Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2021 22:41
Čas čtení 3:24
Vojtěch Vanda

Kvalifikace na mistrovství světa: Česko remizovalo s Walesem 2:2 díky houževnatému výkonu a vlastnímu gólu soupeře

Kvalifikace na mistrovství světa: Česko remizovalo s Walesem 2:2 díky houževnatému výkonu a vlastnímu gólu soupeře
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT
Uložit Uložené

Hosté byli i bez superhvězdy Garetha Balea velmi nebezpečným soupeřem.

Zápas o všechno? Dalo by se to tak nazvat. Přímější souboj o druhé postupové místo ve skupině E kvalifikace na mistrovství světa zde nastat nemohl – Česká republika si to totiž rozdala s ostrovní reprezentací Walesu. A byl to soupeř, který otevřel skóre v 36. minutě z kopačky Aarona Ramseyho. Češi ale bleskově odpověděli, když po odražené střele Filipa Nováka skóroval Jakub Pešek.

Hned na začátku druhé půle ale Velšané prakticky darovali domácím gól, když Ward neuhlídal malou domů záložníka Ramseyho. V 69. minutě ale nakonec srovnal James. Wales si ke konci zápasu vypracovával šance, které ale neuměl proměnit, a tak si týmy ze zápasu odnesli každý jeden bod.

Doporučeno
Famózní gól Patrika Schicka z poloviny hřiště proti Skotsku byl vyhlášen nejlepší brankou Eura 2020 Famózní gól Patrika Schicka z poloviny hřiště proti Skotsku byl vyhlášen nejlepší brankou Eura 2020 15. července 2021 7:42

Česká fotbalová reprezentace se vrátila do kvalifikace o mistrovství světa velmi důležitým zápasem. V cestě jí stál tým, jemuž ve třech z posledních čtyřech zápasů nebyla schopná vstřelit ani gól. A jelikož pomýšlení na postup z prvního místa je po zisku 16 bodů Belgie, kterou dělí od Česka na průběžném druhém místě 9 bodů, představou nereálnou, musela pro zachování dobrých postupových nadějí tento tým porazit. 


Wales přicestoval do České republiky bez své největší hvězdy – Gareth Bale se totiž zranil, tudíž nemohl zopakovat finální přihrávku na Daniela Jamese, jenž v posledním vzájemném zápase kvalifikace v březnu poslal Velšany do vedení, čímž pro ně získal tři body. Wales ale potřeboval napravit reputaci po zmařeném zápase s Estonskem, kde pouze remizoval, a proto byl kvůli skóre až na třetím místě tabulky se sedmi body. Bylo jasné, že do Prahy nepřijel na výlet.


Ani na druhé straně to však nebylo beze ztrát, jelikož českému týmu chybělo ještě více opor základní sestavy. Na pravé straně musel zaskočit za obránce Vladimíra Coufala z West Hamu Aleš Matějů z Bresci, stopery Čelůstku s Kalasem zase nalevo jistil už od začátku hráč Fenerbahce Istanbul Filip Novák, který se do sestavy vrátil po roce. Do zápasu nemohl nastoupit ani zraněný záložník Slavie Tomáš Holeš. Novinkou byl také pohyb na pravém křídle záložník Sparty Jakub Pešek, který musel zaskočit za dlouhodobě zraněného levého křídelníka Getafe Jakuba Jankta. Nalevo se přesunul Adam Hložek.

Remíza

Stadion v Edenu hlásil vyprodáno a hned od prvních minut se Češi snažili dostat do šestnáctky soupeře. Žlutí jsou ale známí svou velice precizní hrou zezadu a silovou hrou, tudíž bylo jasné, že se na ně musí chytře a že Češi budou v soubojích zároveň ztrácet hodně sil. Katalyzátorem pohybu českého týmu se zdál být Jakub Pešek, jehož nepříjemné výlety do stran kazily záložníkům soupeře den

.


V 8. minutě přišla první velká šance Česka, když Patrik Schick navázal celou velšskou obranu na sebe, následně posunul míč na Adama Hložka a brankář Danny Ward měl co dělat, aby technickou střelu sparťanského útočníka vytěsnil. Obrovská šance Walesu přišla 17. minutě, kdy se do přečíslení dva na jednoho dostali kat z Cardiffu Daniel James a Kieffer Moore, kteří šli sami na Ondřeje Čelůstku, ale Tomáš Vaclík vyběhl včas a přečíslení zažehnal. Česká reprezentace si kolem 20. minuty vybrala několik slabých chvilek, jež však nakonec nebyly fatální.


Přesto Češi inkasovali první a to poté, co se jim nepovedlo zahrát rohový kop. Z výhody se najednou stala nevýhoda a přestože nebyli Češi přečísleni, Aaron Ramsey si i tak dokázal pohrát s českou obranou a v 36. minutě otevřel skóre. Jenže domácí si to nechtěli nechat líbit a vzápětí rozjeli akci po levé straně, kdy Hložek poslal míč za obranu, a i když střelu Filipa Nováka Ward vyrazil, Jakub Pešek se z dorážky v 38. minutě nemýlil. Češi byli ke konci poločasu aktivnější, ale znovu se jim na velšského brankáře v první polovině vyzrát nepodařilo.

Dárek na začátek

Hned na začátku druhé půle přišli velští hráči s dárkem – ve 49. minutě obehrál Ramsey Krále a míč poslal Wardovi, který ale špatně přebral míč, a když se jej snažil odehrát do bezpečí, trefil tyč, od které šel míč zpátky do hráče a následně do brány. Češi následně přečkali pětiminutový tlak ze strany soupeře, postupně se hra ale srovnala a stal se z ní boj o střed hřiště. Velkou šanci z nenápadného centru si pak v 61. minutě vypracoval Moore, jehož hlavičku ukočíroval Vaclík jistým zákrokem před brankovou čárou.


Co už ale Vaclík uhlídat nezvládl byla křižná přihrávka Harryho Wilsona v 68. minutě, k níž si naběhl Daniel James, jenž utekl Novákovi a našel zadní tyč Vaclíkovy brány. Velšané byli na koni a o minutu později Ramsey znovu zkoušel překonat Vaclíka, ten si ale svůj prostor u pravé tyče pohlídal. V 75. minutě se Moore nikým neatakován vyšplhal do výšky a chybělo málo, aby Ramsey nedorazil míč do prázdné brány.


V poslední desetiminutovce chtěli Češi nabrat druhý dech, který jim ale často unikal kvůli nepřesnosti nebo správnému vystupování soupeře. Domácí byli proto rádi, že nakonec neinkasovali třetí branku od houževnatého Walesu a nakonec ubojovali doma remízu 2:2. Dalším českým soupeřem bude v této reprezentační přestávce Bělorusko, které musí Lvi k zachování naděje na baráž porazit.

Domů
Sdílet
Diskuse