Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2021 v 16:30
Čas čtení 9:45
Martin Adam Pavlík

Žebříček TOP bondovek: Agent ve službách MI6 s povolením zabíjet jménem Jejího Veličenstva. Které filmy o 007 jsou ty nejlepší?

Žebříček TOP bondovek: Agent ve službách MI6 s povolením zabíjet jménem Jejího Veličenstva. Které filmy o 007 jsou ty nejlepší?
Zdroj: Forum Film
FILMY A SERIÁLY DANIEL CRAIG JAMES BOND
Uložit Uložené

Teprve nedávno přišla do kin v pořadí již dvacátá pátá bondovka s názvem Není čas zemřít. Rozhodli jsme se proto udělat žebříček těch úplně nejlepších filmů o agentovi 007.

„Vodka, Martini. Protřepat, nemíchat.“ Vždy přesně věděl, co chce, a také to, jak toho docílit. Problémy mu sice neustále dýchaly na krk, ale nikdy si z toho nedělal těžkou hlavu. Profesionál, dokonale vycvičený ke splnění mise za každou cenu. Zároveň typický britský džentlmen.

James Bond
Zdroj: Universal Pictures

Je vždy dohladka oholený, upravený, v elegantním obleku, sebevědomě vystupující, s pronikavým pohledem a geniálním humorem. Utrousit v pravý čas nějakou vtipnou hlášku byla odjakživa jeho specialitou. Ať už proto, aby zapůsobil na tu nejkrásnější ženu v místnosti, nebo aby vychytrale odlákal pozornost svých nepřátel.  

První podobu mu dal spisovatel Ian Fleming v roce 1952 v knize Casino Royale, tu filmovou mu dal režisér Terence Young o deset let později. Tehdy vznikla první bondovka s názvem Dr. No a zazněla i dnes už nejznámější hláška při představování postavy: „Bond. James Bond.“ Jako první ztvárnil nebojácného agenta 007 ve službách MI6 s povolením zabíjet jménem Jejího Veličenstva charismatický, metr devadesát vysoký Sean Connery.

James Bond Sean Connery
Zdroj: United Artists



Od té doby se v roli Jamese Bonda objevili i Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan a Daniel Craig. Již téměř šedesát let nás tato legendární postava v kině baví i drží v napětí. Pojďme se společně podívat na to, které bondovky nejvýrazněji oživily sérii svou originalitou a zpracováním. Žebříček je velmi subjektivní, proto nám nezapomeň do komentáře napsat svou top desítku.

Článek bude obsahovat spoilery!

10. Vyhlídka na vraždu (John Glen, 1985)

Záhadné experimenty, mocenské hry KGB, seskok z Eiffelovky, útěk z hořícího výtahu, honička na koních či v hasičském autě. Poslední „moorovka“ je vskutku šíleně divoká jízda. V každém případě s jedním z nejpamátnějších závěrů v rámci celé série — let vzducholodí a bitka se sekerou o holý život na mostě Golden Gate prostě nemají chybu. Vše posouvá na vyšší úroveň tentokrát démonický Christopher Walken v roli chladnokrevného Zorina spolu s děsivou Grace Jones, která ztvárnila May Day. Na její zuřivý, vražedný pohled se nedá zapomenout. Tanya Roberts jako křehká Bond girl vedle této dvojice působí až andělským dojmem.

Garce Jones Vyhliadka na vraždu James Bond
Zdroj: MGM

Roger Moore vnesl do role agenta 007 ještě větší půvab, ale do celé série přinesl zejména více humoru a odlehčení než jeho předchůdce. Zatímco Connery představoval typického drsňáka, kterému nedělalo problém vynutit si informace například i fackováním žen, Moore byl jakýmsi šarmantním, milým pánem, který by na první pohled neublížil ani mouše. Bil se až tehdy, když to bylo nezbytné, jinak raději vše vyřizoval slovně a s vtipem. No, samozřejmě, když už přišlo na lámání chleba, uměl také střílet kulky mezi oči protivníků.

Roger Moore James Bond
Zdroj: MGM

Specifickou atmosféru zde ale skvěle vybudoval zejména režisér John Glen. Ten ve světě bondovek zanechal nesmazatelnou stopu. Nejdříve se představil jako střihač filmů V tajné službě jejího veličenstva (1969), Agent, který mě miloval (1977) či Moonraker (1979), později se posadil na režisérskou židli a natočil díly Jen pro tvé oči (1981), Chobotnička (1983), Vyhlídka na vraždu (1985), Dech života (1987) a Povolení zabíjet (1989), přičemž přinesl do celé série zcela nový vítr. Vítr ve znamení změny. Se vzpřímeným ukazováčkem totiž připomínal, že je načase se s příchodem nové doby osvobodit od konvencí.

9. Thunderball (Terence Young, 1965)

Thunderball James Bond
Zdroj: United Artists

Ukázková klasika ze staré školy byla na svou dobu naprosto průlomová díky rozsáhlému a náročnému natáčení pod vodou. Výsledek? Vizuální skvost. Právě epické, výpravné souboje dvou táborů pod hladinou s harpunami jsou fantastické a místy až neuvěřitelné. Stejně jako napínavý útěk před žralokem v bazénu. Kameraman Ted Moore se sice musel pořádně zapotit, ale můžeme mu za to ruce líbat.

Doporučeno
RECENZE: James Bond No Time to Die RECENZE: James Bond No Time to Die 30. září 2021 v 15:30


James Bond versus nekompromisní, jednooký vlivný multimilionář Emilio Largo (Adolfo Celi). Vše zamotá unesené letadlo, vraždy, jedovatý plyn, nebezpečné bomby, diamanty v hodnotě 100 milionů liber a množství jiných problémů. Agent MI6 se tedy ani tentokrát nenudí. Stále to ale není nic, co by nedokázal zvládnout. Na co se tu můžeš těšit? Rozhodně na skvělého Conneryho předvádějícího jeden ze svých nejlepších výkonů (i co se týče kaskadérských kousků), vtipný únik na jetpacku, honičky plné výbuchů nebo nádhernou Claudine Auger, která rozhodně není ten typ, který by si nechával věci líbit.

Claudine Auger Thunderball James Bond
Zdroj: United Artists

8. Chobotnička (John Glen, 1983)

Chobotnička je snad tou nejfeminističtější bondovkou. Obrací se zde karta. Zatímco ve většině předešlých dílů byly téměř všechny ženy nevyhnutelně odkázány na pomoc agenta MI6 a měly působit víceméně „na okrasu“, v Chobotničce by bez jejich pomoci neměl šanci přežít. Glen byl konečně tím, kdo ukázal, že i ony se mohou umět dobře prát, přesně mířit a trefit cíl, zdolat ty největší chlapy či rovnou zachránit svět před katastrofou.

Je to výstřední, odvázané, provokativní, exotické, vzrušující a jednoduše výpravné. Velbloudi, sloni, opice, tygři, krokodýli, klauni a schované bomby. Jeden velký cirkus. Zábavné a podmanivé. Zábavu zažívali podle Glena i všichni na place během natáčení. 

„Když natáčíte film šest měsíců, neustále musíte udržovat morálku štábu, být ve střehu a být stejně zapálení, nadšení pro danou věc. S Rogerem to bylo nezbytné. Všichni na scéně ho jednoduše milovali. Svými vtipy a chytáky mě každý den stál alespoň půlhodinu času. Za to nadšení štábu to však stálo,“ zavzpomínal si britský režisér během padesátého výročí filmů o agentovi 007.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vzpomíná na natáčení filmů o Bondovi režisér Sam Mendes.
  • Kterého představitele Bonda označil režisér John Glen za nejlepšího herce, s jakým během tvorby bondovek spolupracoval.
  • Jak změnila postava Bonda život Danielu Craigovi, jaké zranění utrpěl během natáčení a jaké fobie se zbavil.
  • Ve které bondovce je agent 007 rebelem, který ignoruje zájmy jejího veličenstva a jde za osobní pomstou.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104265 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse