být efektivnější při některých druzích prací. Může to být strhující politik, vezměte si i zmíněného diktátora Mussoliniho. Ale na druhé straně, je to osamělý život. Takovým lidem toho už pak moc nezbývá. Nejsou schopni investovat do vztahů a vytvářet rovná přátelství. Pokud však jde o hierarchii, u mafiánů to není problém. Rovný partnerský či přátelský vztah, s tím se u nich velmi nesetkáváme. Je to neustálá dominance, která se komunikuje prostřednictvím agrese.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103930 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se dá s nimi soucítit.

  • Jak funguje jejich komunikace prostřednictvím agrese.

  • Jak jsou na tom s emocemi.

  • Na co si třeba dávat při jejich terapii pozor.

  • Proč dokážou někteří z nich vynikat jako mafiáni.

Domů
Sdílet
Diskuse